Επιλογή Σελίδας

20 Νοεμβρίου έως 19 Φεβρουαρίου 2022 Θέατρο Αμαλία  Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη

Συνεχίζεται το ταξίδι της «Οδύσσειας»  με σύγχρονα θεατρικά μέσα, στο Θέατρο Αμαλία  από το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου έως και το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022, η θεατρική ομάδα «Μικρός Βορράς», εν όψει του Φεστιβάλ Νεανικής Σκηνής.

Ένα Ομηρικό ταξίδι στο οποίο όλοι αξίζει να ταξιδέψουμε. Η “Οδύσσεια” του Ομήρου, το δεύτερο μεγάλο ηρωικό έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, υπήρξε και θα συνεχίσει να αποτελεί το κατ’ εξοχήν συμβολικό κείμενο για την ανθρώπινη περιπέτεια, την περιπλάνηση της ύπαρξης, τη σύνδεση με την έννοια “πατρίδα” και “νόστος”

Η περιπέτεια του Οδυσσέα θα πάρει μορφή μέσα από διάφορα ήδη θεάτρου, παντομίμα, ζωντανή μουσική, τραγούδι και αυτοσχεδιασμό.

Όλοι μαζί, ηθοποιοί και θεατές γίνονται ένα, δημιουργώντας μια αρμονική και μοναδική εξιστόρηση των ταξιδιών του θαλασσοπόρου Οδυσσέα.

Η ομάδα «Μικρός Βορράς» ιδρύθηκε το 2012 με πρωταρχικό στόχο την δημιουργία παραστάσεων παιδικού και εφηβικού θεάτρου που να προσφέρουν στους θεατές τους μια ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία.

Συμβάλλουν ώστε τα παιδιά να μην περιορίζονται στο ρόλο του θεατή αλλά να παίρνουν μέρος στην παράσταση, εκφράζοντας ιδέες και επικοινωνούν με τους υπόλοιπους θεατές- συμμαθητές τους.

Τα θέματα των παραστάσεών αντλούνται τόσο από την ελληνική λαϊκή παράδοση (ελληνικά λαϊκά παραμύθια, μύθοι του Αισώπου) όσο κι από την αρχαία ελληνική γραμματεία («Ελένη» του Ευριπίδη, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή).

Με τους κατάλληλους συνεργάτες και βαθιά γνώση του αντικειμένου, δημιουργούν παραστάσεις που μπορούν να μεταφερθούν και να παρουσιαστούν οπουδήποτε, με το μικρότερο δυνατό κόστος, προκειμένου να κάνουν το ποιοτικό θέατρο προσιτό σε όλα τα παιδιά.

Οι παραστάσεις ταξιδεύουν στα σχολεία για να ενισχύσουν τη δουλειά των εκπαιδευτικών και να προσφέρουν μια ώρα μαγείας στην αίθουσα διδασκαλίας. Για λίγο, ο χώρος του σχολείου αλλάζει χαρακτήρα και μέσα από τη διάδραση και τη βιωματική συμμετοχή, οι μαθητές μοιράζονται εμπειρίες, ιδέες αλλά και συναισθήματα.

Το φεστιβάλ Νεανικής Σκηνής:
Για όλο το Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021,ο Μικρός Βορράς σε συνεργασία με το Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ διοργανώνουν το Φεστιβάλ Νεανικής Σκηνής. Η Ιλιάδα, η Οδύσσεια και η Ελένη, ζωντανεύουν θεατρικά, υπό την σκηνοθετική ματιά του δοκιμασμένου στο νεανικό-εφηβικό θέατρο, Τάσου Ράτζου. Από 6 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 17.00, τα τρία μεγάλα έργα που διδασκόμαστε στο σχολείο παρουσιάζονται στο Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ, στην Θεσσαλονίκη.

Τέσσερις νέοι, ταλαντούχοι ηθοποιοί με ελάχιστα σκηνικά μέσα, με μουσική που κάποιες φορές είναι και ζωντανή και μια ευέλικτη, σύγχρονη σκηνοθετική οπτική, στήνουν μια παράσταση που μιλάει άμεσα στους εφήβους και τους επιτρέπει να δουν με άλλη ματιά τη «σχολική» τους ύλη.

Η Νεανική Σκηνή του Μικρού Βορρά:

Η νεανική-εφηβική σκηνή του Μικρού Βορρά δημιουργήθηκε το 2016 με την «Ελένη» του Ευριπίδη και στη συνέχεια την «Οδύσσεια» του Ομήρου που αγαπήθηκαν πολύ και συνεχίζουν να παρουσιάζονται μέχρι και σήμερα σε Γυμνάσια όλης της χώρας.

Η «Ιλιάδα» του Ομήρου είναι η καινούρια και πιο πρόσφατη παραγωγή της ομάδας· μια παράσταση που εγκρίθηκε από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και επιλέχθηκε να παρουσιαστεί στο πρόγραμμα «όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη.

Τα τρία μεγάλα έργα παρουσιάζονται με μια πρωτοποριακή προσέγγιση αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η γλώσσα και το πνεύμα των μεγάλων τραγικών μπορούν να είναι οικεία και απόλυτα συνδεδεμένα με τις αναζητήσεις των νέων ανθρώπων. Αρκεί να γίνει στη δική τους «γλώσσα».

Συντελεστές:
Κείμενο: Μικρός Βορράς
Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος
Σκηνικό: Μαρία Καβαλιώτη
Κοστούμια-Μακιγιάζ-Χτενίσματα: Στέφανος Μπαμπούλης
Μουσική: Θοδωρής Παπαδημητρίου, Γιώργος Βραχνός
Επιμέλεια Κίνησης: Λένα Μοσχά
Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Πολυξένη Αϊμαλιώτη
Φωτογραφία και βίντεο: Γιάννης Τόμτσης
Διδασκαλία τραγουδιών: Έλσα Μουρατίδου.
Φιλολογική επιμέλεια: Αναστασία Κεφαλά
Παίζουν: Ιωάννης Καμπούρης, Αργέττα Οκαλίδου, Χρήστος Τσάβος, Αφροδίτη Νικολιουδάκη

Ημέρες & Ώρες

Σα 8/0117:00ΜαταίωσηΣα 5/0217:00Σα 12/0217:00Σα 19/0217:00

Πληροφορίες

Θέατρο Αμαλία
Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη

«Οδύσσεια» του Ομήρου από τη θεατρική ομάδα «Μικρός Βορράς»
Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021
Νέες παραστάσεις:  Σάββατο 5 -12 -19 Φεβρουαρίου 2022 στις 17:00

Διάρκεια 1 ώρα και 10 λεπτά
Για Εφήβους και Παιδιά άνω των 8 ετών

Εισιτήρια:
Τιμές Εισιτηρίων:
10€ κανονικό / 8€ μειωμένο
Ταμείο: 12€ κανονικό / 10€ μειωμένο
Προπώληση Goldmall.gr (9€)

Πηγή: thessalonikiguide.gr