Σύνοδος Πρυτάνεων: Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ολοκληρώθηκε ή σημερινή εξ αποστάσεως Σύνοδος των Πρυτάνεων, που συγκάλεσε Εκτάκτως ο Προεδρεύων της Συνόδου, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης η λειτουργία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και η Εξεταστική του Χειμερινού Εξαμήνου. Προσκλήθησαν και συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης σε μέρος της συζήτησης, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Άγγελος Συρίγος, κι ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Αποστόλης Δημητρόπουλος.
Πρυτάνεις και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας κατέληξαν πως η εξεταστική περίοδος του Χειμερινού Εξαμήνου (Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου) των Πανεπιστημίων της χώρας θα διεξαχθεί (τελικά) δια ζώσης και όχι εξ αποστάσεως παρά τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν μεταξύ φοιτητών και καθηγητών.
Το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε ήδη σε έκδοση της σχετικής εγκυκλίου για την εξεταστική Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, η οποία ενόχλησε τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς θεώρησαν ότι έπρεπε πρώτα να ακουστούν οι απόψεις της πανεπιστημιακής κοινότητας της χώρας. Η Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων των ΑΕΙ «λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις συνθήκες εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19 και των μεταλλάξεών της και θεωρώντας ότι τα μέτρα στα πανεπιστήμια επαναφέρουν το πρόταγμα της προστασίας της δημόσιας υγείας» κατέληξε στα παρακάτω:
• Η δια ζώσης διεξαγωγή των εξετάσεων, αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσχέρειες. Για όσους φοιτητές καταστεί αδύνατη η συμμετοχή τους, λόγω νόησης και καραντίνας, θα ληφθεί μέριμνα ώστε να εξεταστούν με τον πλέον πρόσφορο τρόπο που θα καθοριστεί, από τα ίδια τα πανεπιστήμια, με συνεννόηση διδασκόντων και φοιτητών, λαμβανομένου υπόψη του ισχύοντος πλαισίου συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας για δια ζώσης εξέταση αναπλήρωσης. Είναι αυτονόητο ότι η αδυναμία συμμετοχής στις εξετάσεις θα τεκμαίρεται από τα στοιχεία στο edupass, η εγγραφή στο οποίο έχει μεγάλη σημασία για την ομαλή και κατά το δυνατόν ασφαλή διεξαγωγή των εξετάσεων αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας.
• Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας και σε πιθανή επιδείνωση των κρουσμάτων και συνθηκών θα επανέλθουν υιοθετώντας ευέλικτους και πιο ασφαλείς τρόπους λειτουργίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.
• Το υπουργείο Παιδείας και τα συναρμόδια υπουργεία σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ οφείλουν να προσφέρουν τη δυνατότητα για τον έλεγχο, στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση, των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, με τα κατάλληλα διαγνωστικά μέσα.
Πηγή: Φοιτητικά Νέα