Επιλογή Σελίδας

Στόχος της νέας συνεργασίας είναι η ενίσχυση και η προαγωγή της έρευνας για θέματα των παιδιών και των νέων.

Το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα με χαρά ανακοινώνει την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη  διαΝΕΟσις με στόχο την ενίσχυση και την προαγωγή της έρευνας για θέματα της παιδικής ηλικίας και των νέων, σε τομείς όπως η παιδική διατροφή και ψυχική υγεία, η παιδική φτώχεια, η προσχολική εκπαίδευση, η ποιοτική και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση, η βία κατά των παιδιών, η συμμετοχή των νέων στην αγορά εργασίας και η ανεργία των νέων.

Η γνώση αυτή προβλέπεται να αποκτηθεί μέσα από σειρά δράσεων, όπως η διοργάνωση συναντήσεων με ειδικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η ταυτοποίηση ερευνητικών κέντρων που δραστηριοποιούνται στον τομέα, η ανταλλαγή ερευνητικών αποτελεσμάτων, γνώσης, μεθοδολογιών και προσεγγίσεων, και η δημόσια διάδοση της έρευνας. Στο πλαίσιο αυτό, η διαΝΕΟσις δημοσιοποίησε πρόσφατα μελέτη για το πρόβλημα της παχυσαρκίας στην Ελλάδα.

Στόχοι της συνεργασίας αυτής αποτελούν η ενίσχυση της έρευνας, της περιεκτικής και ποιοτικής συλλογής δεδομένων και ανάλυσης σε σχέση με την ευημερία των παιδιών και των νέων στην Ελλάδα, η διεύρυνση των δεξιοτήτων της ερευνητικής κοινότητας, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η διάχυση των αποτελεσμάτων των ερευνών που σχετίζονται με θέματα παιδικής ηλικίας και νέων στην κοινή γνώμη στην Ελλάδα.

Το Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές: βελτίωσης της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες των παιδιών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευάλωτων, υλοποίηση δράσεων για την περαιτέρω κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών με γνώμονα την προάσπιση αυτού που είναι καλύτερο για εκείνα, προώθηση της πρόσβασης σε δικαιώματα και υπηρεσίες χωρίς διακρίσεις, πλήρη αξιοποίηση και ενίσχυση των υφιστάμενων υπηρεσιών, καθώς και  επένδυση σε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες με στόχο την προώθηση της βιωσιμότητας, ανάληψη βασικών δράσεων για τη διασφάλιση των ίσων δικαιωμάτων, ευθυνών και ευκαιριών γυναικών και ανδρών και κοριτσιών και αγοριών, υλοποίηση των στόχων που θέτει η Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου δήλωσε σχετικά “Η συνεργασία με τη UΝΙCEF μάς χαροποιεί ιδιαίτερα. Βασική αρχή της διαΝΕΟσις αποτελεί το γεγονός ότι οι συνέργειες είναι μονόδρομος ώστε να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα των προσπαθειών φορέων που στο επίκεντρό τους έχουν την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Τα παιδιά και οι νέοι αποτελούν προτεραιότητα για τη διαΝΕΟσις και το ερευνητικό της έργο είναι πάντα διαθέσιμο για τη βελτίωση της ζωής και του μέλλοντός τους”.

O Διπλωματικός Εκπρόσωπος του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα Luciano Calestini υπογράμμισε «Η επιτάχυνση των αποτελεσμάτων για τα παιδιά και τους νέους απαιτεί ενδελεχή έρευνα και ανάλυση καθώς και πρόσβαση σε ποιοτικά δεδομένα. Η συνεργασία μας με τη διαΝΕΟσις θα διασφαλίσει ότι ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός μας θα καθοδηγούνται από πολύτιμα δεδομένα και ακαδημαϊκές γνώσεις, συμπεριλαμβανομένων και συστάσεων πολιτικής ώστε να διαμορφώσουμε μια νέα εποχή για τα παιδιά και τους νέους στην Ελλάδα».

Πηγή: UNICEF Ελλάδα