Επιλογή Σελίδας

«Δύο φορές την εβδομάδα, πρόσεχα ένα παιδί από την πολυκατοικία μας που ήταν στην ίδια ηλικία με την κόρη μου». Η Μ. Σ., 37χρονη Ελληνίδα που ζει στο Παρίσι με την οικογένειά της, περιγράφει μία από τις πιο «ευχάριστες» επαγγελματικές ασχολίες που είχε έως σήμερα. «Τα παιδιά περνούσαν μαζί το απόγευμα, αλληλεπιδρούσαν στο μέτρο του δυνατού, καθώς ήταν πολύ μικρά», θυμάται, «εγώ ήμουν ήδη “εκπαιδευμένη” και διέθετα τον απαραίτητο εξοπλισμό». Η ίδια, ως συμμετέχουσα στο πρόγραμμα «garde partagée», ήταν εγγεγραμμένη στο αντίστοιχο μητρώο. «Επαιρνα ένσημα και περίπου 600 ευρώ τον μήνα».

Κάτι ανάλογο φιλοδοξεί να εφαρμόσει και στη χώρα μας η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, με τις «Νταντάδες της Γειτονιάς». Το πρόγραμμα, που έχει ανακοινωθεί από τις αρχές του έτους, στόχο έχει να απελευθερώσει τις εργαζόμενες μητέρες και να αντισταθμίσει τις ελλείψεις σε δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Προς το παρόν, έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα, στην οποία μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή οι ενδιαφερόμενες «νταντάδες». Συγκεκριμένα, την άνοιξη άνοιξε η πλατφόρμα https://ntantades.gov.gr/ για αιτήσεις στο μητρώο επιμελητών σε 33 δήμους και χθες ανακοινώθηκε η επέκταση σε 28 ακόμη –Αγρινίου, Αλεξανδρούπολης, Αργοστολίου, Αρταίων, Γρεβενών, Ελασσόνας, Ζίτσας, Ηγουμενίτσας, Καλλιθέας, Καρδίτσας, Κομοτηνής, Κορδελιού-Ευόσμου, Κορινθίων, Κω, Λευκάδος, Μυτιλήνης, Ναυπλιέων, Ν. Ιωνίας, Ν. Κερκύρας, Π. Φαλήρου, Περιστερίου, Πύλου Νέστορος, Πύργου, Σητείας, Φαρκαδόνας, Φλώρινας, Χαλκιδέων, Χανίων. Το πρόγραμμα επεκτείνεται, αν και ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί ούτε καν πιλοτικά, κατ’ απαίτηση των δήμων, οι οποίοι έχοντας επίγνωση των ελλιπών δομών τους θέλουν να προσφέρουν περισσότερες λύσεις στα νέα ζευγάρια.

Για να γίνει δεκτή μία υποψηφιότητα απαιτείται, μεταξύ άλλων, τίτλος επαγγελματικής εκπαίδευσης ή του μεταλυκειακού έτους τάξης μαθητείας ειδικότητας βοηθών βρεφονηπιοκόμων ή ισότιμου τίτλου ή διπλώματος ΙΕΚ, πρόσφατη γνωμάτευση ψυχιάτρου, δερματολόγου ή γενικού παθολόγου δημόσιου νοσοκομείου, πιστοποιητικό ελληνομάθειας και αντίγραφο ποινικού μητρώου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί υποψήφιοι παρακολουθούν τη δεδομένη στιγμή σεμινάρια πρώτων βοηθειών από το ΕΚΑΒ, κάτι που αποτελεί επίσης προαπαιτούμενο. Δεν υπάρχει περιορισμός στο φύλο ούτε στην ηλικία, δεκτοί γίνονται εξίσου συνταξιούχοι και άνδρες.

Το πρόγραμμα αφορά βρέφη από 2 έως 2,5 ετών. Η εκάστοτε νταντά θα επιτρέπεται να αναλαμβάνει έως τρία βρέφη, τα οποία θα προσέχει είτε στον δικό της χώρο είτε στης οικογένειας. Η πληρωμή της θα γίνεται μέσω voucher της μητέρας. Για να είναι μια γυναίκα δικαιούχος θα πρέπει να έχει ατομικό ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ και να μην τελεί σε καθεστώς άδειας μητρότητας, ανατροφής κ.ά. Το ύψος των voucher ορίζεται σε 250 ευρώ τον μήνα, εφόσον η μητέρα έχει πλήρες ωράριο και σε 150 εφόσον εργάζεται σε καθεστώς ημιαπασχόλησης, είναι άνεργη ή λαμβάνει voucher για βρεφονηπιακό σταθμό.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ– Ι. Φωτιάδη