Επιλογή Σελίδας

Ο Γιάννης έρχεται στο σχολείο λυπημένος. Ο σκύλος του πέθανε. Ξαφνικά αρχίζει και κλαίει σιωπηλά μέσα στην τάξη. Τα άλλα παιδιά τον ρωτούν γιατί και τους εξηγεί. Στο διάλειμμα ακούει δυο συμμαθήτριές του να συζητούν ότι ο Γιάννης κλαίει σαν κορίτσι. Πώς πιστεύετε ότι νιώθει ο Γιάννης;

Η Δήμητρα περπατά σε έναν σκοτεινό δρόμο και ακολουθείται από έναν άντρα; Πώς πιστεύετε ότι νιώθει; Γιατί;

Ο Γιώργος περπατά σε ένα σκοτεινό δρόμο. Μπροστά του περπατά μια γυναίκα. Ο Γιώργος είναι ψηλός και κάνει μεγαλύτερα βήματα από τη γυναίκα, οπότε σταδιακά την πλησιάζει. Η γυναίκα επιταχύνει και γυρίζει να κοιτάξει πίσω της με φόβο. Ο Γιώργος αισθάνεται άβολα. Αρχίζει να περπατά πιο αργά για να μεγαλώσει η απόσταση μεταξύ τους. Σε καμία περίπτωση δεν θα πείραζε μια γυναίκα. Είναι σαφές ότι η γυναίκα αισθάνεται απειλή. Και ο Γιωργος όμως νιώθει άσχημα…

Μπορείτε να φανταστείτε να γίνονται τέτοιες συζητήσεις μέσα στην σχολική τάξη;

«Έλα στη Θέση μου!» είναι ο τίτλος του εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο καλεί κορίτσια και αγόρια να μπουν το ένα στη θέση του άλλου, και με μαθητοκεντρικές, ομαδοσυνεργατικές, ανακαλυπτικές και αναστοχαστικές μεθόδους, να ενεργοποιήσουν την ενσυναίσθησή τους, να σκεφτούν κριτικά, να απαντήσουν σε διλήμματα, να μετατοπιστούν όταν χρειάζεται, και εντέλει να δεσμευτούν για την υιοθέτηση στάσεων και συμπεριφορών ενάντια στις ανισότητες φύλου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Λαμπράκη, το οποίο στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τα στερεότυπα και τις ανισότητες φύλου στην Ελλάδα υλοποιείται φέτος για δεύτερη χρονιά. Το υλικό έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και αξιοποιείται στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων, ενώ το πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί κάλλιστα και στο πλαίσιο του θεσμού των ομίλων που εισάγει από φέτος το Υπουργείο Παιδείας. Επιπλέον, εγκρίθηκε κατά την περυσινή και τη φετινή σχολική χρονιά ώστε να εφαρμόζεται ως πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων.

Το υλικό του «Έλα στη Θέση μου!» έχει τη μορφή οδηγού προς τον/την εκπαιδευτικό και περιλαμβάνει φύλλα εργασίας για τις/τους μαθήτριες/τες. Η εφαρμογή του εξελίσσεται μέσα σε 14 διδακτικές ώρες. Ανάλογα με το μαθησιακό ενδιαφέρον και τη μαθησιακή ετοιμότητα των μαθητών/τριων και το μέγεθος του τμήματος, μπορεί η εφαρμογή του προγράμματος να διαρκέσει 1-3 διδακτικές ώρες παραπάνω. Στο επίκεντρο της πρότασης αυτής βρίσκεται ο γόνιμος και δημοκρατικός διάλογος μεταξύ μαθητριών και μαθητών. Ο ρόλος του/της εκπαιδευτικού είναι του «διευκολυντή» (facilitator) –  εμψυχωτή/τριας, ο/η οποίος/α θέτει τα εκάστοτε ερωτήματα/θέματα προς συζήτηση χωρίς να τοποθετείται ο/η ίδιος/α.

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν το πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στον εξής σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeeqk1NVf-5RZz1Qmj7JUlX2qCeFUtA3M6lAhThIjgjEjymrw/viewform, ώστε στη συνέχεια να λάβουν τον οδηγό και να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στην επιμόρφωση. Ο εκπαιδευτικός οδηγός είναι αναλυτικός και περιγράφει διεξοδικά τους απαιτούμενους βηματισμούς για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μέσα στην τάξη. Για τον λόγο αυτό μπορεί η/ο εκπαιδευτικός να τον αξιοποιήσει αυτόνομα. Θα υπάρξει όμως και δυνατότητα συμμετοχής σε επιμόρφωση που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο και για την οποία θα λάβουν ενημέρωση οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί.

Το «Έλα στη Θέση μου!» δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Λαμπράκη στο πλαίσιο του έργου «WOMENTORS: Ενδυνάμωση νέων γυναικών». Το «WOMENTORS» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Λαμπράκη και εταίρο την οργάνωση «Αποστολή Άνθρωπος». Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr.

e-paideia.org