Τρεις από τις σημαντικότερες διακρίσεις στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ/ν Gen-E 2022 – JA Europe του Junior Achievement (JA) Europe κατέκτησαν οι φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Πιο συγκεκριμένα η ομάδα “Drug n Drop“, με τον φοιτητή, Νικόλαο Άγγελο Σπυρέλλη και τη φοιτήτρια Αλεξάνδρα Βασιλάκη από το Τμήμα ΔΕΤ και τον φοιτητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Ιωάννη Σπυρέλλη κατέκτησε το Τρίτο Πανευρωπαϊκό Βραβείο όπως επίσης και το GAM Investments Financial Sustainability & Growth Award. Επίσης, το Βραβείο Ηγετικής Προσωπικότητας για την απόδοσή του ως διευθύνων της Drug n Drop στο σύνολο των σκελών (εθνικό και διεθνές) του διαγωνισμού κέρδισε ο φοιτητής Νικόλαος Άγγελος Σπυρέλλης.
Με τη διάκριση «Open Library Fellow» για τη συνεισφορά της και την εξαιρετική εργασιακή ηθική στο διεθνούς εμβέλειας έργο Open Library (Ανοιχτή Βιβλιοθήκη), τιμήθηκε η κυρία Κωνσταντίνα Ζούνη, προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Το έργο Open Library αναπτύσσεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Internet Archive, την ψηφιακή βιβλιοθήκη που παρέχει 35 εκατομμύρια βιβλία και αρχειοθετεί 682 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες. Στόχος του είναι η δημοσίευση βιβλίων από όλο τον κόσμο, προκειμένου να είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό, με σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Η φοιτήτρια Κωνσταντίνα Ζούνη συνεισέφερε στο έργο λογισμικού ανοιχτού κώδικα Open Library, στο πλαίσιο του μαθήματος «Τεχνολογία Λογισμικού στην Πράξη» με διδάσκοντα τον Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της δημοφιλούς πλατφόρμας που εμπιστεύονται εκατομμύρια αναγνώστες παγκοσμίως.
Τα βραβεία «Διακεκριμένης Εργασίας» (Distinguished Paper) και «Καλύτερου Τεχνουργήματος» (Best Artifact) κέρδισαν ο απόφοιτος του Τμήματος Στέφανος Χαλιάσος και ο υποψήφιος διδάκτορας Θοδωρής Σωτηρόπουλος, στο κορυφαίο συνέδριο του κλάδου των γλωσσών προγραμματισμού “43rd ACM SIGPLAN Conference on Programming Language Design and Implementation” (PLDI 2022), που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Ντιέγκο (ΗΠΑ), στις 13-17 Ιουνίου 2022. Η βράβευση αφορούσε την εργασία “Stefanos Chaliasos, Thodoris Sotiropoulos, Diomidis Spinellis, Arthur Gervais, Benjamin Livshits, and Dimitris Mitropoulos, Finding typing compiler bugs, in Proceedings of the 43rd ACM SIGPLAN Conference on Programming Language Design and Implementation, PLDI’22. ACM, June 2022″, στην οποία συμμετείχαν και ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης (Τμήμα ΔΕΤ ΟΠΑ), ο Επίκουρος Καθηγητής Arthur Gervais, (Imperial College), ο Αναπληρωτής Καθηγητής Benjamin Livshits (Imperial College) και ο Επίκουρος Καθηγητής Δημήτρης Μητρόπουλος (Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών).
Την πρώτη θέση στον Εθνικό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2022» κατέκτησε η διαπανεπιστημιακή ομάδα “Drug n Drop” με τον φοιτητή του Τμήματος ΔΕΤ, Νικόλαο Άγγελο Σπυρέλλη και τη φοιτήτρια Αλεξάνδρα Βασιλάκη και τον φοιτητή του τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Σπυρέλλη.
Με τη διάκριση της μεγαλύτερης επιδραστικότητας (Most Influential Paper Award) αναγνωρίστηκε η εργασία «GHTorrent: GitHub’s data from a firehose» των ακαδημαϊκών Γεωργίου Γούσιου, Αναπληρωτή Καθηγητή Τεχνολογίας Λογισμικού στο Delft University of Technology και διδάκτορα του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και του Διομήδη Σπινέλλη, Καθηγητή Τεχνολογίας Λογισμικού στο Τμήμα ΔΕΤ ΟΠΑ. Σύμφωνα με την επιτροπή αξιολόγησης του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου «Mining Software Repositories» (MSR), ανάμεσα στις εργασίες που δημοσιεύτηκαν στο συνέδριο πριν δέκα χρόνια, η συγκεκριμένη εργασία σημείωσε τη μεγαλύτερη επιρροή στο χώρο της τεχνολογίας λογισμικού κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2012–2022.
Βαρύνουσας αξίας για την ελληνική επιστημονική κοινότητα και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι η εκλογή της Καθηγήτριας Νάνσυ Πουλούδη, Προέδρου του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, στη θέση της Προέδρου (President Elect) στο Συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Πληροφοριακών Συστημάτων (Association for Information Systems – AIS). Η Διεθνής Ένωση Πληροφοριακών Συστημάτων προάγει τη γνώση και την αριστεία στην πρακτική και τη μελέτη των πληροφοριακών συστημάτων. Είναι η κορυφαία επαγγελματική ένωση για άτομα και οργανισμούς που ηγούνται της έρευνας, της διδασκαλίας, της πρακτικής και της μελέτης πληροφοριακών συστημάτων παγκοσμίως. Το «τιμόνι» της Διεθνούς Ένωσης Πληροφοριακών Συστημάτων θα αναλάβει για πρώτη φορά Ελληνίδα επιστήμονας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη είναι η 3η γυναίκα Πρόεδρος από το 1994, έτος ίδρυσης της Ένωσης. Η Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη προτάθηκε από την αρμόδια επιτροπή ανάδειξης υποψηφίων της AIS και εκλέχθηκε κατόπιν ψηφοφορίας από το σύνολο των μελών της Ένωσης. Η θητεία της ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 2022, είναι τριετής, και κατά τη διάρκειά της αναλαμβάνει καθήκοντα Εκλεγμένου Προέδρου (President Elect), Προέδρου (President), και Προηγούμενου Προέδρου (Immediate Past President), τον 1ο, 2ο και 3ο χρόνο αντίστοιχα.
Τη σημαντική «Αναγνώριση Διακεκριμένης Συνεισφοράς» ως καταστατικό μέλος της αντίστοιχης δράσης (Chartered member Distinguished Contributor) από την διεθνώς αναγνωρισμένη για το έργο της επιστημονική ένωση IEEE Computer Society, έλαβε ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης. Το Πρόγραμμα Αναγνώρισης Διακεκριμένης Συνεισφοράς της IEEE Computer Society εισήχθη το 2021 ως μέρος της 75ης επετείου της ένωσης. Το πρόγραμμα προβάλλει τη σημαντική συνδυασμένη εμπειρογνωμοσύνη και καινοτομία των μελών του, ενώ αναγνωρίζει την εθελοντική συνεισφορά. Ο Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης είναι ο μοναδικός Έλληνας επιστήμονας που έχει λάβει τη συγκεκριμένη διάκριση της IEEE Computer Society.
Σημαντική αναγνώριση από τον Διεθνή Σύνδεσμο Πληροφοριακών Συστημάτων (Association for Information Systems – AIS) έλαβαν οι δημοσιεύσεις τις οποίες συνέταξε η Καθηγήτρια Νάνσυ Πουλούδη, μαζί με εξαίρετους ακαδημαϊκούς στο πεδίο των Πληροφοριακών Συστημάτων, από την Ειδική Ομάδα Ενδιαφέροντος (SIG) για τη χρήση της θεμελιωμένης θεωρίας (Grounded Theory Methodology – GTM). Συγκεκριμένα, η δημοσίευση “Generative Mechanisms of Workarounds, Discontinuance and Reframing: A study of negative disconfirmation with consumerised IT”, της Ευπραξίας Ζαμάνη, Διδάκτορος του Τμήματος ΔΕΤ και Senior Lecturer στο Πανεπιστήμιο του Sheffield και της Καθηγήτριας Νάνσυ Πουλούδη, στο περιοδικό Information Systems Journal, αναδείχθηκε ως επιλαχούσα ανάμεσα σε 18 υποβολές για το βραβείο “SIG GTM Best Paper”, το Δεκέμβριο του 2021. Επίσης, στις 5 πρώτες τελικές υποψήφιες της ίδιας κατηγορίας (SIG GTM Best Paper) προκρίθηκε η δημοσίευση “Appropriating Information Technology Artefacts through Trial and Error: The Case of the Tablet” της Ευπραξίας Ζαμάνη, Διδάκτορος του Τμήματος ΔΕΤ και Senior Lecturer στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, της Νάνσυ Πουλούδη, Καθηγήτριας στο Τμήμα ΔΕΤ, του Γεωργίου Γιαγλή, Καθηγητή στο Τμήμα Ψηφιακής Καινοτομίας και Διευθυντής Institute for the Future του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και του Jonathan Wareham, Καθηγητή στο ESADE Business School, στο περιοδικό Information Systems Frontiers.
Πηγή: ΟΠΑ