Επιλογή Σελίδας

Μια συνοπτική παρουσίαση των βασικών πτυχών του έργου του υπουργείου Παιδείας για το 2021 δημοσίευσε η υπουργός Νίκη Κεραμέως, σε ενημερωτικό δελτίο.

Αναφορά γίνεται, μεταξύ άλλων, στα Νέα Προγράμματα Σπουδών, στην αύξηση του προϋπολογισμού του 2022 για την Παιδεία, στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου, στις δράσεις εξωστρέφειας, στις προκλήσεις της πανδημίας.

Ειδικότερα, από τα 166 Νέα Προγράμματα Σπουδών, τα 123 εκπονήθηκαν εκ νέου και 43 επικαιροποιήθηκαν, για το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Γενικής Εκπαίδευσης. Τα Νέα Προγράμματα Σπουδών ήδη εφαρμόζονται πιλοτικά στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία και το 2023 θα εισαχθούν καθολικά σε όλα τα σχολεία, συνοδεία των νέων σχολικών βιβλίων.

Ο κρατικός προϋπολογισμός για την Παιδεία αυξήθηκε κατά 236 εκατ. ευρώ, το σύνολο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε 950 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότηση 21 δράσεων, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 1,2 δισ. ευρώ, ενώ η απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ αυξήθηκε κατά 62,6% από τον Ιούνιο του 2019.

Σε συνέχεια των συνεργασιών με πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου, εγκαινιάσθηκε νέο πρόγραμμα συνεργασίας με πανεπιστήμια της Κίνας, στο πλαίσιο του οποίου ήδη υπεγράφησαν τα πρώτα μνημόνια συνεργασίας.

Δημιουργήθηκε η πλατφόρμα edupass.gov.gr όπου τα σχολεία και τα πανεπιστήμια μπορούν πιο στοχευμένα να παρακολουθούν την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας και διοργανώθηκαν ενημερωτικές διαδικτυακές συζητήσεις σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων.

Τέλος, σύμφωνα με την κ. Κεραμέως «το 99,5% του συνόλου των σχολικών μονάδων ολοκλήρωσαν ήδη την πρώτη φάση της αξιολόγησης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ