Επιλογή Σελίδας

Ο οργανισμός WorldSkills Europe ενέκρινε την αίτηση της Ελλάδας για να γίνει χώρα-μέλος της. Η απόφαση ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο του WorldSkills Europe κατά τη συνεδρίασή του στη Στοκχόλμη στις 20 Σεπτεμβρίου 2022. 

Η ιδιότητα μέλους της Ελλάδας θα επικυρωθεί στη Γενική Συνέλευση του WorldSkills Europe, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ως επίσημο μέλος του WorldSkills Greece ορίζεται η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η εγγραφή στον θεσμό και η φετινή συμμετοχή της Ελλάδας στο WorldSkills Europe υποστηρίζεται εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, στο πλαίσιο του κοινωφελούς έργου του για την προαγωγή της Παιδείας, δίνοντας πνοή στο όραμά του για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών με δυνατότητες και προοπτική για όλους.

Η κ. Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, δήλωσε: «Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στο Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης έχουν συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της ελκυστικότητας και στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στην Ελλάδα» και προσέθεσε ότι, «Επιδιώκοντας την περαιτέρω ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την ενίσχυση των ικανοτήτων, η συμμετοχή στον WorldSkills Europe δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την ενίσχυση του συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης»..

Η Teija Ripattila, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του WorldSkills Europe, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε την Ελλάδα στον WorldSkills Europe και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε για να αποκτήσουμε περαιτέρω γνώση και εμπειρογνωμοσύνη προς όφελος όλων των χωρών-μελών του WSE, που τους ενώνει η κοινή πεποίθηση ότι οι δεξιότητες έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο».

Η έγκριση της αίτησης της Ελλάδας να γίνει μέλος του WorldSkills Europe σημαίνει ότι ο WorldSkills Greece θα μπορεί να συμμετέχει, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη, στον διαγωνισμό EuroSkills 2023 στο Γκντανσκ της Πολωνίας, καθώς και σε μελλοντικούς διαγωνισμούς EuroSkills και συναφείς δραστηριότητες.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του οργανισμού WorldSkills Greece για τον WorldSkills Europe είναι ο Δρ. Γεώργιος Βούτσινος, Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η Πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, κ. Αθηνά Δεσύπρη, δήλωσε σχετικά: «Η ανάδειξη και αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης θα οδηγήσει σε καλύτερη αντιστοίχιση των καλλιεργούμενων δεξιοτήτων και γνώσεων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, θα προσφέρει ευκαιρίες και προοπτικές στους νέους, αλλά και αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία της χώρας μας. Το Ίδρυμα Μποδοσάκη υποστηρίζει με χαρά τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Worldskills Europe, μία από τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε φέτος για την υποστήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Σκοπός μας η προσφορά ίσως ευκαιριών εξέλιξης σε όλους τους νέους.»

Παράλληλα, για τον σχεδιασμό και τη διοργάνωση του εθνικού διαγωνισμού δεξιοτήτων με σκοπό τη συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό δεξιοτήτων, συγκροτήθηκε επιτροπή με συντονιστή τον Δρ. Λουκά Ζαχείλα, Επικεφαλής Τομέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης  (CEDEFOP).

Σχετικά με την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) στην Ελλάδα

Οι πρόσφατες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια υποστηρίζουν τη μαθητεία, την πρακτική άσκηση και τη μάθηση βασισμένη στην εργασία, στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ), ώστε να καταστεί δυνατή η ομαλή μετάβαση από την εκπαίδευση στην εργασία και να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας των νέων.

Οι επιχειρήσεις παρέχουν θέσεις μαθητείας σύμφωνα με τους οδηγούς κατάρτισης, οι οποίοι αναπτύσσονται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με τη συμβολή των κοινωνικών εταίρων.

Τα εθνικά πρότυπα, οι οδηγοί κατάρτισης και το πλαίσιο διασφάλισης ποιότητας διασφαλίζουν την ποιότητα των προγραμμάτων ΕΕΚ.

Προκειμένου να αυξηθεί η διαπερατότητα της ΕΕΚ, οι πρόσφατες πολιτικές έχουν ανοίξει την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους αποφοίτους της αρχικής ΕΕΚ. Οι αλλαγές ακολουθούν τα συμπεράσματα της Ρίγας, προωθώντας τον ρόλο της μάθησης στο χώρο εργασίας και των προγραμμάτων μαθητείας και βελτιώνοντας την πρόσβαση όλων στην ΕΕΚ και στην απόκτηση επαγγελματικών προσόντων μέσω πιο ευέλικτων και διαπερατών συστημάτων.

Σχετικά με το WorldSkills Europe

Ο οργανισμός WorldSkills Europe ιδρύθηκε το 2006 και αποτελεί μέρος του κινήματος WorldSkills – μια ομάδα ανθρώπων και οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του WorldSkills International, που προωθούν από κοινού τον κοινό κοινωνικό στόχο της αύξησης της παροχής δεξιοτήτων.

Ο WorldSkills Europe προωθεί την επαγγελματική, τεχνολογική και προσανατολισμένη στις υπηρεσίες εκπαίδευση και κατάρτιση σε ολόκληρη την Ευρώπη, συνεργαζόμενος με τη νεολαία, τους εκπαιδευτικούς, τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, ώστε να βοηθήσει στην προετοιμασία του εργατικού δυναμικού και των ταλέντων του σήμερα για τις θέσεις εργασίας του μέλλοντος.

Ο WorldSkills Europe φέρνει κοντά τη νεολαία, τις επιχειρήσεις και τους εκπαιδευτικούς/εκπαιδευτές για να δώσει στους νέους την ευκαιρία να διαγωνιστούν, να αποκτήσουν εμπειρίες και να μάθουν πώς να γίνουν οι καλύτεροι στις δεξιότητες της επιλογής τους. Μαζί με 32 χώρες μέλη του WorldSkills Europe, ο WorldSkills Europe διοργανώνει τον EuroSkills – τη μεγαλύτερη εκδήλωση για την επαγγελματική εκπαίδευση και την αριστεία των δεξιοτήτων στην Ευρώπη.

Στον διαγωνισμό EuroSkills, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, εκατοντάδες νέοι κάτω των 25 ετών από χώρες της Ευρώπης συναντώνται για να διαγωνιστούν για την ευκαιρία να διεκδικήσουν τη δυνατότητα να γίνουν οι καλύτεροι στην Ευρώπη στην επιλεγμένη δεξιότητα ή επάγγελμα.

Από τα παραδοσιακά επαγγέλματα έως τις τεχνολογικές καριέρες πολλαπλών δεξιοτήτων στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, με την υποστήριξη των μελών, των εταίρων, των επιχειρήσεων, των κυβερνήσεων, των εθελοντών και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ο οργανισμός WorldSkills Europe έχει άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση του επιπέδου των δεξιοτήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: worldskillseurope.org

Το σχετικό δημοσίευμα του οργανισμού εδώ

Πηγή: Υ.ΠΑΙ.Θ.