Επιλογή Σελίδας

Δραματοθεραπευτικό παιχνίδι. Αισθητηριακή εκπαίδευση για παιδιά
Ελάτε να γνωρίσουμε το σώμα μας από την αρχή με θάρρος, χωρίς φόβο και να νιώσουμε και
πάλι ασφαλείς. Μέσα από το συμβολικό παιχνίδι τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να «παίξουν»

Ημερομηνία/Ώρα
03/04/2022
12:00 – 13:30

Τοποθεσία
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη

Δραματοθεραπευτικό παιχνίδι. Αισθητηριακή Εκπαίδευση Για παιδιά

Ελάτε να γνωρίσουμε το σώμα μας από την αρχή με θάρρος, χωρίς φόβο και να νιώσουμε και πάλι ασφαλείς. Μέσα από το συμβολικό παιχνίδι τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να «παίξουν» και να εκφράσουν τους φόβους που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Καιρός είναι να πετάξουμε την βαριά πανοπλία προστασίας από πάνω μας και να διερευνήσουμε πώς μπορούμε να νιώσουμε ασφαλείς σε σχέση με το σώμα μας, το περιβάλλον μας και τους γύρω μας.

Όλα τα συναισθήματα συνδέονται με διακριτά «αποτυπώματα» στο σώμα με αποτέλεσμα οι αισθήσεις μας να είναι οι σωματικοί χάρτες των αισθημάτων. Τα συναισθήματα χρωματίζουν έντονα όλες μας τις αισθήσεις ως ευχάριστες ή δυσάρεστες. Τα συνειδητά αισθήματα προέρχονται από σωματική ανατροφοδότηση.

Έχετε σκεφθεί ποτέ ότι οι αισθήσεις μας λειτουργούν ως το παράθυρό μας προς τον κόσμο;

Κύριοι στόχοι των πέντε συναντήσεων είναι:

  • Να αντιληφθούμε πώς η κάθε αίσθηση έχει εντυπωθεί σε εμάς, στο σώμα μας και με ποια συναισθηματική κατάσταση έχει συνδεθεί.
  • Να αφουγκραστούμε τον εσωτερικό και εξωτερικό κόσμο μας, τις προτιμήσεις, τους μηχανισμούς εξυπηρέτησης, προστασίας αλλά και άμυνας που διαθέτουμε, έχοντας στο επίκεντρο κάθε συνάντησης μία από τις 5 αισθήσεις.
  • Να αυτορυθμιστούμε με βάση το συναίσθημα και την αίσθησή μας, εστιασμένοι στον εαυτό μας.
  • Να αλληλεπιδράσουμε με τους άλλους με ταυτόχρονη αυτοπαρατήρηση για να κατανοήσουμε πώς χρησιμοποιούμε, διαχειριζόμαστε και επικοινωνούμε την εκάστοτε αίσθηση.

Οφέλη δραματοθεραπείας για τα παιδιά

Η δραματοθεραπεία, με την αφήγηση ιστοριών, το φανταστικό παιχνίδι, το παιχνίδι καθώς και με τεχνικές θεάτρου, όπως ο αυτοσχεδιασμός και η αναπαράσταση, βοηθάει τα παιδιά να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους, να συνδεθούν με άλλους και να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις. Στις συναντήσεις μας η τέχνη θα είναι το μέσο μας, το εργαλείο μας για να συναντηθούμε με το σώμα μας και τα σήματα που θέλει να μας δώσει αυτό. Με το χορό, την κεραμική, τη ζωγραφική, το τραγούδι και το θέατρο θα στήσουμε το δικό μας γαϊτανάκι αισθήσεων, συναισθημάτων και τέχνης.

Με τη Λουκία Αποστολίδη, ψυχολόγο, Msc ψυχολόγο της Υγείας, συστημική ψυχοθεραπεύτρια, δραματοθεραπεύτρια.

7 Νοεμβρίου 2021 Ακοή: Με ακούω; Με ακούτε; Πολλές φορές η περιορισμένη ακοή είναι μια προστασία για τον εαυτό μας.

19 Δεκεμβρίου 2021 Αφή: Κρατώντας κάτι ζεστό ή μαλακό νιώθουμε πιο ασφαλείς και ανοιχτοί στην επικοινωνία.

20 Φεβρουαρίου 2022 Όσφρηση: Οι αναμνήσεις και οι συνδέσεις με το παρελθόν έρχονται συνήθως μέσα από τις μυρωδιές.

20 Μαρτίου 2022 Όραση: Πώς με βλέπω και πως βλέπω τους άλλους τελικά.

3 Απριλίου 2022 Γεύση: Τί γεύση έχω, ξέρω τί απολαμβάνω τελικά;

Κυριακή, 12:00-13:30

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ

Μέτρα προστασίας από τον covid-19

Στο πρόγραμμα τηρούνται τα απαιτούμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας των επισκεπτών και των εργαζομένων από τον covid-19.

Λουκία Αποστολίδη

Ψυχολόγος (ΕΚΠΑ), MSc στην Ψυχολογία της Υγείας και PGCert στην Ψυχολογία των ΕξαρτήσεωνΣυστημική– Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια ξεκινώντας στο Tavistock & Portman Clinic του Λονδίνου και συνεχίζοντας στην Ελλάδα στο ΕΠΙΨΥ – Ιατρείο της Οικογένειας όπου δούλεψε στο θεραπευτικό του πλαίσιο με οικογένειεςΕπίσηςείναι ΔραματοθεραπεύτριαΣτο Λονδίνο έχει εργαστεί σαν σύμβουλος σε δημόσιο σχολείο όπου έκανε παιγνιοθεραπείαΣτην Ελλάδα έχει εργαστεί στη διαχείριση ομάδων Δραματοθεραπείας στον ΟΚΑΝΑ και στο ΚΕΘΕΑΕίναι συνιδρύτρια και επιστημονική συνεργάτης του ΚΕΣΥΨΕΕίναι εξωτερική συνεργάτης στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνώνστο τμήμα Παιδικής Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη όπως και στο Ίδρυμα ΘεοχαράκηΜέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων.

Πηγή: Ίδρυμα Θεοχαράκη