Επιλογή Σελίδας

Πρεμιέρα χθες της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης δυσκολίας στα λύκεια, χωρίς να υπάρξουν τεχνικά προβλήματα, και κυρίως με θέματα που δεν προκάλεσαν διαμαρτυρίες για τυχόν υψηλό βαθμό δυσκολίας σε σχέση με το επίπεδο των μαθητών. «Η διαδικασία πήγε πολύ καλά. Τα θέματα έχουν καταρτιστεί από εκπαιδευτικούς της τάξης, οι οποίοι γνωρίζουν το αντικείμενό τους και το επίπεδο των μαθητών», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής πολιτικής (ΙΕΠ) κ. Γιάννης Αντωνίου. Από την πλευρά τους, εκπαιδευτικοί που μίλησαν στην «Κ» τόνισαν ότι, σε γενικές γραμμές, οι προετοιμασμένοι μαθητές τους δεν αντιμετώπισαν προβλήματα με τα θέματα της τράπεζας.

Ειδικότερα, χθες ξεκίνησαν οι προαγωγικές εξετάσεις για τους μαθητές της Α΄ και της Β΄ Λυκείου, με τα μισά θέματα να κληρώνονται από την τράπεζα και τα άλλα μισά να καταρτίζονται από τους καθηγητές κάθε τμήματος/τάξης. Εως τις 2.30 το μεσημέρι στο δίκτυο του ΙΕΠ είχαν εισέλθει 1.665 σχολεία και από την τράπεζα είχαν κληρωθεί 3.292 θέματα. Απέμεναν περίπου 300 λύκεια, τα περισσότερα εσπερινά, και κάποια για τα οποία δεν είχε προγραμματισθεί χθες η έναρξη των εξετάσεων. Συνολικά, η τράπεζα περιλαμβάνει 11.595 θέματα – εξ αυτών τα 5.380 για την α΄ τάξη όλων των τύπων λυκείου (Γενικών, Επαγγελματικών, Ειδικών) και τα 6.215 για τη β΄ τάξη. Σύμφωνα με το ΙΕΠ, μόνο οκτώ λύκεια ζήτησαν να επαναληφθεί η κλήρωση λόγω κάποιου προβλήματος.

Η απουσία διαμαρτυριών αποτυπώνει το θετικό κλίμα της πρώτης ημέρας εφαρμογής του θεσμού, που έχει δεχθεί σφοδρότατες επικρίσεις από την αντιπολίτευση και την ΟΛΜΕ. «Ήταν θέματα στα οποία μπορούσε να απαντήσει κάθε μαθητής. Δεν διέκρινα κάποιον ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας ή παγίδα», ανέφερε στην «Κ» μαθητής λυκείου της Αθήνας. Να τονισθεί ότι πολλοί μαθητές είχαν αγχωθεί διότι το προηγούμενο διάστημα είχε δημιουργηθεί η πεποίθηση πως τα θέματα από την τράπεζα θα δυσκολέψουν τους μαθητές, επειδή ο καθηγητής της τάξης δεν επιλέγει όλα τα θέματα (και άρα δεν ελέγχει τον συνολικό βαθμό δυσκολίας τους). «Δημιουργείται άγχος στα παιδιά χωρίς λόγο», ανέφερε στην «Κ» η κ. Μαρία Μήτση-Αναγνώστου, φιλόλογος και σύμβουλος Β΄ του ΙΕΠ, καθώς πολλοί μαθητές έκαναν αγώνα δρόμου για να προετοιμαστούν στα θέματα της τράπεζας για την τάξη τους. «Επίσης δεν εξασφαλίζει κάποιος την επιτυχία με το να λύσει όσο μπορεί περισσότερα θέματα της τράπεζας», λέει η ίδια.

Ταυτόχρονα υπάρχει η εκτίμηση πως, λόγω της τράπεζας, θα αυξηθεί ο αριθμός των μετεξεταστέων στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Κάτι που έγινε το 2014, όταν είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά η τράπεζα. Τότε υπήρξαν μεγάλα ποσοστά αποτυχίας, που σε κάποια μαθήματα ξεπέρασαν το 30% και οι μαθητές έμειναν μετεξεταστέοι. Όμως, όπως τόνισαν στην «Κ» στελέχη του υπ. Παιδείας, το 2014 ήταν πολύ χαμηλότερα τα όρια προαγωγής σε βασικά μαθήματα (γλώσσα, μαθηματικά) και γι’ αυτό τα ποσοστά αποτυχίας ήταν μεγαλύτερα από τα συνηθισμένα. Από την άλλη, φέτος για κάθε θέμα της τράπεζας που έπρεπε να δοθεί στους μαθητές κληρώθηκε μία τριάδα και από αυτήν ο διδάσκων της τάξης επέλεξε το ένα που δόθηκε στους μαθητές του.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, «η τράπεζα εξασφαλίζει για όλους τους μαθητές την ισότητα ως προς τις εξεταστικές απαιτήσεις. Από την άλλη είναι ένα εργαλείο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού συστήματος, ενώ αποτελεί σημαντικό επιμορφωτικό και παιδαγωγικό εργαλείο».

Πηγή: Καθημερινή– Απόστολος Λακασάς