Πολύ πριν η θεία της δωδεκάχρονης ανακαλύψει τα μηνύματα στο κινητό της, πολύ πριν από τις συλλήψεις, πολύ πριν το κουβάρι των γεγονότων αρχίσει να ξετυλίγεται, κάποιοι γνώριζαν – αν όχι τα πάντα, σίγουρα αρκετά. Οι γείτονες. Οι ίδιοι το παραδέχονται μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.
«Ηξερα περί τίνος ανθρώπου πρόκειται. Βλέπαμε ότι είναι “γλίτσας”, καμιά γυναίκα από τη γειτονιά δεν ψώνιζε από το μαγαζί του», ανέφερε μια κάτοικος του Κολωνού, θύμα η ίδια παρενόχλησης, όπως ισχυρίζεται, από τον Ηλία Μίχο, κατηγορούμενο για την πολύκροτη υπόθεση βιασμών και μαστροπείας. Δεν προέβη σε καταγγελία. «Τον κανόνισα μόνη μου». Μια άλλη τον είχε δει πολλάκις «να χαριεντίζεται με παιδάκια». Ενας άνδρας, επίσης από τη γειτονιά, έβλεπε πολλούς «επώνυμους» να μπαινοβγαίνουν στο κατάστημα και στο σπίτι του. «Ετρωγαν, αγκαλιάζονταν, φιλιούνταν και μετά έπαιρναν το παιδί και εξαφανίζονταν. Ανάμεσά τους ήταν ένας μεγαλοδικηγόρος, τρεις καλλιτέχνες, δύο πολιτικοί, ακόμη και ιερείς. Εάν δεν βγουν άμεσα τα ονόματα στη δημοσιότητα, θα σας τα αποκαλύψω εγώ.», είπε σε τηλεοπτική εκπομπή. Εκ των υστέρων θα φροντίσει να έχει «ύπνον ελαφρόν και πάσης σατανικής φαντασίας απηλλαγμένον»…
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ., τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022 καταγράφηκαν 257 υποθέσεις πάσης φύσεως σεξουαλικής κακοποίησης με θύματα παιδιά· στις περισσότερες, κακοποιητές είναι εκείνοι που όφειλαν να τα προστατεύουν, δηλαδή οι γονείς ή οι στενοί συγγενείς.
Τουλάχιστον ένα παιδί, δηλαδή, κακοποιείται σεξουαλικά κάθε μέρα στη χώρα μας. Κι εμείς τι κάνουμε; Το έχουμε ξαναπεί: από τα γεννοφάσκια μας εκπαιδευόμαστε να στρέφουμε το βλέμμα μας αλλού. Αυτό μας μαθαίνουν. Μη φυτρώνεις εκεί που δεν σε σπέρνουν. Γιατί να μπλέξεις; Εσύ θα βγάλεις το φίδι από την τρύπα; Στην αδιαφορία μάς εκπαιδεύει και το κράτος, με τους ανύπαρκτους ή ελλιπέστατους μηχανισμούς του, με τη γραφειοκρατία που τα κάνει όλα δύσκολα, με τα σκουριασμένα γρανάζια του.
Ενα παιδί θα κακοποιηθεί και σήμερα, λοιπόν. Θα μπει στο πιο βαθύ σκοτάδι. Ισως στην πόλη μας, στη γειτονιά μας, στην απέναντι πολυκατοικία, στο διπλανό διαμέρισμα. Ισως κάποιοι είχαμε δει τα σημάδια, αλλά φοβηθήκαμε να μιλήσουμε. Ισως μιλήσαμε, αλλά βρήκαμε μπροστά μας τον «τοίχο» των αρμοδίων· αστυνομίας ή κοινωνικών υπηρεσιών.
Ας μην ξαφνιαστούμε, μόνο, όταν θα το μάθουμε. Ας μην πέσουμε από τα σύννεφα…
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ– Τ. Επτακοίλη