Επιλογή Σελίδας

Επιταχύνονται οι προσπάθειες διεθνοποίησης των ελληνικών πανεπιστημίων, σε μία εποχή που αλλάζει τα δεδομένα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση, χρηματοδότηση βάσει κριτηρίων, δυνατότητα ίδρυσης παραρτημάτων στο εξωτερικό, κοινά προγράμματα σπουδών είναι ορισμένα από τα κεφάλαια που θα «ανοίξει» ο νέος νόμος πλαίσιο για τα ελληνικά ΑΕΙ, τα οποία οφείλουν να γίνουν εξωστρεφή. Ενδεικτικές πρόσφατες επιτυχίες ελληνικών ΑΕΙ είναι οι εγκρίσεις για χρηματοδότηση που έλαβαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι συμμαχίες τους στο πλαίσιο του δικτύου των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.

Συγκεκριμένα, το 2017 η Ε.Ε. ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, με στόχο να ενισχυθεί η ενδοευρωπαϊκή έρευνα και ακαδημαϊκή γνώση, και κύριο σκοπό τα ευρωπαϊκά ΑΕΙ να ανταγωνιστούν τα συνεχώς ανερχόμενα ασιατικά αλλά και τις παραδοσιακές δυνάμεις των αμερικανικών ΑΕΙ. Το σχέδιο ήταν οι κοινοπραξίες ΑΕΙ να αποτελούνται από πανεπιστήμια χωρών-μελών της Ε.Ε., ενώ προκρινόταν η γεωγραφική διασπορά των ΑΕΙ σε κάθε κοινοπραξία. Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμάται ότι τελικά θα συμμετάσχουν σε κάποιο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο περίπου 280 ΑΕΙ από τις χώρες-μέλη. Στην πρώτη φάση, έξι ελληνικά ΑΕΙ μετείχαν στις 41 συμμαχίες που δημιουργήθηκαν το 2019 και το 2020.

Στα τέλη Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της νέας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων καθώς και τις νέες χρηματοδοτήσεις. Έτσι, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο CIVIS –μετέχει το ΕΚΠΑ– συγκαταλέγεται μεταξύ όσων θα λάβουν χρηματοδότηση για άλλα 4 χρόνια. «Από την εκκίνησή του το 2019, το CIVIS ανέπτυξε διεπιστημονικές θεματικές ενότητες ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που βασίζονται στην αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων. Μέσω αυτών δόθηκε η δυνατότητα στα μέλη ΔΕΠ των ιδρυμάτων που μετέχουν στο CIVIS να δημιουργήσουν καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα. Εκατοντάδες φοιτητές έχουν ήδη συμμετάσχει σε ένα από τα 200 και πλέον μαθήματα CIVIS, είτε διαδικτυακά είτε με διά ζώσης παρουσία σε ένα άλλο πανεπιστήμιο-μέλος της συμμαχίας», ανέφερε ο πρύτανης του Παν. Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος.

Χρηματοδοτήσεις σε ΑΕΙ (ΕΚΠΑ, Παν. Κρήτης) που μετέχουν στο δίκτυο των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.

Επίσης, το Παν. Κρήτης ανήκει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Ingenium, το οποίο επιλέχθηκε να χρηματοδοτηθεί για τα επόμενα 4 χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+. Το ΑΕΙ θα λάβει 1,5 εκατομμύριο ευρώ αναλαμβάνοντας, εκτός των άλλων, την υλοποίηση και τον συντονισμό του ενιαίου ψηφιακού χώρου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Ingenium. «Η εμβληματική πρωτοβουλία της Ε.Ε. δίνει τη δυνατότητα στο δίκτυο Ingenium να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, με 10 πανεπιστημιουπόλεις σε όλη την Ε.Ε., συνολικά 172.000 φοιτήτριες/ές και 9.200 άτομα επιστημονικό προσωπικό», ανέφερε ο πρύτανης του ιδρύματος κ. Γεώργιος Μ. Κοντάκης. Επίσης χρηματοδότηση πήραν τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια EPICUR SHAPE-T στο οποίο μετέχει το ΑΠΘ, και το CONEXUS Plus στο οποίο μετέχει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.  

Στο ίδιο πλαίσιο των προσπαθειών εξωστρέφειας, προ ημερών επισκέφθηκε το Παν. Αιγαίου ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Σιάο Τζουντσένκ. Οι εκπρόσωποι του πανεπιστημίου αναφέρθηκαν σε υφιστάμενες συνεργασίες με ΑΕΙ και φορείς της Κίνας καθώς και σε σχέδια μελλοντικών συνεργασιών. Σύμφωνα με την πρύτανη του ιδρύματος, Χρυσή Βιτσιλάκη, «ο πρέσβης της Κίνας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου Αιγαίου και των Τμημάτων του για περαιτέρω ενίσχυση των συνεργασιών. Ανέφερε ότι η φοιτητική κοινότητα της Κίνας είναι πολυπληθέστατη και ετησίως περίπου 700.000 εξ αυτών σπουδάζουν στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο προσέλκυσης φοιτητών από την Κίνα».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ– Α. Λακασάς