Δραστικές αλλαγές στον τρόπο ελέγχου των προγραμμάτων σπουδών από το ΙΕΠ
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιχειρεί να διασφαλίσει τη διαδικασία έγκρισης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προτείνονται για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μετά το κάζο του προγράμματος με τίτλο «Σεξουαλικότητα – Γονιμότητα – Γονεϊκότητα: μια αδιαχώριστη ενότητα» της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής, το οποίο αποσύρθηκε με απόφαση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Ο σάλος που προκάλεσε το πρόγραμμα –ως αντιεπιστημονικό και αναχρονιστικό– οδήγησε στην απόφαση του ΙΕΠ, το αιτιολογικό της οποίας πάντως δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Πλέον, με απόφαση της υπουργού Νίκης Κεραμέως, θα μπει σε νέες, αυστηρές βάσεις ο έλεγχος των προτάσεων, ενώ αναμένονται δραστικές αλλαγές στις θέσεις ευθύνης σε τομείς έγκρισης των εν λόγω εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο ΙΕΠ. Αλλωστε χθες έγινε γνωστό ότι υπέβαλαν παραίτηση δύο στελέχη του. Πρόκειται για την εισηγήτρια του συγκεκριμένου προγράμματος και την προϊσταμένη αρμόδιου τμήματος του ΙΕΠ. Οι παραιτήσεις αναμένεται να γίνουν δεκτές.
Ειδικότερα, χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΕΠ. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε:
• Σε επίπεδο διαδικασίας, κάθε σχετική αίτηση από φορέα θα ελέγχεται από τουλάχιστον δύο εισηγητές. Στη συνέχεια θα ακολουθεί εξέταση και έλεγχος από τον προϊστάμενο του τμήματος και τελικά από το διοικητικό συμβούλιο.
• Σε κάθε συνεδρίαση Δ.Σ. θα εξετάζονται το μέγιστο 20 εισηγήσεις σχετικά με αιτήσεις φορέων.
• Το υλικό των αιτήσεων προς έγκριση θα κοινοποιείται στα μέλη του Δ.Σ. το αργότερο μία εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση κατά την οποία θα συζητηθεί.
Κάθε χρόνο εγκρίνονται περίπου 1.000 προτάσεις για δράσεις εκτός υποχρεωτικού σχολικού προγράμματος.
• Δεν θα γίνεται δεκτή η υποβολή αιτήσεων έγκρισης προγραμμάτων μετά το τέλος του προηγούμενου σχολικού έτους.
• Σε περίπτωση αιτήματος επανέγκρισης εκπαιδευτικού προγράμματος ή υλικού, θα υποβάλλεται εκ νέου όλο το υλικό και όχι μόνο οι αλλαγές ή τυχόν προσθήκες.
• Θα υπάρξει στοχευμένη επιμόρφωση όσον αφορά τις διαδικασίες και τα κριτήρια αξιολόγησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται εκτός του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος.
Τρωτά σημεία
Οι αλλαγές υποδεικνύουν και τα τρωτά σημεία του ισχύοντος συστήματος αξιολόγησης των προτάσεων για εκπαιδευτικό υλικό. Οπως αναφέρουν στην «Κ» έμπειρα στελέχη του μηχανισμού, δεν υπήρχε ενδελεχής έλεγχος κάθε πρότασης, οι αξιολογητές πολλές φορές έδιναν βαρύτητα στην αξιοπιστία των φορέων που υπέβαλαν την πρόταση αλλά όχι τόσο στο περιεχόμενό της, η υπογραφή ενός γνωστού επιστήμονα ή ενός εκδοτικού φορέα αρκούσε για να πάρει το πρόγραμμα «διαβατήριο» για τα σχολεία. Μέσα, δε, σε αυτό το πλαίσιο, δεν γινόταν έλεγχος των σχέσεων των προσώπων που υπέβαλαν την αίτηση με τους ελεγκτές ή εξαίρεση των ελεγκτών από την αξιολόγηση. Το Δ.Σ., από την πλευρά του, δεν έκανε ουσιαστικό έλεγχο. Σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση του προγράμματος είχε και ο σύλλογος διδασκόντων του κάθε σχολείου, που αποφάσιζε εάν θα το υλοποιήσει.
Κάθε χρόνο από το ΙΕΠ εγκρίνονται περίπου 1.000 προτάσεις για δράσεις εκτός υποχρεωτικού σχολικού προγράμματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Κ», 3.904 προτάσεις (αφορούν κυρίως βιβλία που μπορούν να αξιοποιηθούν από τη βιβλιοθήκη του σχολείου) παραμένουν σε ισχύ και στη διάθεση των σχολείων από το 2005.
Πηγή: Η Καθημερινή – Απόστολος Λακασάς