Επιλογή Σελίδας

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού διοργανώνει πανελλαδικό διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού έργου για μαθητές γυμνασίου και λυκείου, με στόχο την ενημέρωση των εφήβων σχετικά με τα δικαιώματά τους, μέσα από την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και της καλλιτεχνικής τους έκφρασης! Το πρόγραμμα υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Οι τέχνες της συγγραφής και του θεάτρου γίνονται το όχημα για να ανακαλύψουν οι έφηβοι τα δικαιώματά τους! Μέσα από αυτό το διαγωνισμό, στοχεύουμε στην ενημέρωση των ίδιων των παιδιών, αλλά και του ευρύτερου κοινού στο ζήτημα των δικαιωμάτων των παιδιών, όπως ορίζονται και προστατεύονται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί νόμο του Ελληνικού κράτους από το 1992 (Ν.2101/1992).  

Στόχος είναι να εμπνευστούν τα παιδιά από τη Σύμβαση και συγκεκριμένα από το διαρκώς επίκαιρο δικαίωμα που κατοχυρώνεται στο άρθρο 2 και αφορά στην απαγόρευση κάθε είδους διάκρισης (φυλής, φύλου, θρησκείας κ.ά.) εις βάρος των παιδιών. Ειδικότερα, οι έφηβοι θα μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, υποβάλλοντας ένα πρωτότυπο θεατρικό μονόπρακτο που θα συγγράψουν, προκειμένου να εκφράσουν τη δική τους οπτική πάνω στο ζήτημα των διακρίσεων που υφίστανται τα παιδιά!

Η επιλογή των έργων στο 1ο στάδιο αξιολόγησης θα γίνει από ειδική Επιτροπή, η οποία έχουμε τη χαρά να απαρτίζεται από: τον Αλέξανδρο Βάρθη, την Εύη Γεροκώστα, τη Τζωρτζίνα Κακουδάκη, τη Θεώνη Κουφονικολάκου και τη Στέλλα Σερέφογλου!  

Από το σύνολο των συμμετοχών, η Επιτροπή θα επιλέξει δέκα έργα (Μάρτιος 2023), πέντε από κάθε κατηγορία συμμετοχής, μια για μαθητές γυμνασίου και μια για μαθητές λυκείου. Τα έργα αυτά τα θα παρουσιαστούν υπό μορφή θεατρικού αναλογίου από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Νέο Ελληνικό Θέατρο και θα βιντεοσκοπηθούν, με σκοπό να αναρτηθούν στο κανάλι youtube του Δικτύου (Μάιος 2023). Εκεί, θα παραμείνουν ανοιχτά σε ψηφοφορία για το κοινό (Ιούνιος 2023), προκειμένου να διακριθούν σε τελικό στάδιο δυο έργα, ένα από κάθε κατηγορία. Οι δημιουργοί των δέκα έργων θα λάβουν αναμνηστικά δώρα και οι πρώτοι κάθε κατηγορίας θα βραβευθούν με αντίστοιχα έπαθλα. 

Τέλος, σε συνεργασία με το Νέο Ελληνικό Θέατρο, τα δυο διακριθέντα έργα θα παρουσιαστούν στο κοινό υπό μορφή παράστασης σε Φεστιβάλ που θα διοργανώσει το Δίκτυο τον Οκτώβριο του 2023

Έτσι, οι νικητές θα έχουν την ευκαιρία να δουν το συγγραφικό τους έργο να παίρνει ζωή και να παρουσιάζεται μπροστά σε κοινό! 

Οι συμμετοχές μπορούν να είναι ατομικές ή ομαδικές (έως 5 άτομα). Τα κείμενα θα πρέπει να είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα και να σταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση festivaltheatrikouergou@ddp.grΣυμμετοχές θα γίνονται δεκτές από την ημέρα έναρξης του διαγωνισμού, τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 έως και τη λήξη του, τηνΤρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 με τον τρόπο που ορίζεται στους όρους του διαγωνισμού. 

Περιμένουμε τις συμμετοχές σας! 

*Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων

** Το πρόγραμμα έχει λάβει την έγκριση του ΙΕΠ.  

Δωρητής προγράμματος: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). 

Όροι Διαγωνισμού

Αίτηση συμμετοχής-Φόρμα συναίνεσης

Φόρμα Ενημέρωσης Προσωπικών Δεδομένων

Οδηγίες Συγγραφής

Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού (Ελληνικά)

Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού (Αγγλικά)

Πηγή: Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού