Η αύξηση του κόστους ζωής και η δύσκολη εξεύρεση οικονομικής φοιτητικής στέγης οδήγησαν φέτος τους 18χρονους να επιλέξουν σχολή «εντός έδρας». Την ίδια στιγμή, στις σχολές με εξασφαλισμένο διορισμό, όπως της Αστυνομίας, εκτινάχθηκε η ζήτηση. Ενδιαφέρον είναι ότι αυξήθηκε η ζήτηση και για τα τμήματα των Παιδαγωγικών, επακόλουθο της επανέναρξης των διορισμών στη δημόσια εκπαίδευση. Η μελέτη των πρώτων προτιμήσεων των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο τους αποκαλύπτει πώς λειτουργούν οι νέοι της Ελλάδας, πώς διαχειρίζονται τα όνειρά τους και πώς ίσως τα συμβιβάζουν με την ανάγκη για εξασφαλισμένη δουλειά και γρήγορα.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την επεξεργασία από τον μαθηματικό – αναλυτή Στράτο Στρατηγάκη των στοιχείων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων σε σχέση με το 2021, η ακρίβεια και οι λογαριασμοί του ρεύματος φαίνεται πως τρόμαξαν τους γονείς και γι’ αυτό κάποιοι υποψήφιοι επέλεξαν να δηλώσουν ως πρώτο στόχο μια σχολή κοντά στο πατρικό τους. Έτσι, σε σχολές της περιφέρειας είχαμε μεγάλη αύξηση των πρώτων προτιμήσεων και μείωση των συνολικών προτιμήσεων, αφού απέφυγαν να τις δηλώσουν υποψήφιοι από άλλα, μακρινά μέρη. Χαρακτηριστικά, στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Χίου οι πρώτες προτιμήσεις, από 39 το 2021, σχεδόν τριπλασιάστηκαν φθάνοντας τις 108 το 2022, ενώ ο αριθμός των υποψηφίων που δήλωσαν την ίδια σχολή μειώθηκε κατά 214, από 3.042 σε 2.828. Και δεν είναι το μόνο τμήμα που εμφανίζεται κάτι τέτοιο. Στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Κοζάνη οι πρώτες προτιμήσεις αυξήθηκαν από 12 σε 44, ενώ οι συνολικές προτιμήσεις μειώθηκαν από 2.958 σε 2.754. Αντίστοιχη συμπεριφορά και στο Οικονομικών στην Καστοριά, στο Βιολογίας στην Κρήτη και στο Μαθηματικών στη Σάμο. Πρόκειται για τμήματα του 4ου επιστημονικού πεδίου (οικονομίας και πληροφορικής), στο οποίο είχαμε μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων φέτος, συνεπώς δεν είναι λογικό να έχουμε μείωση του συνολικού αριθμού των υποψηφίων.
ΕΛ.ΑΣ. το μεγαλείο σου
Την ίδια στιγμή, εντυπωσιακή είναι η αύξηση των πρώτων προτιμήσεων στις σχολές της Αστυνομίας, για τις οποίες οι θέσεις καθορίζονται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και έχουν εξασφαλισμένο διορισμό. Συγκεκριμένα, στη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. φέτος σε σχέση με το 2021 αυξήθηκαν κατά 487 οι υποψήφιοι που τη δήλωσαν ως πρώτη προτίμηση (από 752 πέρυσι σε 1.239 φέτος). Πρόκειται για τη σχολή η οποία «πέτυχε» τη μεγαλύτερη αύξηση δηλώσεων πρώτης προτίμησης. Παράλληλα, και στη Σχολή Αστυφυλάκων οι πρώτες προτιμήσεις φέτος αυξήθηκαν κατά 181 (από 313 σε 494).
Επίσης, οι διορισμοί που έγιναν την τελευταία τριετία στη δημόσια εκπαίδευση και η επέκταση της προσχολικής αγωγής σε διετή φαίνεται πως κέντρισαν και πάλι το ενδιαφέρον των 18χρονων για τα Παιδαγωγικά. Ετσι, βλέπουμε να έχει αυξηθεί ο συνολικός αριθμός υποψηφίων –κατά 3.281– που δήλωσαν το Τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία. Πρόκειται για τη σχολή η οποία «πέτυχε» τη μεγαλύτερη αύξηση δηλώσεων ανεξαρτήτως της κατάταξης με την οποία τη δήλωσαν οι υποψήφιοι.
Ενα άλλο στοιχείο που επηρέασε τις επιλογές των υποψηφίων ήταν η ελάχιστη βάση εισαγωγής που είχε κάθε τμήμα. Είναι ενδεικτικό ότι 15 από τα 21 τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που αύξησαν τον συντελεστή για τη διαμόρφωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής είχαν μείωση συνολικών προτιμήσεων των υποψηφίων από 860 έως 5.224. Μάλιστα από τα 15 τμήματα μεταξύ όλων των τμημάτων ΑΕΙ που είχαν τη μεγαλύτερη μείωση των πρώτων προτιμήσεων (πάνω από 100 υποψήφιοι λιγότεροι), τα 8 ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το αποτέλεσμα ήταν ότι στο ίδρυμα έμειναν 966 κενές θέσεις.
Ταυτόχρονα, τις επιλογές των υποψηφίων επηρεάζει και η κατανομή τους μεταξύ των 4 επιστημονικών πεδίων (ανθρωπιστικών σπουδών, θετικών σπουδών, σπουδών υγείας και οικονομίας/πληροφορικής). Ενδεικτικά, το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στη Σάμο προστέθηκε φέτος και στο 4ο πεδίο (οικονομίας – πληροφορικής). Ετσι, περιλαμβάνεται στο 2ο και 4ο πεδίο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων να εκτιναχθούν από 7 το 2021 σε 179 το 2022 και οι συνολικές προτιμήσεις από 649 σε 2.405. Αντίστοιχη συμπεριφορά και στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής Πειραιά που φέτος εντάχθηκε και στο 2ο πεδίο: 777 περισσότεροι υποψήφιοι το δήλωσαν στο μηχανογραφικό τους. «Η ένταξη σε περισσότερα πεδία μπορεί να φαίνεται ως λύση για κάποια περιφερειακά τμήματα, αλλά δημιουργεί την αδικία να εισάγονται στην ίδια σχολή υποψήφιοι που έχουν εξεταστεί σε διαφορετικά μαθήματα και συγκρίνονται ως προς τα μόρια που συγκέντρωσαν μετά την εξέτασή τους σε διαφορετικά μαθήματα. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες στρεβλώσεις του συστήματος εισαγωγής», παρατηρεί ο κ. Στρατηγάκης.
Ανέκρουσαν πρύμναν…
Από την άλλη, υπήρξε σημαντική μείωση των προτιμήσεων για το Εμπορικό Ναυτικό. Στους πλοιάρχους είχαμε 128 λιγότερους υποψηφίους που το δήλωσαν ως πρώτη επιλογή και 757 λιγότερους συνολικά που το επέλεξαν. Στους μηχανικούς είχαμε -73 και -644, αντιστοίχως.
Τέλος, αναμενόμενη είναι η μείωση των προτιμήσεων στις σχολές του 1ου πεδίου (ανθρωπιστικών σπουδών), αφού φέτος είχαμε μεγάλη μείωση του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του πεδίου. Πέρυσι διαγωνίστηκαν 22.594 υποψήφιοι και φέτος μόλις 18.276. Παρ’ όλα αυτά η Νομική, η πλέον περιζήτητη του πεδίου, είχε 74 περισσότερους υποψηφίους που τη δήλωσαν, από 2.054 σε 2.128.
Οι αριθμοί
487 περισσότεροι υποψήφιοι σε σχέση με το 2021 –η μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ όλων των σχολών– έθεσαν ως πρώτο στόχο τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.
181 περισσότεροι ήταν στη Σχολή Αστυφυλάκων.
1.418 διάλεξαν την Ιατρική Αθηνών, σταθερά πρώτη στη λίστα προτιμήσεων, όπως διαχρονικά συμβαίνει.
3 τμήματα –σε Μεσολόγγι, Δράμα και Σέρρες– δεν τα επέλεξε κανένας υποψήφιος ως πρώτο στόχο.
15 από τα 21 τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που κράτησαν υψηλή ελάχιστη βάση εισαγωγής κατέγραψαν μείωση στις πρώτες προτιμήσεις.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ– Α. Λακασάς