Επιλογή Σελίδας

Δύο χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) στα πανεπιστημιακά τμήματα και στις σχολές, οι διδάσκοντες μοιάζει να βρίσκουν το σημείο όπου επιθυμούν να θέσουν τον βαθμολογικό πήχυ για τους υποψήφιους φοιτητές τους. Ετσι, μετά το μεγάλο κύμα αλλαγών στους συντελεστές διαμόρφωσης της ΕΒΕ για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022 σε σχέση με το 2021, πλέον τα ΑΕΙ προχώρησαν σε λιγότερες αλλαγές των συντελεστών για τις εξετάσεις του 2023 σε σχέση με το 2022. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ΑΕΙ μείωσαν τον συντελεστή με στόχο να προσελκύσουν περισσότερους φοιτητές.

Ειδικότερα, όπως θεσμοθετήθηκε και ίσχυσε για πρώτη φορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις εισαγωγής του 2021, η ΕΒΕ κάθε τμήματος ΑΕΙ διαμορφώνεται από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων στο επιστημονικό πεδίο στο οποίο ανήκει το τμήμα πολλαπλασιαζόμενο από έναν συντελεστή που επιλέγει το τμήμα. Η διακύμανση του συντελεστή ορίστηκε από 0,8 έως 1,2. Αρα, εάν ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου είναι 10, ένα τμήμα μπορεί να διαμορφώσει την ΕΒΕ του από 8 (εάν επιλέξει συντελεστή 0,8) έως 12 (αν επιλέξει 1,2).

Την Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε την απόφαση των 447 τμημάτων των πανεπιστημίων και των σχολών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (στρατιωτικές), Προστασίας του Πολίτη (αστυνομικές, πυροσβεστικής, λιμενικού), του Εμπορικού Ναυτικού και τις τουριστικές. Αλλαγές υπάρχουν στους συντελεστές 48 τμημάτων, δηλαδή στο ένα από τα δέκα του συνόλου, σε σχέση με τις Πανελλαδικές του 2022. Εξ αυτών, 14 τμήματα αύξησαν τον συντελεστή (π.χ. Φυσικοθεραπείας Διεθνούς Πανεπιστημίου από 0,8 σε 1,2 και Βιοχημείας Θεσσαλίας από 0,8 σε 1,2) και 34 τμήματα χαμήλωσαν τον πήχυ.

Ενδεικτικά, από τα κεντρικά ΑΕΙ το τμήμα Φιλολογίας Αθήνας μείωσε τον συντελεστή του από 1,2 σε 1,1 και το τμήμα Φιλοσοφίας από 1,1 σε 1. Ωστόσο, από τα 34 τμήματα τα περισσότερα ανήκουν σε ΑΕΙ της περιφέρειας, με στόχο να δεχθούν περισσότερους εισακτέους το 2023 και τυχόν να περιορίσουν τις κενές θέσεις που είχαν κατά τις φετινές Πανελλαδικές. Σε αυτή την περίπτωση εντάσσεται και η επιλογή των περιζήτητων (λόγω άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρουν) στρατιωτικών σχολών. Λόγω της καθιέρωσης της ΕΒΕ το 2021 έμειναν 103 κενές θέσεις στη Σχολή Ευελπίδων (από τις 155 που ορίσθηκαν), ενώ φέτος το πρόβλημα «επεκτάθηκε» και στις σχολές Ναυτικών Δοκίμων και Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού. Στην Ευελπίδων (ειδικότητα Οπλα) από τις 226 θέσεις που ορίσθηκαν έμειναν κενές οι 139, στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΜΥ) από τις 197 θέσεις έμειναν κενές οι 42, και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από τις 41 έμειναν κενές οι 16, δηλαδή συνολικά 197 θέσεις. Ετσι, για το 2023 στη Σχολή Ευελπίδων από 1,20 που ήταν για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ο συντελεστής ελάχιστης βάσης εισαγωγής μειώνεται στο 1. Αντίστοιχα στη ΣΜΥ από 1 μειώνεται στο 0,9 και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από 1,20 στο 0,9.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο μαθηματικός-αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης, «με την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής από τις Πανελλαδικές του 2021 τα τμήματα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: αυτά που ψάχνουν για φοιτητές και αυτά που θέλουν να διώξουν φοιτητές. Ο διαχωρισμός έγινε με βάση την έδρα κάθε τμήματος και όχι την αξιολόγησή τους».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ- Α. Λακασάς