Επιλογή Σελίδας

Το βραβείο “Europlanet Prize for Public Engagement 2022” απονεμήθηκε στον λέκτορα δρα Κοσμά Γαζέα του Πανεπιστημίου Αθηνών και στους φοιτητές/συνεργάτες του, που δημιούργησαν την πρωτότυπη διαδραστική κινητή απτική αστρονομική έκθεση “Planets In Your Hand”. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια του Ευρωπαϊκού συνεδρίου Europlanet Science Congress (EPSC) 2022 , το οποίο έλαβε χώρα στην Γρανάδα της Ισπανίας από τις 19 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2022.

Το Planets In Your Hand είναι ένα πρόγραμμα επικοινωνίας της επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Βραβεύτηκε και χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του Europlanet  Funding Scheme  2017 για την κατασκευή μίας διαδραστικής έκθεσης με μοντέλα πλανητικών επιφανειών. Τα μοντέλα των πλανητών είναι φορητά επιτρέποντας τη μεταφορά της έκθεσης σε σχολεία, ιδιωτικά ιδρύματα, απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας και στο εξωτερικό δίνοντας σε όλους την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ένα νοητό ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα.

Η ομάδα αποτελεί  μια από τις πιο δραστήριες και ενεργές ομάδες επικοινωνίας της επιστήμης του ΕΚΠΑ. Τα μέλη της είναι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές αλλά και υποψήφιοι διδάκτορες του ΕΚΠΑ, οι οποίοι συνοδεύουν την έκθεση στις δράσεις που πραγματοποιούνται, ξεναγώντας τους επισκέπτες στο Ηλιακό Σύστημα.

Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της ομάδας ο Δημήτρης Αθανασόπουλος, υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ και μέλος της ομάδας, ο οποίος παραβρέθηκε στο συνέδριο, παρουσιάζοντας την έρευνά του διεθνώς. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1500 € και απονεμήθηκε στην ομάδα για τη συνεισφορά της, μέσω της έκθεσης Planets In Your Hand, στην επικοινωνία της επιστήμης στο πεδίο της Αστρονομίας και της Διαστημικής, τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στα άτομα με προβλήματα όρασης.

Η έκθεση έχει ήδη «ταξιδέψει» σε σχολεία, πανεπιστήμια, οργανισμούς και άλλους φορείς, από τα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι και ακριτικά νησιά, ενώ την έχουν επισκεφθεί χιλιάδες άνθρωποι μέχρι σήμερα.

Η Δρ. Federica Duras, επικεφαλής του Europlanet Outreach Jury, δήλωσε κατά την απονομή του βραβείου ότι «Η φαντασία και η δημιουργικότητα έχουν οδηγήσει σε μια εντυπωσιακή και πρωτότυπη έκθεση από μια παθιασμένη και αφοσιωμένη ομάδα. Δίνοντας την ευκαιρία να “αγγίξεις το διάστημα” με τα ίδια σου τα χέρια είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να γίνουν η Επιστήμη και η Αστρονομία προσβάσιμες και συμπεριληπτικές».

Ο επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας, Δρ. Κοσμάς Γαζέας, Λέκτορας Παρατηρησιακής Αστροφυσικής, δήλωσε για το βραβείο: «Είναι τιμή μας να λαμβάνουμε το βραβείο Europlanet Prize for Public Engagement, ως αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας στην επικοινωνία της επιστήμης και για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο του προγράμματος “Planets In Your Hand”. Η επιλογή του προγράμματός μας από τους κριτές δρα ως επιβεβαίωση για την σκληρή δουλειά της ομάδας από το 2017 και κυρίως τα τελευταία 3 χρόνια.»

Το Europlanet είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο πλανητικής επιστήμης, το οποίο συνδέει ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην πλανητική έρευνα στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, χρηματοδοτεί προτάσεις που έχουν σκοπό την ενασχόληση του κοινού με την πλανητική επιστήμη.

Η επίσημη ανακοίνωση της απονομής του βραβείου από την ιστοσελίδα του Europlanet Society: Europlanet Prize for Public Engagement 2022 awarded to the ‘Planets In Your Hand’ Tactile Exhibition

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την ομάδα  από το άρθρο:

PLANETS IN YOUR HAND: Μία διαδραστική έκθεση του Ηλιακού Συστήματος – Hub ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε την ομάδα στα social media.
Facebook: Planets In Your Hand
Instagram: planets_in_your_hand
Website:  www.planetsinyourhand.phys.uoa.gr

Πηγή: ΕΚΠΑ