Επιλογή Σελίδας

Η ερευνητική εργασία με τίτλο “Recognition of blinks activity patterns during stress conditions using CNN and Markovian analysis”, με τη συμμετοχή του συνεργαζόμενου ερευνητή του Ινστιτούτου Αγροδιατροφής και Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) Γιώργου Γιαννακάκη και του καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΛΜΕΠΑ Κώστα Μαριά, απέσπασε το βραβείο καλύτερης δημοσίευσης 2021 (Best Paper Award 2021) του περιοδικού Signals.

Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε βάσει της πρωτοτυπίας, της σημαντικότητας, καθώς και των αναφορών και των αναγνώσεων του άρθρου. Η ερευνητική εργασία αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας με τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Αλεξάνδρα Κορδά από την Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική Λίμπεκ της Γερμανίας, τους καθηγητές Π. Ασβεστά και Ε. Βεντούρα από το τμήμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, τον καθηγητή Ν. Σμυρνή από το Ψυχιατρικό Τμήμα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και τον καθηγητή Γ. Ματσόπουλο από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). 

Η ερευνητική εργασία αφορά στη μελέτη της συμπεριφοράς των ανοιγοκλεισιμάτων του ματιού (blinks) σε συνθήκες ψυχολογικού στρες. Πρότυπα ακολουθιών blinks που οφείλονται στο στρες αναγνωρίστηκαν μέσω Μαρκοβιανών Μοντέλων και Τεχνητών Νευρωνικών Δικτύων. Σύμφωνα με την ανάλυση, η ημιακούσια διαδικασία δημιουργίας blinks φαίνεται να καθορίζεται από δύο ελκυστές (attractors) βραχέων και μακρών διαστημάτων blinks (ΙΒΙ) στο πειραματικό πρωτόκολλο στρες που εξετάστηκε.

Πηγή: Φοιτητικά Νέα