Επιλογή Σελίδας

Το Πρόγραμμα Υποτροφιών του Ιδρύματος Μποδοσάκη γίνεται 50 ετών και καλωσορίζει 69 νέους υποτρόφους για να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό, διδακτορικό ή μεταδιδακτορικό επίπεδο κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023. Σύμφωνα με το ίδρυμα, από τις 69 νέες υποτροφίες, οι 36 αφορούν σε μεταπτυχιακές σπουδές και οι 29 διδακτορική έρευνα στο πλαίσιο του 50ού Τακτικού Προγράμματος Υποτροφιών ενώ περιλαμβάνονται και 4 υποτροφίες για μεταδιδακτορική έρευνα σύμφωνα με το Πρόγραμμα Μεταδιδακτορικών Ερευνητικών Υποτροφιών στη μνήμη του «Σταμάτη Γ. Μαντζαβίνου», παλαιότερου Προέδρου του Ιδρύματος. Εξ’ αυτών οι 54 θα σπουδάσουν στην Ευρώπη και στην Αμερική και οι 15 θα φοιτήσουν σε ελληνικά πανεπιστήμια. 

Στις παραπάνω υποτροφίες περιλαμβάνεται για πρώτη φορά και η «Υποτροφία των Υποτρόφων», μία επιπλέον υποτροφία που προσφέρεται κατόπιν της πρωτοβουλίας υποτρόφων του Ιδρύματος. Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την έναρξη του προγράμματος υποτροφιών, υπότροφοι του Ιδρύματος δημιούργησαν μία crowdfunding καμπάνια για τη συγκέντρωση δωρεών υποτρόφων προηγούμενων ετών. Με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν χρηματοδοτείται εκ μέρους της κοινότητας των υποτρόφων μία ακόμη υποτροφία, μια πρωτοβουλία που αποδεικνύει έμπρακτα το κοινό αξιακό πλαίσιο και τη σύνδεση των υπότροφων του Ιδρύματος Μποδοσάκη. 

Οι υποτροφίες του ιδρύματος καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο επιστημονικών κλάδων, συμπεριλαμβανομένων τόσο των βασικών θετικών επιστημών, όσο και των σύγχρονων θετικών επιστημών που χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής. Στον φετινό, υψηλότερο από κάθε άλλη φορά αριθμό αιτήσεων ο τομέας της βιολογίας και οι ποικίλοι εξειδικευμένοι τομείς της βιοϊατρικής τεχνολογίας και πληροφορικής επιστημών ζωής, της μοριακής ιατρικής και βιοκαινοτομίας και της στοχευμένης ανάπτυξης φαρμάκων, διατήρησαν την πρώτη θέση στον αριθμό  αιτήσεων αλλά και εγκεκριμένων υποτροφιών. Ακολούθησε ο τομέας της μηχανικής μάθησης και των εφαρμογών της, ενώ ο και ο τομέας των νανοεπιστημών και της νανοτεχνολογίας προσέλκυσε πολλούς υποψηφίους. Παράλληλα, οι επίκαιροι τομείς της επιστήμης δεδομένων, της τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής, των ψηφιακών τεχνολογιών, των τεχνολογιών δικτύων και της μικροηλεκτρονικής, της παραγωγής και διαχείρισης ενεργειακών πόρων και επιστήμης των υλικών, όπως επίσης και οι Περιβαλλοντικές Επιστήμες, διατήρησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των νέων. Τέλος, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός στην αρχιτεκτονική αλλά και η διοίκηση επιχειρήσεων και οργανισμών και η στατιστική και επιχειρησιακή έρευνα παραμένουν τομείς με σταθερό ενδιαφέρον.

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη είναι κοινωφελής οργανισμός που ιδρύθηκε το 1972 με σκοπό τη συνέχιση της προσφοράς του ιδρυτή του Πρόδρομου Μποδοσάκη-Αθανασιάδη στην ελληνική κοινωνία. Όραμά του είναι μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, με δυνατότητες και προοπτική για όλους. Από την ίδρυσή του ως σήμερα έχει διαθέσει περισσότερα από 450 εκ. ευρώ προς επίτευξη των σκοπών του, ενώ ο αριθμός των υποτροφιών που έδωσε ξεπερνά τις 2.500.

Πηγή: Η Καθημερινή– Απόστολος Λακασάς