Επιλογή Σελίδας

Το Εθνικό και Καποδιστριακό  Πανεπιστήμιο Αθηνών τιμήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2022 με το χρυσό βραβείο Impact Bite 2022 Διαχείρισης Εγγράφων & Ροής Εργασιών για το ΕΚΠΑ estories, την ψηφιακή πλατφόρμα της Ιστορίας και της Σύγχρονης Παρουσίας του (1837-2021). 

Το ΕΚΠΑ estories, διαδικτυακός επετειακός κόμβος για το 1821, δημιουργήθηκε σε δύο βασικούς άξονες: την ιστορία του ΕΚΠΑ, του παλαιότερου πανεπιστημιακού ιδρύματος των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του.

Η ψηφιακή πλατφόρμα διαθέτει άνω των 1200 φωτογραφιών και αρχειακών τεκμηρίων, τα οποία στην πλειοψηφία τους διατίθενται στο ερευνητικό αλλά και ευρύτερο κοινό για πρώτη φορά σε ψηφιοποιημένη μορφή. Από τις βασικές ενότητές της, είναι η μόνιμη ψηφιακή έκθεση της ιστοσελίδας οργανωμένη σε οκτώ εκτεταμένες θεματικές, σημαντικές ψηφίδες της ιστορίας του ΕΚΠΑ (όπως η ίδρυσή του, η ταυτότητα και η ιδεολογία του, η ιστορία των σπουδών, το φοιτητικό σώμα και κίνημα, η σύνδεσή του με την τέχνη, κ.ά.). Παράλληλα, σε διαδραστικό χρονολόγιο σχεδιασμένο σε τρεις διαστάσεις συγκεντρώθηκαν όλες οι ιστορικές στιγμές του ΕΚΠΑ έως σήμερα ενώ η ενότητα του Χάρτη επιτρέπει στους επισκέπτες της πλατφόρμας να περιηγηθούν στην αρχιτεκτονική κληρονομιά του ΕΚΠΑ μέσα στην Αθήνα και στα πολυάριθμα κτήρια που στέγασαν σχολές, εργαστήρια, βιβλιοθήκες και άλλες υπηρεσίες του. Συμπληρωματικά, το κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ ανοίγει τις πόρτες του με εικονική περιήγηση 360 μοιρών. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει επίσης ειδική παρουσίαση για το σύνολο των πανεπιστημιακών μουσείων και των συλλογών τους, καθώς και ένα σύντομο φιλμ στο οποίο φοιτητές μιλούν για τη δική τους σχέση με το ΕΚΠΑ. Τέλος, η πλατφόρμα ενημερώνει τον επισκέπτη για τις τρέχουσες δράσεις του ΕΚΠΑ και φιλοξενεί τακτικά διαφορετικές περιοδικές ψηφιακές εκθέσεις σε θεματικές που σχετίζονται με την ιστορία και τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Ιδρύματος.

Στην πραγματοποίηση της έκθεσης συντέλεσε το ερευνητικό, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του ΕΚΠΑ το οποίο επεσήμανε και προετοίμασε το αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, καθώς και η εταιρεία Mainsys που ανέλαβε την τεχνική επιμέλεια. Επιστημονική Επιτροπή: Βαγγέλης Καραμανωλάκης (πρόεδρος), Μάρλεν Μούλιου, Χάιδω Μπάρκουλα, Βαγγέλης Παπούλιας, Δημήτρης Παυλόπουλος, Μυρσίνη Πήχου. Οι συντελεστές του έργου αναφέρονται αναλυτικά εδώ:  https://estories.uoa.gr/syntelestes.

Η πλατφόρμα πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», την οποία και ευχαριστούμε θερμά. Είναι προσβάσιμη στην ελληνική και αγγλική γλώσσα (https://estories.uoa.gr/ και https://estories.uoa.gr/en/).

Πηγή: ΕΚΠΑ