Επιλογή Σελίδας

Με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία να συνεχίζει να διχάζει – αλλά και τα κρούσματα βίας στις σχολές ανά την Ελλάδα να απαιτούν λύσεις άμεσης αντιμετώπισης – ξεκινάει μία ακόμη εβδομάδα στα πανεπιστήμια της χώρας και τα φέρνει πιο κοντά στην έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, τότε δηλαδή που οι φοιτητές τους θα μπουν στα αμφιθέατρα. Με τις περιπολίες των πρώτων ένστολων μελών των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) να κάνουν την εμφάνισή τους την προηγούμενη εβδομάδα στο κάμπους του Πανεπιστημίου Αθηνών προκειμένου να αναλάβουν τα νέα καθήκοντά τους, τις επόμενες ημέρες σειρά αναμένεται να πάρουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Παράλληλα, οι διοικήσεις των ΑΕΙ θα πρέπει το αμέσως επόμενο διάστημα να εκπληρώσουν την υποχρέωση που έχουν αναλάβει προς υποστήριξη των ΟΠΠΙ και να εγκαταστήσουν τα συστήματα ασφαλείας που προβλέπει το νέο νομικό πλαίσιο λειτουργίας τους (κάμερες σε κεντρικούς χώρους, συστήματα ελέγχου της εισόδου στις εγκαταστάσεις τους – ειδικά σε αυτές όπου φυλάσσονται μεγάλης αξίας μηχανήματα και εξοπλισμός κ.ο.κ.). Τα πανεπιστήμια, βέβαια, δεν θα μπουν σε φθινοπωρινούς ρυθμούς πριν από τον Οκτώβριο, μήνα κατά τον οποίο και θα ξεκινήσουν τα μαθήματα των σχολών. Την περίοδο εκείνη, λοιπόν, αναμένεται να… μετρηθεί η ανεκτικότητα των νέων θεσμών και εν γένει της εφαρμογής του νέου νόμου – πλαισίου για τη λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης.

Ωστόσο, και ενώ τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην πολυαναμενόμενη εμφάνιση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα τέσσερα ΑΕΙ που έχουν επιλεγεί, πολλά παραμένουν και τα – διαδικαστικά – ερωτήματα που θέτουν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας συμπληρωματικές αποφάσεις κατά την εφαρμογή του νέου νόμου. Η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς αναμένεται, λοιπόν, να στιγματιστεί και από τον σχεδιασμό των νέων θεσμών, του «εσωτερικού Erasmus» μεταξύ ομοειδών ή μη προγραμμάτων σπουδών ελληνικών πανεπιστημίων, των κοινών προγραμμάτων σπουδών διεπιστημονικού χαρακτήρα (joint degree – απονομή από κοινού τίτλου σπουδών), των διπλών προγραμμάτων σπουδών (dual major – απονομή δύο πτυχίων) από τμήματα του ίδιου ή άλλου πανεπιστημίου εντός ή εκτός Ελλάδας και τέλος των σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης(minor degree), διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους, για προπτυχιακούς φοιτητές με απονομή διακριτού τίτλου σπουδών.

Την ίδια στιγμή, οι διοικήσεις των περισσότερων ΑΕΙ απασχολούνται ήδη και με τις προεκλογικές διαδικασίες σύστασης των νέων συμβουλίων διοίκησής τους, που θα εκλεγούν τον επόμενο μήνα, επίσης σε εφαρμογή του νέου νόμου.

Τι έφερε η ΔΕΘ στους φοιτητές. Σε αυτό το φόντο, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στέγασης, από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ – ή και στα 2.000 ευρώ ανά άτομο, σε δικαιούχους φοιτητές που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στην ίδια μισθωμένη κατοικία. Η ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος υποβάλλεται στην ειδική εφαρμογή στεγαστικού επιδόματοςhttps://stegastiko.minedu.gov.gr από τον δικαιούχο του. Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Taxisnet. Ακόμη, από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει το πρότζεκτ της κατασκευής νέων θέσεων στέγασης για φοιτητές σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αναμένεται να ανεγερθούν πέντε νέες σύγχρονες φοιτητικές εστίες, συνολικής δυναμικότητας 8.150 θέσεων, για φοιτητές στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη επιλεγεί και τα έργα θα γίνουν ως ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ– Μ. Παπαματθαίου