Επιλογή Σελίδας

Οι έφηβοι αφηγούνται τον κόσμο τους και μας οδηγούν στο μέλλον

Πώς μπορεί ο διάλογος των νέων με την πραγματικότητα που βιώνουν, αλλά και οι σκέψεις και τα όνειρά τους για το μέλλον, να ζωντανέψουν με όχημα την Τέχνη; Η blindspot theatre group και οι συνεργάτες της θα συγκροτήσουν μια θεατρική ομάδα με πρώτη ύλη εφήβους 14 – 17 ετών, μέσα στην οποία οι νεαροί *ες συμμετέχοντες *ουσες θα έχουν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν ελεύθερα τις δημιουργικές ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους για το παρόν και το μέλλον τους. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα αξιοποιηθούν θεατρικές ασκήσεις και αποσπάσματα γνωστών έργων ως αφετηρία για την εξερεύνηση της δημιουργικής έκφρασης των εφήβων. Το εγχείρημα διακρίνεται σε δύο μέρη: α) εκπαιδευτικό πρόγραμμα, β) εντατική διαδικασία δοκιμών για τη δημιουργία παράστασης, η οποία θα παρουσιαστεί στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022.

Μέσα από αυτή την εμπειρία, θα δοθεί στους συμμετέχοντες *ουσες η δυνατότητα να εξερευνήσουν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις, να διευρύνουν τον δημιουργικό τους ορίζοντα, αλλά και να γνωριστούν με ανθρώπους της Τέχνης. Με ερεθίσματα που προέρχονται από τη σύγχρονη εποχή και με αφορμή περιστατικά που συμβαίνουν στην πόλη μας και σε όλο τον κόσμο, οι έφηβοι της ομάδας θα ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους, αποκτώντας καλλιτεχνικά εργαλεία και δουλεύοντας βιωματικά κατά τη δημιουργική θεατρική διαδικασία, τόσο του εργαστηρίου όσο και της πρόβας. Το υλικό που θα προκύψει από τις ιστορίες των εφήβων θα συνδυαστεί με τα στοιχεία που θα φέρει η καλλιτεχνική ομάδα που τους πλαισιώνει. Η σύνθεση όλων των παραπάνω θα λειτουργήσει ως βάση για τη δημιουργία του τελικού έργου, καταλήγοντας σε μια παράσταση με τη συμμετοχή επαγγελματιών ηθοποιών και εφήβων, κατάλληλη τόσο για νεανικό όσο και ενήλικο κοινό.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί και θα πραγματοποιηθεί από την ηθοποιό και δημιουργό θεάτρου Γιώτα Αργυροπούλου (ομάδα blindspot) σε συνεργασία με τη Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Πηγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου