Τα πρώτα τουρνικέ τοποθετήθηκαν στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ. Πρόκειται για τον περιστρεφόμενο μηχανισμό με βραχίονες που τοποθετείται στην είσοδο κτιρίων και χώρων (π.χ. στις τράπεζες, στο μετρό ή σε εταιρείες) και επιτρέπει να εισέρχεται στον χώρο ένα άτομο κάθε φορά έπειτα από έλεγχο ή με την επίδειξη κάποιου εγγράφου ή κάρτας.
Η λειτουργία των τουρνικέ βέβαια θα πρέπει να συνδυαστεί με τον έλεγχο των ταυτοτήτων των φοιτητών και των πανεπιστημιακών. Για την είσοδό τους οι φοιτητές θα χρησιμοποιούν τις φοιτητικές τους ταυτότητες, οι οποίες ήδη διατίθενται σε ψηφιακή μορφή, «διά χειρός» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Οι ψηφιακές φοιτητικές ταυτότητες δίνουν πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ μέσω αυτών οι φοιτητές θα έχουν ελευθέρας στα κτίρια στα οποία θα τοποθετηθούν τα τουρνικέ. Ανάλογη θα είναι η κάρτα για το προσωπικό (διδάσκοντες, διοικητικοί υπάλληλοι). Ταυτόχρονα, θεωρείται ότι πρέπει να εγκατασταθεί και η πανεπιστημιακή αστυνομία για την περίπτωση που εξωπανεπιστημιακοί επιχειρήσουν να εισέλθουν.
Η απόφαση βέβαια, ως γνωστόν, προκαλεί πολλές αντιδράσεις από μερίδα φοιτητών και πανεπιστημιακών. Για τον λόγο αυτό κρίσιμο βήμα είναι η τοποθέτηση των τουρνικέ σε πανεπιστημιακά κτίρια όταν θα επαναλειτουργήσει το ίδρυμα, από τον Σεπτέμβριο.
Η αγορά του εξοπλισμού τουρνικέ έγινε με δωρεά συνολικού ύψους 752.432,76 ευρώ, από ελληνική εταιρεία με σημαντικό κοινωφελές έργο.
Στη συμφωνία υπάρχει πρόβλεψη για τοποθέτηση ειδικών τουρνικέ για άτομα με ειδικές ανάγκες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εκτός από το ΑΠΘ, τη δωρεά της εταιρείας έχουν αποδεχθεί το Οικονομικό Παν. Αθηνών, το ΕΚΠΑ και το Παν. Πειραιώς. Αντίθετα, το ΕΜΠ δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ- Α. Λακασάς