Επιλογή Σελίδας

Καθώς κάθεται στην τάξη και τελειώνει τις δραστηριότητές της πριν επιστρέψει στο κοντέινερ που αποκαλεί «σπίτι», η 10χρονη Neda Hosaini από το Αφγανιστάν μου μίλησε για το δικό της ‘ταξίδι’ ζωής μετά την άφιξή της στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια και μοιράστηκε τα όνειρά της για το μέλλον. 

Έφτασα στην Ελλάδα το 2019. Αρχικά, παραμείναμε στο κέντρο υποδοχής της Μόριας στη Λέσβο. Στη συνέχεια μεταφερθήκαμε δομή φιλοξενίας στο Κλειδί και μετά στις Σέρρες“, μας λέει. 

Στο Αφγανιστάν δεν πήγα ποτέ στο σχολείο και λόγω της γενικότερης κατάστασης φύγαμε από τη χώρα, όταν ήμουν 7 ετών.

Η Neda αγαπάει πολύ την αδελφή της, την ενός έτους Yasra, και της αρέσει πολύ να τη φροντίζει. Ζει με τους γονείς της στην δομή φιλοξενίας στις Σέρρες μαζί με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Ουκρανία.

Καθώς μιλάει για την εκπαίδευσή της στο ελληνικό δημόσιο σχολείο, λέει γεμάτη ενθουσιασμό:

“Αφού τελειώσω το σχολείο, παρακολουθώ τα μαθήματα μη τυπικής εκπαίδευσης (Nοn Formal Education)* στο καμπ. Μου αρέσουν πολύ. Οι καθηγητές με βοηθούν να κάνω τις εργασίες μου και επίσης με βοηθούν στα ελληνικά και στα αγγλικά, στα μαθηματικά, στις φυσικές επιστήμες αλλά και σε άλλα μαθήματα.”

Η Neda και η οικογένειά της είχαν ήδη χάσει λόγω των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν,όμως δεν έχασαν την ελπίδα τους η οποία τους οδήγησε στην απόφαση να καταφύγουν στην Ελλάδα και να χτίσουν μια νέα ζωή από το μηδέν.

Η Neda δεν ήταν η μόνη που έπρεπε να αντιμετωπίσει το άγχος και την αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι συρράξεις και η βία πίσω στη χώρα της, τόσο στην ίδια όσο και στην οικογένειά της. Περισσότεροι από 80 μαθητές στην δομή φιλοξενίας των Σερρών παρακολουθούν σήμερα τα μαθήματα μη τυπικής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων παιδιών από την Ουκρανία που εγκατέλειψαν τη χώρα τους χάνοντας τα σπίτια τους ή σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και μέλη της οικογένειάς τους.

Το αγαπημένο μου μάθημα είναι τα αγγλικά“, λέει η Neda, “αλλά μου αρέσουν περισσότερο τα καλλιτεχνικά και η ζωγραφική. Θα ήθελα να σας δώσω μια ζωγραφιά μου” μου λέει με ένα μεγάλο χαμόγελο καθώς μου δίνει ένα από τα σχέδιά της.

Όταν τη ρώτησα τι της αρέσει περισσότερο στην Ελλάδα μου απάντησε “Μου αρέσει η θάλασσα και οι παραλίες. Είναι τόσο όμορφες – μου αρέσουν επίσης τα βουνά και τα δάση.

Καθώς η ζωή της επιστρέφει σιγά – σιγά στην κανονικότητα και η ελπίδα της για ένα καλύτερο μέλλον αρχίζει να μεγαλώνει και πάλι, η Neda λέει:

All Children in Education (ACE) – προετοιμασία των παιδιών για την τυπική εκπαίδευση

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η UNICEF σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ξεκίνησε το πρόγραμμα “Όλα τα παιδιά στην εκπαίδευση” (All Children in Education) με στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε παιδιά προσφύγες/μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους έχοντας ισότιμη πρόσβαση στο σχολείο χωρίς εξαιρέσεις.

Υπολογίζεται ότι συνολικά 31.000 παιδιά πρόσφυγες βρίσκονταν στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2021, ενώ η χώρα έχει ήδη δεχθεί πρόσφυγες/μετανάστες από την Ουκρανία λόγω της σύγκρουσης που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες (4-17 ετών) που φτάνουν στην Ελλάδα θα λάβουν την απαραίτητη υποστήριξη για να βρουν το δρόμο τους προς την τυπική εκπαίδευση. Αν και το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η UNICEF μαζί με τους εταίρους της (ΑΡΣΙΣ, DRC, ΕΛΙΞ, ΜΕΤΑδραση, SolidarityNow) παρέχουν ποιοτική μη τυπική εκπαίδευση μέσω 40 Κέντρων Μελέτης και Δημιουργικών Δραστηριοτήτων (ΚΔΔ) σε παιδιά που διαμένουν σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και ΄Κλειστές Δομές Ελεγχόμενης Πρόσβασης σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα παρέχει επίσης ειδική εκπαίδευση και πόρους στους εκπαιδευτικούς, ενώ παράλληλα παρέχει στα παιδιά αυτά την ψυχοκοινωνική υποστήριξη που χρειάζονται για να ανακάμψουν.

Μέχρι τον Μάιο του 2022, εκτιμάται ότι το πρόγραμμα ACE συνέβαλε στην υποστήριξη και τη διευκόλυνση της ομαλής ένταξης 13.196 μαθητών προσφύγων στα ελληνικά σχολεία κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022, βλέποντας τη ζωή τους να επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα.

*Τα μαθήματα μη τυπικής εκπαίδευσης διεξάγονται από τους εκτελεστικούς εταίρους της UNICEF και πραγματοποιούνται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης όπου διαμένουν παιδιά προσφύγων/μεταναστών με τις οικογένειές τους.

Πηγή: UNICEF HELLAS