Επιλογή Σελίδας

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και το Πρόγραμμα Σπουδών Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, σας προσκαλούν την Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2022 και ώρα  19.00 στη διαδικτυακή διάλεξη του κ. Νικηφόρου Λαοπόδη με τίτλο “Δυναμικές Συσχετίσεις Γεωπολιτικών Κινδύνων και Παγκοσμίων Κεφαλαιακών Αγορών”.

Η διάλεξη πραγματοποιείται στα πλαίσια του κύκλου διαλέξεων του ΠΣ ΔΕΟ για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023,   ο οποίος περιλαμβάνει ενημερωτικές διαλέξεις/συζητήσεις από γνωστούς επιστήμονες καθώς και καταξιωμένους επαγγελματίες στον χώρο της διοίκησης επιχειρήσεων και οργανισμών.

Η διάλεξη θα αναλύσει τον τρόπο και το μέγεθος της επίδρασης παγκοσμίων γεωπολιτικών κινδύνων στα χρηματιστήρια και στα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα συγκεκριμένων κρατών (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) για το διάστημα από το 2008 έως τώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα εξεταστεί α) αν υπάρχει μονομερής επίδραση (οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επηρεάζουν τα χρηματιστήρια η/και τα κρατικά ομόλογα) ή αμοιβαία επίδραση (το κάθε μέγεθος επηρεάζει το άλλο), β)αν οι αλληλοεπιδράσεις είναι περισσότερο ή λιγότερο εμφανείς κατά την διάρκεια χρηματοπιστωτικών η άλλων κρίσεων και γ)ο τρόπος που οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επιδρούν σε συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά εργαλεία όπως οι ανταλλαγές πιστωτικής αθέτησης (CDS), σε κρατικό επίπεδο. Τα ευρήματα από την εμπειρική ανάλυση έχουν σημαντικές επιπτώσεις για επενδυτές, νομισματικές και δημοσιονομικές αρχές καθώς και για επαγγελματίες διαχειριστές παγκοσμίων χαρτοφυλακίων κεφαλαίων (μετοχών και ομολόγων).     

Ο κ. Νικηφόρος Λαοπόδης είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος, Σχολή Διοίκησης και Οικονομικών, Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Μέλος ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο Πρόγραμμα Σπουδών Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, ΘΕ ΔΕΟ41.

Η διάλεξη θα προβληθεί ζωντανά από το κανάλι του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο σύνδεσμο https://youtu.be/yBsiXnWhx9s.

Πηγή: ΕΑΠ