Επιλογή Σελίδας

Ολοκληρώθηκε για τέταρτη χρονιά το πρόγραμμα  «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο»

Ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε γυμνάσια και λύκεια της περιφέρειας, και επιχειρεί να δημιουργήσει καλλιτεχνικές γέφυρες ανάμεσα στους έφηβους της επαρχίας και το Εθνικό θέατρο, αναπτύσσοντας παράλληλα ένα δίκτυο από ευαισθητοποιημένους εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και νέους που συνομιλούν και συν-δημιουργούν.

Τα 80 συνολικά σχολεία σε Αττική και περιφέρεια που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μέχρι τώρα, μας δίνουν ακόμη μεγαλύτερη φόρα για να συνεχίσουμε. Η δίψα των μαθητών για έκφραση, επικοινωνία, δημιουργία και  η ανάγκη των εκπαιδευτικών για ουσιαστική μαθητεία στους τρόπους προσέγγισης και δουλειάς με μια θεατρική ομάδα, επιβεβαιώνουν την αξία της βιωματικής μάθησης μέσα από το θέατρο, ένα εξαιρετικά δημιουργικό και απελευθερωτικό εργαλείο για προσωπική αλλά και κοινωνική αλλαγή, ένα πεδίο έκφρασης και ουσιαστικού διαλόγου.

Ταξιδέψαμε παντού! Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Φτάσαμε σε προορισμούς μακρινούς και δυσπρόσιτους διανύοντας πολλά χιλιόμετρα και ναυτικά μίλια. Από τη Σίκινο και τη Μύκονο μέχρι τη Λευκάδα, το Βαρθολομιό, την Καλαμάτα , την Τρίπολη, την Πάτρα, την Κρήτη, τη Χαλκίδα και το Ναύπλιο! Γνωρίσαμε σχολεία  μεγάλα και σχολεία με μικρές ομάδες. Σχολεία που τόλμησαν να διεκδικήσουν το χώρο τους  για να ακουστούν. Σχολεία όπου μαθητές και καθηγητές από κοινού δούλεψαν για τον ίδιο στόχο: να μιλήσουν για ότι τους απασχολεί. Φτιάξαμε παραστάσεις με καινούργια κείμενα από τους εφήβους για τους εφήβους. Στήσαμε διαδραστικές performances στις πλατείες των νησιών που συνομίλησαν με την τοπική κοινωνία και που ως παρακαταθήκη θα ετοιμάσουν το έδαφος ώστε να πάρουν την σκυτάλη οι επόμενοι  για να συνεχίσουν το δικό τους ταξίδι!

Και στα μέσα του Ιουλίου συναντηθηκαμε στο εθνικό θέατρο για να κλείσουμε μια υπέροχη χρονιά και να ευχηθούμε καλό καλοκαίρι!

Την εβδομάδα 6-13 Ιουλίου, ολοκληρώθηκε η πρώτη θερινή «κατασκήνωση» στους χώρους του Εθνικού Θεάτρου για έφηβους στο πρόγραμμα ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Συμμετείχαν 21 παιδιά από σχολεία της περιφέρειας.

Μέσα σε πέντε μέρες τα παιδιά είδαν και έκαναν πολλά πράγματα. Ξεναγήθηκαν στις σκηνές  και τους χώρους του Θεάτρου, τα θεωρεία και τα παρασκήνια, τα καμαρίνια και τους διαδρόμους, καθώς και στο βεστιάριο, όπου είδαν τη μεγάλη συλλογή κοστουμιών του Θεάτρου και πήραν μια γεύση από την ιστορία τους. Μέσα σε μόλις πέντε μέρες συμπύκνωσαν τη διαδικασία μιας πολύμηνης πρόβας. Βούτηξαν με όρεξη στο σαιξπηρικό σύμπαν, έμαθαν λόγια και χορογραφίες, φρόντισαν τα ίδια για τα κοστούμια τους, έγιναν ομάδα, και στο τέλος με ορμή και συγκίνηση παρουσίασαν το εν εξελίξει έργο τους, τις 11 Στιγμές από ένα Ρωμαίο και μία Ιουλιέτα. 21 Ρωμαίοι και Ιουλιέτες από το Αιγάλεω, το Κερατσίνι, την Τρίπολη, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τη Ναύπακτο και τη Χαλκίδα συναντήθηκαν στη «Βερόνα» του Εθνικού Θεάτρου!!

2021-22 απολογισμός: Με τα λόγια των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν με τις ομάδες τους:

«Ένα ΕΠΑΛ από το Ρέθυμνο τολμά να μιλήσει για όσα τα σχολεία μας και η τοπική κοινωνία κρύβουν κάτω από το χαλί, τη βία, τον αποκλεισμό και τη διαφορετικότητα. Πώς το θέατρο μπορεί τελικά να φέρει την αλλαγή»

«Το θέατρο που μας ενώνει: Όταν το Εθνικό Θέατρο έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό του προγράμματος σπουδών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»
Αναστασία Λαγού- Γυμνάσιο Σικίνου

«Ποιο είναι το σχολείο που θέλουμε? Το Εθνικό Θέατρο δίνει βήμα λόγου στους μαθητές που παρουσιάζουν τα δικά τους θέλω κόντρα στα πρέπει που τους επιβάλλονται, φωνάζοντας:  Είμαστε εμείς»
3ο Γελ Αιγάλεω

Τι ετοιμάζουμε…..

Για 5η χρονιά Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο θα δώσει ξανά το παρόν!  Ραντεβού τον Σεπτέμβριο 2022 για την έναρξη αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα!

Πληροφορίες:Φράγκος Βαλάντης, Yπεύθυνος συντονισμού προγράμματος

Τηλέφωνο: 2107001469 (εσωτ. 315)

Υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση: vfragkos@n-t.gr

Πηγή: Εθνικό Θέατρο