Επιλογή Σελίδας

TO NEO ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Κ. ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ

Ενοχλείστε όταν κάποιος μπαίνει εμβόλιμα μπροστά σας σε μία σειρά που περιμένετε πίσω από άλλους; Ενοχλείστε όταν βλέπετε παρκαρισμένο αυτοκίνητο μη ανάπηρου σε θέση για ανάπηρους; Ενοχλείστε όταν η λάμπα στο δημοτικό φως της γειτονιάς σας είναι επί έξι εβδομάδες καμένη και δεν  την αλλάζει κανείς; Ενοχλείστε με τις ακαθαρσίες των σκύλων πάνω στα πεζοδρόμια; Αναρωτιέστε γιατί είναι τόσο χαμηλό το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές; Πιστεύετε ότι στην ψηφιακή και παγκοσμιοποιημένη εποχή που ζούμε υπάρχουν αποτελεσματικότεροι τρόποι δημόσιας τοποθέτησης από την κατάληψη;

Αυτά και άλλα ζητήματα προσεγγίζουμε στο πρόγραμμα «Ενεργώ ως Πολίτης», το οποίο αποτελεί μία πρόταση προσέγγισης θεμάτων που συνδέονται με τη συμμετοχή στη δημοκρατία και στη δημόσια πολιτική ως πολίτες. Επίσης, δίνει έμφαση στην τοποθέτηση και δράση με προστιθέμενη αξία, στην ατομική ευθύνη, την οποία συνδέει με τη συλλογική και προσεγγίζει θέματα που συνδέονται με τη ζωή στην κοινότητα – την ευρεία, αλλά και την παγκόσμια – μέσω διαδικασιών διερευνητικής και βιωματικής μάθησης. Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων (από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο) και όλων των τύπων σχολείων.  Έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και εφαρμόζεται ως πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων ή/και στο πλαίσιο ευέλικτου χρόνου που προσφέρεται στο σχολικό πρόγραμμα, καθώς και διαθεματικά σε επιμέρους διδακτικά αντικείμενα. Οι συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδευτικοί επιμορφώνονται και έχουν στη διάθεσή τους οδηγίες δραστηριοτήτων τις οποίες καλούνται να αναπτύξουν μέσα στην τάξη τους με βάση το μαθησιακό ενδιαφέρον και την ετοιμότητα των μαθητών τους.

Κατά την τρέχουσα πιλοτική του φάση συμμετέχουν στο πρόγραμμα 50 σχολεία από όλη τη χώρα, με ομάδες τεσσάρων τουλάχιστον εκπαιδευτικών οποιασδήποτε ειδικότητάς, οι οποίοι συμμετέχουν σε εξ αποστάσεως επιμόρφωση. Επιπλέον, υποστηρίζονται συμβουλευτικά από την επιστημονική ομάδα του έργου και από τον/την περιφερειακό/η συντονιστή/νίστριά τους, ο/η οποίος/α θα τους/τις συμβουλεύει και καθοδηγεί δια ζώσης όποτε αυτό είναι εφικτό, και εξ αποστάσεως. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί θεματική συνέχεια του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» το οποίο εστιάζει στην πτυχή του πολίτη που αφορά στην κοινωνική προσφορά. Για το λόγο αυτό η εστίαση του «Ενεργώ ως πολίτης» μεταφέρεται στη δημοκρατία, την ατομική και κοινωνική ευθύνη, τη γόνιμη συνύπαρξη, τον αλληλοσεβασμό και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής προόδου. Οι εκπαιδευτικοί που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα, εφόσον αναπτύξουν τις απαιτούμενες δραστηριότητες, θα λάβουν με την ολοκλήρωσή του βεβαίωση ή, αν το επιλέξουν, πιστοποίηση στη διδασκαλία της ενεργού πολιτειότητας.

Το έργο Ενεργώ ως Πολίτης υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Λαμπράκη και εταίρο το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.