Επιλογή Σελίδας

Στα 10 κορυφαία σχολεία στον κόσμο, επιλέχθηκε το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Δήμου Αγίου Δημητρίου, από την T4 Community στην κατηγορία “Περιβαλλοντικές δράσεις”.

Τι είναι η T4 Community :“Πιστεύουμε ότι κάθε παιδί παντού αξίζει μια καλή εκπαίδευση. Χτίζουμε τη μεγαλύτερη κοινότητα δασκάλων και σχολείων στον κόσμο για να το πετύχουμε αυτό. Μαζί. Η πλατφόρμα ψηφιακών μέσων μας, επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να δικτυώνονται, να συνεργάζονται, να μοιράζονται καλές πρακτικές και να υποστηρίζουν ο ένας τις προσπάθειες του άλλου για τη βελτίωση της μάθησης.”

Όλοι μπορούν να συμβάλουν σε ένα βιώσιμο μέλλον

Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Δήμου Αγίου Δημητρίου, με τις δράσεις του αποδεικνύει ότι κάθε μέλος της κοινωνίας μπορεί να συμβάλει θετικά στην περιβαλλοντική αλλαγή.

Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. εξυπηρετεί 240 μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και εμπνέεται από την ιδέα ότι οι μικρές, τοπικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινότητες, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ώθηση της Ευρώπης και ολόκληρου του πλανήτη προς ένα βιώσιμο μέλλον.

Το σχολείο συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Απορριμμάτων 2021, κατά τη διάρκεια της οποίας μαθητές και μαθήτριες επισκέφτηκαν γειτονικά σχολεία, μοίρασαν εκπαιδευτικές αφίσες και παρουσίασαν βιωματικές δράσεις σε άλλους μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων σχετικά με το έργο τους για την αειφορία.
Έδειξαν ότι υλικά από παλιά οικιακά σκεύη μπορούσαν να μετατραπούν σε χρήσιμα αντικείμενα όπως κουφώματα και λαμπτήρες.

Επιπλέον, τοποθετήθηκαν ειδικοί κάδοι στα συνεργαζόμενα σχολεία, όπου οι μαθητές και μαθήτριες μάζευαν παλιά οικιακά σκεύη και εργαλεία. Το υλικό θα μεταφερόταν αργότερα στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής του Αγίου Δημητρίου όπου θα μετατραπεί σε διακοσμητικά αντικείμενα.

Παγκόσμια Εβδομάδα Εκπαίδευσης

Τα 10 κορυφαία σχολεία που έχουν επιλεγεί για κάθε κατηγορία θα παρουσιαστούν στην Παγκόσμια Εβδομάδα Εκπαίδευσης, τη μεγαλύτερη παγκόσμια διαδικτυακή γιορτή των σχολείων. Φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 21 Οκτωβρίου 2022 και θα δώσει στα σχολεία την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, ενώ στην Τελετή Νίκης θα ανακοινωθούν οι νικητές.

► Η Εβδομάδα Παγκόσμιας Εκπαίδευσης αποτελεί μια πρωτοβουλία για ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν τον πλανήτη μας και για επαναπροσδιορισμό των ενεργειών μας και του τρόπου ζωής μας σε σχέση με αυτό.

► Πρόκειται για μια κοινή δράση μεγάλου αριθμού ΜΚΟ, πολιτών και εκπαιδευτικών, φορέων της τυπικής και της μη τυπικής εκπαίδευσης, η οποία αναπτύσσεται με διάφορους τρόπους γύρω από ένα κοινό θέμα κατά την ίδια χρονική περίοδο, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, σε πολλές ευρωπαϊκές και μη χώρες, και συντονίζεται από το Κέντρο Βορρά Νότου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

► Η Εβδομάδα Παγκόσμιας Εκπαίδευσης είναι στενά συνδεδεμένη με τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη για την εξάλειψη της φτώχειας, τη μείωση των ανισοτήτων και την διαχείριση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2030. Αποτελεί μία αφορμή για να επανατοποθετηθούμε απέναντι στις συνήθειες και τον τρόπο ζωής μας, καθώς και να εντοπίσουμε νέους τρόπους εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης.

Πηγή: ΚΕΔΕ