Τρεις ημέρες με το παιχνίδι στο επίκεντρο. Τι μπορούμε να μάθουμε από τα παιχνίδια που φτιάχνουν τα ίδια τα παιδιά; Βραβευμένα, επιτραπέζια, ψηφιακά, εκπαιδευτικά, όλα τα παιχνίδια γίνονται τρόπος να ανακαλύψουμε τον κόσμο. Ένα τριήμερο (16-18.12) ανοιχτών εκπαιδευτικών δράσεων με βραβεύσεις, έκθεση, εργαστήρια για τη δημιουργία παιχνιδιών και παρουσίαση των κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση και του ΕΚΟΜΕ.
Το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και το Ίδρυμα Ωνάση διοργανώνουν το τριήμερο εκπαιδευτικών δράσεων «Παίζω – Ανακαλύπτω – Δημιουργώ», υποστηρίζοντας έμπρακτα την ψηφιακή δημιουργία και τον πολιτισμό.
Σε μια εποχή που το παιχνίδι –ψηφιακό και μη– αποτελεί βασικό εργαλείο και μεθοδολογία κριτικής σκέψης, και στο πλαίσιο της προβολής του 3ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Παιχνιδιού, μαθήτριες, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια γιορτή δημιουργικότητας, ανακάλυψης και γνώσης.
Παρασκευή 16.12.2022
Η πρώτη ημέρα είναι αφιερωμένη στις εκπαιδευτικές ομάδες, των οποίων τα παιχνίδια βραβεύτηκαν τα πρώτα δύο χρόνια του Διαγωνισμού (σχολικά έτη 2020-21 & 2021-22), με σκοπό να γνωριστούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να παραλάβουν τα αναμνηστικά τους διπλώματα.
Σάββατο 17 & Κυριακή 18.12.2022
Tη δεύτερη και την τρίτη ημέρα, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, αλλά και κάθε άτομο που ενδιαφέρεται για το εκπαιδευτικό παιχνίδι, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα βραβευμένα παιχνίδια που θα συνεχίσουν να εκτίθενται στη Στέγη.
Θεματικά Εργαστήρια
Στο πλαίσιο του τριημέρου, το ΕΚΟΜΕ και το Ίδρυμα Ωνάση συνδιοργανώνουν σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων, που σχετίζονται άμεσα με τον 3ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Παιχνιδιού. Τα εργαστήρια εστιάζουν στην ενημέρωση για τις θετικές συνέπειες της παιχνιδοποίησης στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην καλύτερη προετοιμασία όσων εκπαιδευτικών ομάδων σχεδιάζουν να λάβουν μέρος στον 3ο Διαγωνισμό (δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 5 Μαΐου 2023).
-Σάββατο 17.12 | 11:00-12:00
«Η περιπέτεια κατασκευής ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού: από την ιδέα στην υλοποίηση», Βαγγέλης Μπαγιαρτάκης, δημιουργός και σύμβουλος ανάπτυξης επιτραπέζιων παιχνιδιών
-Σάββατο 17.12 | 12:30-13:30
«Βασικές αρχές για τη δημιουργία ψηφιακού παιχνιδιού μέσα από την πλατφόρμα Twine», Κώστας Καρπούζης, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο
-Σάββατο 17.12 | 14:00-15:00
«Δημιουργία τρισδιάστατων γραφικών για βιντεοπαιχνίδια» (εργαστήριο επίδειξης 3D Studio Max σε Unity ή Unreal), Κωνσταντίνος Διαμαντής, 3D Graphics & Game Developer, Software & Media Administrator, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
-Κυριακή 18.12 | 11:00-12:00
«Σχεδιάζοντας παιχνίδια: Game design basics», Μιχάλης Παπαγαθαγγέλου & Κωνσταντίνος Βασιλειάδης, μέλη του Συλλόγου Δημιουργών Ψηφιακών Παιχνιδιών Ελλάδος
Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι ελεύθερη, αλλά οι ενδιαφερόμενοι θα χρειαστεί να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση educate@ekome.media, καθώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για τους εκπαιδευτικούς που θα παρακολουθήσουν τα εργαστήρια, θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.Παράλληλα, οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τις εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιούν το ΕΚΟΜΕ και το Ίδρυμα Ωνάση, οι οποίες συνδυάζουν καινοτόμες παιδαγωγικές προσεγγίσεις και στοχεύουν στην ενσωμάτωση των ψηφιακών και οπτικοακουστικών τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Με δεδομένες τις προκλήσεις στο ψηφιακό περιβάλλον του 21ου αιώνα, είναι απαραίτητα τα εκπαιδευτικά εργαλεία που αναπτύσσουν το ΕΚΟΜΕ, στο πλαίσιο της Παιδείας στα Μέσα και την Πληροφορία και του Ψηφιακού Γραμματισμού, και το Ίδρυμα Ωνάση, για την εξοικείωση με τον οπτικό πολιτισμό και την ψηφιακή δημιουργικότητα, μέσα από μαθησιακές προσεγγίσεις που συνδυάζονται με διασκέδαση και ψυχαγωγία.
Η τριήμερη εκδήλωση του ΕΚΟΜΕ και του Ιδρύματος Ωνάση, «Παίζω – Ανακαλύπτω – Δημιουργώ», αποτελεί αφορμή για την εγκαθίδρυση ενός διαύλου αλληλεπίδρασης μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας και των εκπροσώπων των Δημιουργικών Βιομηχανιών, ενδυναμώνει την εκπαιδευτική διαδικασία και προβάλλει το φάσμα των δυνατοτήτων που προσφέρει η ενασχόληση με τον ευρύτατο και ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο του gaming. Ταυτόχρονα, η συνεργασία του ΕΚΟΜΕ με το Ίδρυμα Ωνάση διευρύνει τον διάλογο των φορέων που προωθούν τον ψηφιακό πολιτισμό και ενδυναμώνει τις συνέργειες που συνδράμουν στην υλοποίηση μιας μακρόπνοης οπτικοακουστικής και ψηφιακής πολιτικής στη χώρα.
Πηγή: Ίδρυμα Ωνάση