Επιλογή Σελίδας

Η κ. Κεραµέως θα πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή της ότι από δω και πέρα οι φοιτητικές παρατάξεις θα συμμετέχουν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αφού επιθυμεί να συνδέσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση με τον χώρο της εργασίας, κοινώς με την πραγματικότητα, πώς είναι δυνατόν να παραγνωρίζει τον ιστορικό ρόλο των φοιτητικών εκλογών. Δεκαετίες τώρα το ευγενές αυτό άθλημα αποτελούσε πρόκριμα επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Θα έλεγα δε ότι ήταν η μόνη ασφαλής μέθοδος για εύρεση εργασίας αμέσως μετά το πέρας των σπουδών. Αν, ας υποθέσουμε, αποφοιτούσες με άριστα από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, το πιθανότερο είναι να έτρεχες δεξιά κι αριστερά ψάχνοντας κάνα δημόσιο έργο για να επιβιώσεις. Αν όμως δεν σε αποπροσανατόλιζε το κυνήγι της αριστείας από την ουσία της φοίτησης στο πανεπιστήμιο, την πολιτική άμιλλα, τότε με το που έπαιρνες το «χαρτί» σε περίμενε μια θέση στο κόμμα του οποίου τα συμφέροντα είχες υπερασπιστεί. Προβεβλημένο κομματικό μέλος, με περγαμηνές από το φοιτητικό κίνημα, είχες την κατάλληλη σκευή για υποψήφιος βουλευτής. Αν σ’ ενδιέφερε το μέλλον σου δε, ταυτισμένο από τον καιρό της εφηβείας σου με το μέλλον του τόπου, μπορεί και υπουργός, και γιατί όχι πρωθυπουργός. Κι αν όχι πρωθυπουργός, κάπου πρόεδρος. Πάντως, όχι άνεργος ή ταπεινός εργαζόμενος όπως οι ταλαίπωροι συμφοιτητές σου που σε ψήφιζαν. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο η κ. Κεραμέως θέλει να στερήσει από τους φοιτητές μας τέτοιες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης.

Οι επικριτές της κ. Κεραμέως την κατηγορούν ότι με το νομοσχέδιό της στοχεύει στην κατάργηση των κομματικών νεολαιών. Οποία φρίκη. Τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς τις κομματικές νεολαίες; Ποιος θα μοίραζε τα συγγράμματα; Ποιος θα τσακωνόταν για την πρωτιά μετά τις φοιτητικές εκλογές; Πού θα μάθουν πως στο αποτέλεσμα των εκλογών δεν μετράνε οι αριθμοί αλλά ο άνθρωπος; Υπάρχει, βέβαια, και η κοινή λογική. Η οποία, ευλόγως, αν και κοινή, αναρωτιέται για τους λόγους ύπαρξης των κομματικών νεολαιών. Αφού έχεις δικαίωμα ψήφου από τα 17 σου, τότε για ποιο λόγο δεν σου φτάνει το κόμμα που θα ψηφίσεις στις εθνικές εκλογές; Τι τη χρειάζεσαι τη «νεολαία»;

Τελικά, όσο το σκέφτομαι, μπορεί και να μην έχει άδικο η κ. Κεραμέως. Ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις και θα εκπροσωπεί τους φοιτητές ως σώμα. Αρκετοί θα χάσουν την ευκαιρία για μια πολλά υποσχόμενη πολιτική σταδιοδρομία. Η κ. Κεραμέως κλέβει τα όνειρά τους. Τι να κάνουμε; Έχουν και τα όνειρα τα όριά τους. Συνήθως συμπίπτουν με τη στιγμή που ξυπνάς.

Πηγή; Καθημερινή– Τ. Θεδωρόπουλος