Επιλογή Σελίδας

Φιλοσοφία των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων: η περιβαλλοντική εκπαίδευση στην πράξη και η αβίαστη μάθηση στη φύση.
Μέσα από τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα αξιοποιούνται υπαίθριοι φυσικοί χώροι,  εύκολα προσβάσιμοι από το σχολείο σας και σχολικές αυλές ως οι υπαίθριοι χώροι όπου τα παιδιά έχουν την πιο συστηματική επαφή

Τα προγράμματα μας είναι σχεδιασμένα από έμπειρους παιδαγωγούς και  προσαρμόζονται στις ανάγκες και στις δυνατότητες κάθε ηλικιακής ομάδας. Έχουν διαθεματικό χαρακτήρα και συνδέονται με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών.
Πραγματοποιούνται «βρέξει – χιονίσει», καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Μια τάξη στον κήπο

Η σχολική αυλή μεταμορφώνεται και αποκτά γωνιές μάθησης με δάσκαλο τη φύση! Ένας κύκλος τριών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εμπλουτίζουν την αυλή του σχολείου με φυσικά στοιχεία και γωνιές μάθησης και στοχεύουν να προσφέρουν στα παιδιά δυνατότητες σύνδεσης με το φυσικό κόσμο της πόλης, μάθησης μέσα από την εμπειρία και ανάπτυξης δεξιοτήτων. Οι γωνιές μάθησης δίνουν ευκαιρίες παιδαγωγικής αξιοποίησης της σχολικής αυλής και την εντάσσουν με συστηματικό τρόπο στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Compost: ένα ζωντανό εργαστήρι!

Μέσα από το πρόγραμμα η σχολική αυλή αποκτά έναν κάδο κομποστοποίησης και τα παιδιά μαθαίνουν τα υλικά που μπαίνουν σε έναν τέτοιο κάδο, τους οργανισμούς που συμμετέχουν στην αποσύνθεση της ύλης και τις απαραίτητες εργασίες φροντίδας του compost. Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να γίνουν ενεργοί διαχειριστές των απορριμμάτων τους και να αντιληφθούν βιωματικά τον κύκλο της ύλης. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος δίνονται οδηγίες για την συστηματική ενασχόληση των παιδιών με τη διαδικασία της κομποστοποίησης στο σχολείο.

Ο καιρός σήμερα!

Μέσα από το πρόγραμμα ένας μετεωρολογικός σταθμός στήνεται στην αυλή του σχολείου και τα παιδιά μαθαίνουν για τα καιρικά φαινόμενα, παίζουν με παροιμίες για τον καιρό και μαθαίνουν τρόπους συστηματικής καταγραφής του. Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να εξοικειωθούν με την παρατήρηση του καιρού και να τους αποκαλυφθούν σταδιακά τα σημάδια του. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος δίνονται οδηγίες για την συστηματική παρατήρηση και καταγραφή του καιρού όλη τη σχολική χρονιά.

Αποστολή επικονίαση!

Ένας μικρός κήπος για επικονιαστές δημιουργείται στην αυλή του σχολείου μέσα από το πρόγραμμα. Τα παιδιά γνωρίζουν τους βασικούς επικονιαστές της πόλης, τον τρόπο παρατήρησής τους, αλλά και τη σημασία της επικονίασης. Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να εξοικειωθούν με τα έντομα, να αντιληφθούν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον άνθρωπο και να αναλάβουν δράση προστασίας των επικονιαστών φροντίζοντας τον κήπο τους. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος δίνονται οδηγίες για την συστηματική ενασχόληση των παιδιών με τον κήπο και την καταγραφή των επικονιαστών που τον επισκέπτονται.

Η παιδαγωγικής προσέγγιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στηρίζεται στην εμπειρική μάθηση και το θεατρικό παιχνίδι.

Διάρκεια: 60-75 λεπτά

Απευθύνεται σε Παιδικούς σταθμούς, Νηπιαγωγεία, μαθητές-τριες Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού.

Πηγή: Παρέα του δάσους