Επιλογή Σελίδας

Η διαπίστωση ότι η εφαρμογή πρακτικών καθοδήγησης και ενίσχυσης των μαθητών από τους εκπαιδευτικούς αποτελεί πλέον αναγκαιότητα και βασική προτεραιότητα της εκπαίδευσης επανέρχεται συνεχώς σε ελληνικές και διεθνείς μελέτες και έρευνες.

Σήμερα, στα σχολεία του 21ου αιώνα, η κατάρτιση των εκπαιδευτικών στην εφαρμογή τέτοιων πρακτικών στη σχολική τάξη καλείται να καταστήσει τον επαγγελματία εκπαιδευτικό ικανό να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των καιρών και τα μηνύματα των μαθητών, καθώς και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επίτευξη της ολόπλευρης ανάπτυξής τους.

Σκοπός του εξ αποστάσεως προγράμματος «Ο Εκπαιδευτικός στη Σχολική Τάξη: Πρακτικές Καθοδήγησης και Ενίσχυσης των Μαθητών» είναι να αναδείξει τους παράγοντες, τις παραμέτρους και τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της σχολικής τάξης και συντείνουν στην επίτευξη υψηλού βαθμού καθοδήγησης και ενίσχυσης των μαθητών.

Η πραγμάτευση θεμάτων, όπως το κλίμα και η διαχείριση της σχολικής τάξης, οι σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας, η αξιολόγηση της μάθησης, οι διαφορές των μαθητών, ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην επικοινωνία σχολείου-οικογένειας-κοινότητας, αφορά την καθημερινή πρακτική του εκπαιδευτικού στην τάξη και στο σχολείο εν γένει.

Παράλληλα, τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα και σημασία ανάπτυξης βασικών δεξιοτήτων συμβουλευτικής και καθοδήγησης από τον εκπαιδευτικό, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, σύγχρονα προβλήματα, όπως τη σχολική βία και εκφοβισμό, τη σημερινή οικονομική κατάσταση, την απουσία ελεύθερου χρόνου, κ.ά.

Παράλληλα, καθώς τα σχολεία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή, διατήρηση και ενίσχυση της κοινωνικής και συναισθηματικής υγείας και ευεξίας των μαθητών, μέσω του παρόντος προγράμματος αναδεικνύεται η σπουδαιότητα απόκτησης και ενδυνάμωσης δεξιοτήτων ζωής, όπως η λήψη αποφάσεων, η επίλυση προβλημάτων, η αυτοεπίγνωση, η ενσυναίσθηση και η διαχείριση των συναισθημάτων, οι οποίες εξασφαλίζουν πολλαπλά προσωπικά και κοινωνικά οφέλη στα παιδιά.

Το πρόγραμμα απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (δημόσιας και ιδιωτικής), σε στελέχη της εκπαίδευσης, σε πτυχιούχους τμημάτων που οδηγούνται στο εκπαιδευτικό επάγγελμα (Παιδαγωγικά Τμήματα, Τμήματα Νηπιαγωγών, Φιλοσοφικές Σχολές, Σχολές Κοινωνικών Σπουδών, Σχολές Θετικών Επιστημών κ.ά.), και σε όποιον ενδιαφέρεται να επιμορφωθεί σε σχετικά θέματα.

Η επιτυχής παρακολούθησης και ολοκλήρωση του προγράμματος εξασφαλίζει:  

  • Δύο (2) μόρια σε υποψήφιους για διορισμό ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί στην γενική εκπαίδευση, την ειδική αγωγή και το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό.  
  • Δύο (2) μόρια σε υποψήφιους για διορισμό ως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, με το σύστημα του ΑΣΕΠ, Κεφάλαιο Ε’ του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13, Α’, 29.01.2019) 
  • Δέκα (10) μόρια για προσλήψεις εκπαιδευτικών των κατηγοριών TE και ΔΕ της Γενικής Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) σύμφωνα με την υπ’αριθμ Υπουργική Απόφαση 48190/E1 (ΦΕΚ 1088, Β’, 2.04.2019). 
  • Ένα (1) και έως δύο (2) μόρια στην επιλογή Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Προϊσταμένων των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης, Συμβούλων Εκπαίδευσης, και Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων και Προϊσταμένων των Τμημάτων  Εκπαιδευτικών Θεμάτων σύμφωνα  με τον Ν. 4823/2021 (ΦΕΚ 136, Α’, 3.08.2021).  

Απονέμεται Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης από το E-Learning του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΚΠΑ.

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Προγράμματος είναι ο Μπαμπάλης Θωμάς, Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της ακαδημαϊκής διαδικασίας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα..

Αναλυτικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα στη σελίδα https://elearningekpa.gr/courses/o-ekpaideutikos-sti-sxoliki-taksi-praktikes-kathodigisis-kai-enisxusis-ton-mathiton

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ:16/5/2022

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ:23/5/2022

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:7 Μήνες (300 ώρες)

ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ECVET:12

Πηγή: ΕΚΠΑ E-learning