Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή επισκέφτηκε το 9ο Γυμνάσιο Βόλου, την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου.
Η πρόσκληση της Διευθύντριας κ. Χατζηκυριάκου έγινε δεκτή με μεγάλη χαρά από την κ. Μακρή για μια συνάντηση λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τίποτα δε μαρτυρούσε το μέγεθος της έκπληξης που περίμενε την Υφυπουργό Παιδείας.
Αφορμή στάθηκε η παγκόσμια διάκριση που απέσπασε το σχολείο στην δράση F1 in Schools, ένα διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της διδασκαλίας των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής, (των τεχνών) και των μαθηματικών [STE(A)M]. 15 μαθητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου και 4 μαθητές από 3 Γενικά Λύκεια του Βόλου 1ο, 4ο και 6ο αποτέλεσαν την ομάδα ΄΄Argon΄΄, που σε συνεργασία με τον φυσικό του σχολείου κο Τσαρτσάλη Γιάννη, τον Υποδιευθυντή-μαθηματικό, κο Καλατζή Κώστα και το υπεύθυνο της ομάδας ΤALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κο Πρώια Γεώργιο, κατέλαβε την 5η θέση Πανελληνίως.
Η επιτυχημένη διαδρομή συνεχίστηκε, καθώς τον Οκτώβριο του 2021 η ομάδα συμμετείχε στους τελικούς για το παγκόσμιο διαγωνισμό και προκρίθηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, όπου θα εκπροσωπήσει μαζί με άλλες ομάδες την Ελλάδα στους παγκόσμιους τελικούς το 2022.
Στην υπέροχα διαμορφωμένη είσοδο του σχολικού κτηρίου, την Υφυπουργό καλωσόρισαν η Δ/ντρια, οι καθηγητές και οι μαθητές του γυμνασίου παρουσία και του Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σταχτέα.
Τα παιδιά της χορωδίας του σχολείου με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Μουσικής κ. Κατσή και με τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας και βιολιού, τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα κάλαντα αλλά και ένα παραδοσιακό τραγούδι από την πηλιορείτικη επανάσταση του 1854 και εντυπωσίασαν με τις ερμηνείες τους.
Στη συνέχεια, η κ. Μακρή ξεναγήθηκε σε μια έκθεση ζωγραφικής με έργα των παιδιών, που είχε στο επίκεντρο την 1η επαναστατική σημαία, που κατασκευάστηκε τον Μάρτιο του 1821 από τον Γεώργιο Σισίνη, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παλιών Πατρών Γερμανού, ένα έργο σε μουσαμά που φιλοτέχνησαν μαθήτριες και μαθητές. Την έκθεση συμπληρώνουν 21 πορτρέτα γυναικών ηρωίδων της ελληνικής επανάστασης, όλα έργα των έφηβων καλλιτεχνών.
Η κ. Χατζηκυριάκου παρουσίασε αναλυτικά στην Υφυπουργό Παιδείας τις ποικίλες και αξιόλογες δράσεις του 9ου γυμνασίου, ανάμεσα στις οποίες είναι η συνεργασία με σχολεία της Ομογένειας, σε ένα καθιερωμένο ραντεβού κάθε Σάββατο, όπου οι μαθητές του Βόλου συνομιλούν με συμμαθητές τους σε ομογενειακά σχολεία, σε μια διαδικασία γνωριμίας, διασύνδεσης και ανάπτυξης δεσμών μέσω του σχολικού περιβάλλοντος.
Η κ. Μακρή δήλωσε εντυπωσιασμένη από την επίσκεψή της στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου και συνεχάρη θερμά το σύλλογο διδασκόντων, τις μαθήτριες και τους μαθητές για τις επιτυχίες τους, μα πάνω από όλα, για τις συμμετοχές τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα και διαγωνισμούς σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
«Σήμερα πήρα πολλά και σημαντικά μαθήματα από τις μαθήτριες, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του 9ου Γυμνασίου Βόλου. Ένα ελληνικό Αειφόρο Σχολείο που δίνει νόημα στην καθημερινή επαφή με τα παιδιά, στη δημιουργία και τη συνέχεια μιας σχέσης ζωής, που ξεκινά από το σχολείο, πορεύεται μέσα στην κοινωνία και οδεύει προς το μέλλον προάγοντας την έννοια και τις αξίες της Αειφορίας.
Μια διαδικασία που δε σταματά ούτε στη σύντομη διάρκεια των διαλειμμάτων, καθώς οι μαθητές παρακολουθούν και συμμετέχουν σε ενέργειες που τροφοδοτούν τα δημιουργικά διαλείμματα και παράγουν μικρά θαύματα, όπως αυτό το ευωδιαστό φρέσκο σαπούνι, που έλαβα ως δώρο».
Πηγή: ΥΠΑΙΘ