Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά από το Γυμνάσιο του Κολωνού που “τρώει” τα παιδιά του υπάρχει ένα δημόσιο δημοτικό που γεννάει ποιητές. Το τμήμα Γ2 του 12ου Δημοτικού Σχολείου της Ηλιούπολης έγραψε ιστορία με τις ποιητικές επιτυχίες των παιδιών που περπατούν στα χνάρια του Ελύτη, του Σεφέρη και του Ρίτσου υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους Μαγδαληνή Μίνη.
Ο κύκλος των ποιητών στην τάξη του Γ2 έχει ανοίξει με την πρωτοβουλία της δραστήριας δασκάλας τους η οποία τους δίδαξε τις βασικές αρχές της ποίησης και της έκφρασης μέσω της ποιητικής τέχνης. «Κάθε χρόνο διδάσκω τα παιδιά τα μυστικά της ποίησης. Διαβάζουν και δημιουργούν παράλληλα μέσα από τις ανεκτίμητα έργα του Ελύτη, του Σεφέρη και του Ρίτσου. Η ποίηση είναι τρόπος έκφρασης και δημιουργίας και τα παιδιά ξεκινούν από τις απλές έννοιες. Τους δημιουργώ το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθούν δίνοντας τους στίχους του Ελύτη και πάνω εκεί δημιουργούν τα δικά τους ποιήματα. Είναι μία σύνθεση και δημιουργική διαδικασία που οδηγεί τα παιδιά» λέει η Mαγδαληνή Μίνη στο ethnos.gr.
Όπως τονίζει και άλλες χρονιές τα παιδιά είχαν καλές επιδόσεις αλλά το εφετινό Γ2 του 12ου Δημοτικού της Ηλιούπολης είναι μία «ιδιαίτερη φουρνιά» παιδιών: “Όλα τα παιδιά ανταποκρίνονται σε αυτά που τους διδάσκεις. Φυσικά υπάρχουν κάποιες φουρνιές που είναι ξεχωριστές όπως τα παιδιά αυτής της τάξης. Θα μου επιτρέψετε να πω πως και οι γονείς έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη μέχρι τώρα πρόοδο τους καθώς τα ενισχύουν και υποστηρίζουν τις δημιουργίες τους. Ετσι η συνεργασία οικογένειας και σχολείου φέρνει πολύ καλό αποτέλεσμα”.
Σχετικά με την σπουδαιότητα της διάκρισης τους η δασκάλα εξηγεί πως πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις παγκοσμίως και η ελληνική συμμετοχή πήρε το χρυσό μετάλλιο: «Το Παγκόσμιο, αυτό, τετραήμερο Φεστιβάλ Ποίησης και Θεάτρου πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Τεργέστη της Ιταλίας και απευθύνεται σε νέους και νέες συγγραφείς κάτω των 30 ετών. Από τα κορυφαία στον κόσμο. Οι διακρίσεις του είναι μεγάλη τιμή για τον κόσμο των γραμμάτων και της ποίησης και ανοίγει ορίζοντες στα παιδιά».
«Φέτος κατατέθηκαν περίπου 2.000 ποιήματα από 50 διαφορετικές χώρες σε 40 διαφορετικές γλώσσες. Ο Διαγωνισμός αυτός, διεθνούς εμβέλειας, τιμήθηκε, για το πνευματικό έργο που επιτελεί, με το μετάλλιο της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας και διενεργείται, από την πρώτη του έκδοση, με την υποστήριξη του πρίγκιπα Carlo della Torre και του Tasso, της Περιφέρειας Friuli Venezia Giuliaκαι άλλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Χάρη στη συνεργασία του με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας (Ε.Ι.Π.), το οποίο εδώ και χρόνια συμβάλλει στην έμπρακτη υποστήριξή του, συμμετείχαν πολλοί νέοι και νέες καθώς και σχολεία από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Κεντρικό θέμα του διαγωνισμού ήταν ” Η νοσταλγία”».
Σημαντική συμβολή στην επιτυχία των παιδιών είχε η βιβλιοθήκη του σχολείου με την υπεύθυνη Εύα Παρασκευοπούλου αλλά και ο δάσκαλος της μουσικής Κώστας Σπηλιόπουλος. «Μέσα στα πλαίσια της φιλαναγνωσίας και της καλλιέργειας του γραπτού λόγου, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τις πολυδιάστατες εκφάνσεις του ποιητικού λόγου και, ουσιαστικά, τον αδιαμφισβήτητο λογοτεχνικό “πλούτο” αυτής της χώρας. Απώτερος παιδαγωγικός στόχος συμμετοχής τους στον διαγωνισμό ήταν να αποκτήσουν ένα, επιπλέον, κίνητρο για να εμπλακούν με τη συγγραφήκαι να εκφράσουν δημιουργικά, μέσα από τον ιδιαίτερο ποιητικό λόγο, τα μοναδικά τους συναισθήματα», προσθέτει η Mαγδαληνή Μίνη.
Ο Δήμος Ηλιούπολης θα τιμήσει τα παιδιά, τη δασκάλα τους αλλά και το σχολείο στο πρόσωπο του διευθυντή Δημήτρη Παπαϊωάννου σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή 22 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” όπου μάλιστα τα παιδιά θα συμπράξουν με τον γνωστό συνθέτη Μιράν Τσαλικιάν, τη Nostalgia Orchestra και εκλεκτούς ερμηνευτές σε βραδιά μελοποημένης ποίησης με αφορμή την διάκριση τους στον παγκόσμιο διαγωνισμό του Castello di Duino.
Πηγή: Έθνος– Κώστας Ασημακόπουλος