Ετοιμότητα επέδειξαν εκπαιδευτικοί και μαθητές σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία να περάσουν από χθες το πρωί στην τηλεκπαίδευση, ύστερα από την οδηγία που έλαβαν από το υπουργείο Παιδείας την Κυριακή το απόγευμα, λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας. Η τηλεκπαίδευση θα συνεχιστεί και σήμερα, ενώ δεν αποκλείεται να παραταθεί εάν αυτό κριθεί απαραίτητο κατά τόπους από τους αρμόδιους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Βεβαίως, χθες αρκετοί μαθητές επέλεξαν να απουσιάσουν, ενώ δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες από εκπαιδευτικούς που ζήτησαν εξοπλισμό και πιο έγκαιρη προετοιμασία των σχολείων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Παιδείας, πάνω από 46.000 ψηφιακές τάξεις σε δημόσια σχολεία λειτούργησαν από χθες το πρωί στις περιοχές όπου τα σχολεία ήταν κλειστά. Ηδη, από το απόγευμα της Κυριακής, το γραφείο του αρμόδιου γενικού γραμματέα Αλέξανδρου Κόπτση ενημέρωσε τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τα τηλεμαθήματα στην περίπτωση που η τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής αποφάσιζε την αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων.
Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, για τη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης, αντί της διά ζώσης, συνυπολογίστηκε, εκτός από τις δυσκολίες μετακίνησης μαθητών και εκπαιδευτικών, το γεγονός ότι οι μαθητές θα έπρεπε να κάνουν μάθημα με ανοιχτά παράθυρα λόγω των πρωτοκόλλων COVID υπό πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, και με κίνδυνο να χρειαστεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους χθες το μεσημέρι ενώ θα είχαν ήδη ξεκινήσει έντονες χιονοπτώσεις. Πάντως, πολλοί μαθητές παρακολούθησαν σε χαλαρό ρυθμό τα μαθήματα, φαινόμενο που παρατηρήθηκε κυρίως σε μαθητές του Δημοτικού, που προτίμησαν το παιχνίδι με το χιόνι, όπως ανέφεραν στελέχη της ΔΟΕ στην «Κ».
Η αντιπολίτευση επέκρινε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για την τηλεκπαίδευση. Ο Τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «παρότι εκκρεμεί η πλήρης συμμόρφωση του υπουργείου στις καταδικαστικές αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η υπουργός δίνει εντολή στους εκπαιδευτικούς να κάνουν χρήση του Webex και να παράσχουν τηλεκπαίδευση στους μαθητές. Δηλαδή, να παρανομήσουν! Το ίδιο επιχείρησε να κάνει και στα υπό κατάληψη σχολεία και εισέπραξε την ομόθυμη αντίδραση των εκπαιδευτικών», ενώ πρόσθεσε ότι «η ηγεσία του υπουργείου δεν ενημέρωσε εγκαίρως τους εκπαιδευτικούς, αδυνατώντας να καταλάβει πόση προετοιμασία χρειάζεται ο εκπαιδευτικός για να οργανώσει το μάθημα και το “υλικό” του για να σταθεί, όπως πρέπει, μπροστά στους μαθητές του στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Είναι τέτοια η πολιτική πίεση και τόσο το επικοινωνιακό άγχος της κυβέρνησης και του συγκεκριμένου υπουργείου, που είναι ικανοί να εναλλάσσουν καθημερινά το τραγικό με το γελοίο». Η Διδασκαλική Ομοσπονδία κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου «να αποσύρει τις νομοθετικές διατάξεις που γενικεύουν την τηλεκπαίδευση εκτός πανδημίας και τις εντολές για υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στα σχολεία που κλείνουν λόγω κακοκαιρίας» και «να εξοπλίσει όλες τις σχολικές μονάδες ώστε η τηλεκπαίδευση να πραγματοποιείται εντός των σχολείων».
Τέλος, φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών λειτούργησαν με τηλεκπαίδευση, με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών να δηλώνουν όπως «σύμφωνα με το άρθρο 67 του ν. 4808/2021, κάθε επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα που δεν παρέχει εξοπλισμό στον χώρο της για τηλεργασία, υποχρεούται να καλύψει το ανάλογο κόστος για την επικοινωνία, τη συντήρηση του εξοπλισμού και της οικιακού χώρου εργασίας, που καταβάλλεται επιπλέον του μισθού».
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – Απόστολος Λακασάς