Επιλογή Σελίδας

Πρώτο κουδούνι τη Δευτέρα για τη νέα σχολική χρονιά και όλοι διακρίνουν τα μεγάλα προβλήματα: σχετίζονται με το πόσο θα επηρεάσει τη λειτουργία των σχολείων η αύξηση του κόστους ενέργειας και των υπόλοιπων λειτουργικών εξόδων. Η εικόνα είναι διαφορετική ανά σχολείο, αφού υπάρχουν σχολεία που έχουν προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, άλλα που διαθέτουν αποθέματα λόγω της εξοικονόμησης που έγινε όταν έμειναν κλειστά λόγω καραντίνας και στον αντίποδα άλλα που πέρυσι έκλειναν τη θέρμανση νωρίς λόγω των υψηλών τιμών πετρελαίου.

Την ίδια στιγμή και φέτος υπαρκτό είναι το πρόβλημα της στέγης για τους εκπαιδευτικούς που τοποθετήθηκαν σε τουριστικά νησιά. Ενδεικτικό είναι, όπως ανέφερε στην «Κ» νέα δασκάλα που τοποθετήθηκε στις Κυκλάδες, πως ο μισθός της είναι περί τα 1.000 ευρώ και το οικονομικότερο ενοίκιο κυμαίνεται στα 500 ευρώ.

Ειδικότερα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως παρουσίασε την προετοιμασία του υπουργείου ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Για την κάλυψη των λειτουργικών κενών έγιναν 8.600 διορισμοί σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ειδική αγωγή, ανεβάζοντας τον αριθμό των διορισμών την τελευταία διετία σε 25.000. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών θα φθάσουν συνολικά τις 35.000 –οι περισσότερες έχουν ήδη γίνει– για να καλυφθούν τα οργανικά και λειτουργικά κενά που είτε υπάρχουν είτε θα προκύψουν από νέες δράσεις, όπως η επέκταση του ολοήμερου προγράμματος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από τις 4.00 μ.μ. στις 5.30 μ.μ. Από τις προσλήψεις αναπληρωτών θα καλυφθούν και τα όποια κενά ανακύψουν κατά το πρώτο διάστημα λειτουργίας των σχολείων (π.χ. λόγω παραιτήσεων εκπαιδευτικών).

Ωστόσο, για τη μέριμνα που πρέπει να υπάρξει ώστε να αντιμετωπιστεί το υψηλό λειτουργικό κόστος των σχολείων τον χειμώνα, αλλά και για τις διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών για τα υψηλά ενοίκια σε τουριστικά νησιά ή ακόμη και για την ανυπαρξία σπιτιών, η υπουργός παρέπεμψε στους αρμόδιους δήμους και το υπουργείο Εσωτερικών που χορηγεί τα κονδύλια για τη λειτουργία των υποδομών των σχολικών μονάδων.

«Οι λειτουργικές δαπάνες θα αυξηθούν, καθώς το σχολείο θα είναι ανοικτό μέχρι τις 5.30 το απόγευμα λόγω διεύρυνσης του ολοήμερου προγράμματος», ανέφερε στην «Κ» ο Νίκος Μαγγανάρης, διευθυντής δημοτικού σχολείου στο 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα της Αθήνας (Κυψέλη, Πατήσια). «Ευτυχώς, έχουμε εξοικονομήσει χρήματα από την περίοδο που το σχολείο δεν λειτουργούσε λόγω καραντίνας. Παράλληλα, υλοποιήσαμε περιβαλλοντικό πρόγραμμα με αντικατάσταση των λαμπτήρων για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εξετάζουμε να τοποθετηθούν θερμοστάτες. Επίσης πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τον φωτισμό του προαυλίου που υπάρχει τα βράδια για λόγους ασφαλείας», προσθέτει ο ίδιος.

«Μας προβληματίζει το κόστος της θέρμανσης», δηλώνει από την πλευρά του στην «Κ» ο Νεκτάριος Πετράκης, διευθυντής σε δημοτικό των Χανίων, τονίζοντας πάντως ότι «ήδη από πέρυσι ήταν υψηλότερα όλα τα λειτουργικά έξοδα, όπως για αναλώσιμα. Για παράδειγμα, από τα μέσα της άνοιξης η τιμή των πακέτων χαρτιού εκτύπωσης έχει εκτιναχθεί, είναι σχεδόν διπλάσια».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ– Α. Λακασάς