Επιλογή Σελίδας

Τα εμβληματικά ΑΕΙ, όπως το ΕΜΠ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εισέρχονται στον χορό των εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων των φοιτητών με ενιαία ψηφοδέλτια, προκαλώντας αντιδράσεις των φοιτητικών παρατάξεων. Και αυτό διότι οι εκλογές πλέον γίνονται μέσω ενιαίου ψηφοδελτίου και άρα χωρίς τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια, μέσω των οποίων στελέχη των κομματικών παρατάξεων έκαναν… επίδειξη ισχύος στο ΑΕΙ και τα «μητρικά» κόμματα.

Ειδικότερα, από 7 Οκτωβρίου ισχύει νέο θεσμικό πλαίσιο για την εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα του ΑΕΙ (π.χ. γενική συνέλευση τμήματος) που καθορίζεται από τον νόμο Κεραμέως 4957/21.07.2022 και την κοινή υπουργική απόφαση Συρίγου – Πιερρακάκη 123024/Ζ1/06.10.2022. Βάσει αυτών, οι εκπρόσωποι των φοιτητών εκλέγονται με άμεση και μυστική ψηφοφορία, που διεξάγεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΖΕΥΣ και από ενιαίο ψηφοδέλτιο (και όχι παραταξιακά ψηφοδέλτια). Ο νόμος Κεραμέως 4957/2022 (άρθρο 450) προβλέπει ότι οι εκπρόσωποι φοιτητών που είχαν αναδειχθεί πριν από τις 21 Ιουλίου 2022 συνεχίζουν να μετέχουν στα όργανα διοίκησης έως την ολοκλήρωση της θητείας τους.

Το τελευταίο διάστημα, εκλογές προκηρύχθηκαν σε εμβληματικά και μεγάλα ΑΕΙ, όπως το ΕΜΠ, το Οικονομικό Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), τα Πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας για την ανάδειξη εκπροσώπων των φοιτητών –προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων– στη γενική συνέλευση καθεμιάς από τις σχολές των ιδρυμάτων. Οι εκλογές στα ΑΕΙ έχουν προκηρυχθεί για τις αρχές Ιανουαρίου, ενώ έχουν ολοκληρωθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης και έχουν προκηρυχθεί και σε μεμονωμένα τμήματα διαφόρων ΑΕΙ.

Οπως δήλωσε χθες στην «Κ» ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής, «η προκήρυξη γίνεται σύμφωνα με τον νόμο 4957/2022. Η εκπροσώπηση των φοιτητών στα συλλογικά όργανα των πανεπιστημίων είναι διεθνώς καθιερωμένη. Ομως, παραμένει ζητούμενο σε πολλά ελληνικά πανεπιστήμια. Η σύννομη, συγκροτημένη, τεκμηριωμένη και υπεύθυνη μετά ψήφου συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα δεν μπορεί να υποκατασταθεί από αυθαίρετες διαδικασίες διεκδίκησης εκπροσώπησης».

Με τον νέο νόμο, καθώς οι εκλογές των φοιτητών δεν γίνονται με παραταξιακά ψηφοδέλτια αλλά με ένα, όπως δηλώνεται από το υπουργείο Παιδείας επιχειρείται να αμβλυνθεί ο κομματισμός. Από την άλλη, άλλωστε, οι φοιτητικές – κομματικές παρατάξεις δεν μπορούν να καταργηθούν γιατί η σύστασή τους προβλέπεται και προστατεύεται από το Σύνταγμα και τον αστικό κώδικα. Βέβαια, υπάρχει η δυνατότητα και στο ενιαίο ψηφοδέλτιο τα μέλη των παρατάξεων να έχουν δώσει «γραμμή» για ψήφο συγκεκριμένων κομματικών υποψηφίων.

Στην εφαρμογή του νόμου υπάρχουν αντιδράσεις, ζητώντας αποχή από την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Τι υποστηρίζουν; Ενδεικτικά, σύμφωνα με την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου Μεταλλειολόγων και άλλων φοιτητικών συλλόγων του ΕΜΠ, όπως υπογράφεται, «τα ενιαία ψηφοδέλτια μαζί με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες έρχονται να διαλύσουν τις συλλογικές διαδικασίες, διεκδικήσεις και τις κατοχυρώσεις του κινήματος, να περιγράψουν την καταπάτηση του ασύλου, καθώς πλέον θα υπάρχει άμεση παρέμβαση από τους εγκάθετους των κυβερνήσεων στις διεργασίες των συλλόγων. Η θέσπιση των ενιαίων ψηφοδελτίων μετατρέπει τις φοιτητικές εκλογές από πολιτική διαδικασία των φοιτητικών συλλόγων σε αναμέτρηση μεταξύ προσώπων. Οι πολιτικές δυνάμεις και οι εκπροσωπήσεις εντός των συλλόγων εκφράζουν διαφορετικές αντιλήψεις, απόψεις και αναπαραστάσεις. Με το μέτρο αυτό θέλουν να μετατρέψουν τις φοιτητικές εκλογές σε σύστημα πελατειακών σχέσεων κόντρα στην εκλογή εκπροσώπων με βάση τη δυνατότητα εκπροσώπησης των φοιτητικών συμφερόντων με προμετωπίδα τον συλλογικό δρόμο και τις διεκδικητικές πρακτικές εντός των συλλόγων».

Η μη εφαρμογή του νόμου Κεραμέως ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων των φοιτητών, που πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο στην Αττική, που πραγματοποιήθηκε η 101η σύνοδος των πρυτάνεων.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ– Α. Λακασάς