Επιλογή Σελίδας

Τον Οκτώβριο, τη σκυτάλη στον συντονισμό της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης για τους μικρούς βιβλιόφιλους, παίρνει η συγγραφέας Κάλη Καββαθά. Η Κάλη Καββαθά, νηπιαγωγός και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά και ενήλικες, είναι η συγγραφέας του βιβλίου Εκδρομή με τον Φεδερίκο, μιας διδακτικής προσέγγισης ποιημάτων του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα στο νηπιαγωγείο.

Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα είναι το βιβλίο «Ο αόρατος Τονίνο» του Τζάνι Ροντάρι, μια ιστορία  με  χιούμορ και τρυφερότητα  για την αλληλεπίδραση, τη συμμετοχή, την αποδοχή, το ενδιαφέρον για  τον «σημαντικό άλλο».

Την Κυριακή 23/10 οι μικροί αναγνώστες θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες τους. 

Το βιβλίο
«Αχ και να μπορούσα να γίνω αόρατος…» εύχεται ο Τονίνο που φοβάται πως ο δάσκαλος θα τον εξετάσει, ενώ εκείνος είναι αδιάβαστος. 

Κι  επειδή στον φανταστικό κόσμο των ιστοριών οι ευχές πραγματοποιούνται, ο Τονίνο γίνεται αόρατος! Τώρα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να τον βλέπει κανείς κι όλα είναι διασκεδαστικά. Για πόσο όμως; 

Σε λίγο θα καταλάβει πως έχει γίνει «αόρατος» ακόμη και γι’ αυτούς που αγαπά. Κανείς δεν τον βλέπει, κανείς δεν μπορεί να τον αγκαλιάσει.

Ποιος θα τον σώσει από την δύσκολη κατάσταση που έχει βρεθεί;

Ο συγγραφέας

Ο Τζάνι Ροντάρι (1920-1980) είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς βιβλίων για παιδιά. Με επιρροές από τον γαλλικό σουρεαλισμό και με την αγάπη του για τη γλωσσολογία, ο Ροντάρι έδωσε έμφαση στην ποίηση αντιμετωπίζοντάς την ως μια εύθυμη δραστηριότητα και ως ένα εργαλείο για να ξαναζωντανέψει τον ρυθμό και τον ήχο της προφορικής παράδοσης των παιδικών τραγουδιών, να ερευνήσει σε βάθος τη δυναμική της γλώσσας και να αναδείξει τη συνδυαστική και λυτρωτική δύναμη των λέξεων. Αυτό ακριβώς είναι σήμερα η παιδική ποίηση και έτσι σήμερα στα σχολεία τα παιδιά παίζουν «κάνοντας ποίηση». Σε μια εποχή όπου το σχολείο είχε να κάνει με την τεκμηριωμένη γνώση, ο Ροντάρι έγραψε τη «Γραμματική της Φαντασίας», ένα βιβλίο για την τέχνη της δημιουργίας ιστοριών. Υπήρξε ο πρόδρομος τεχνικών γραφής, όπως είναι το «φανταστικό διώνυμο», ή το «τι συνέβη μετά» και το «τι θα συνέβαινε αν…», τα οποία τώρα παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη δημιουργική γραφή και εφαρμόζονται ακόμα από δασκάλους και συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Η σημασία του έργου του Ροντάρι σήμερα έγκειται στην ποιητική της φαντασίας του, στην ειρωνική προσέγγιση της πραγματικότητας και στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που πραγματεύεται, όπως είναι ο πόλεμος και η ειρήνη, η μετανάστευση, η αδικία, η ανισότητα και η ελευθερία. Τριάντα εννιά χρόνια μετά τον θάνατό του, η γραφή του Ροντάρι αποδεικνύεται πιο δυνατή και καινοτόμα από ποτέ. Για τα έργα του και τις μεταφράσεις τους (σε πάνω από πενήντα γλώσσες), τιμήθηκε με πολλά βραβεία και επαίνους, συμπεριλαμβανομένου και του Βραβείου Άντερσεν, το 1970, το οποίο είναι από τα πλέον αναγνωρισμένα βραβεία παιδικής λογοτεχνίας.

Η συντονίστρια

Η Κάλη Καββαθά είναι νηπιαγωγός και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά και ενήλικες. Μαθήτευσε στο θεατρικό παιχνίδι κοντά στον Λάκη Κουρετζή και ήταν μέλος της Ομάδας Τέχνης Πάροδος. Έχει διδάξει θεατρικό παιχνίδι και εμψύχωση δημιουργικών δραστηριοτήτων για παιδιά σε δασκάλους και νηπιαγωγούς στα περιφερειακά εκπαιδευτικά κέντρα (Π.Ε.Κ.) και στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων ( Ι.Δ.ΕΚ.Ε.)  του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και σε ιδιωτικά εργαστήρια ελευθέρων σπουδών.”

Είναι συνεργάτιδα του Δημήτρη Παπαϊωάννου και συμμετείχε ως βοηθός παραγωγής δημιουργικού των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004.

Το 2022 βραβεύτηκε από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου με το Βραβείο «Κούλα Κουλουμπή» σε εν ενεργεία νηπιαγωγό η οποία εισάγει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στον κόσμο του παιδικού βιβλίου. Έχει επιμεληθεί την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για παιδαγωγούς- εμψυχωτές του Ι.Δ.ΕΚ.Ε. Έχει γράψει το βιβλίο «Εκδρομή με τον Φεδερίκο – διδακτική προσέγγιση ποιημάτων του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα στο νηπιαγωγείο» (ιδιωτική έκδοση 2021).
 

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης

  • Γράψε και ζωγράφισε τι θα ήθελες να κάνεις αν μπορούσες να γίνεις για λίγο αόρατος. Ο  Αλεσάντρο Σάνα, ο εικονογράφος του βιβλίου, ζωγράφισε τον αόρατο Τονίνο με τελίτσες! Εσύ με ποιο τρόπο θα ζωγραφίσεις τον αόρατο εαυτό σου; Φέρε τη  ζωγραφιά σου στη συνάντησή μας να τη δούμε! 
  • Ακόμη κι όταν ένα παραμύθι τελειώνει, υπάρχει πάντα η δυνατότητα ενός «τι συνέβη μετά;». Γράψε  σε λίγες γραμμές τι φαντάζεσαι πως θα συμβεί στα πρόσωπα της ιστορίας  και φέρε την ιδέα σου στη Λέσχη. 
     

Κυριακή 23/10
17.00 – 18.15

ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΒΕ

Έως 22 συμμετοχές, για παιδιά 7 έως 9 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι προεγγραφές ανοίγουν στις 03/10, στις 12.00

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το  βιβλίο του μήνα. (Επίσης, είναι χρήσιμο να το έχουν μαζί τους).

«Ο αόρατος Τονίνο»  του Τζάνι Ροντάρι σε εικονογράφηση του Αλεσάντρο Σάνα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντης.

Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας. 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το παιδικό βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης, έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Πηγή: ΚΠΙΣΝ