Επιλογή Σελίδας

Εργασιακή εξουθένωση επικαλούνται οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας ζητώντας οι διαδικασίες για την επιλογή των διευθυντών των 14.000 σχολείων να μετατεθούν για μετά τις γιορτές.

Ηδη η ομοσπονδία τους έχει κηρύξει αποχή ορθώνοντας νέα εμπόδια στις διαδικασίες επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, την ίδια στιγμή που η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ζητήσει επίσπευση ώστε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη, με προφανές καταληκτικό deadline την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Παιδείας δήλωσε χθες στην «Κ» ότι η αποχή αποτελεί παράβαση καθήκοντος. Δήλωση που έχει κάνει και ο γ.γ. του υπουργείου Αλέξανδρος Κόπτσης σε σύσκεψη με διευθυντές εκπαίδευσης. Το ίδιο στέλεχος θεωρεί ότι προς το παρόν δεν καταγράφεται αποχή υπαλλήλων, αλλά αυτό θα αποδειχθεί από την πορεία των αιτήσεων για θέσεις διευθυντών.

Ειδικότερα, έως και τις 28 Δεκεμβρίου «τρέχει» η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας για θέσεις διευθυντών σχολείων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και εργαστηριακών κέντρων. Οι αιτήσεις γίνονται μόνο ηλεκτρονικά στην διεύθυνση https://schooldirectors.minedu.gov.gr. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ) κήρυξε απεργία-αποχή για τα μέλη της έως τις 28 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να προκαλέσει έντονη δυσφορία στην ηγεσία του υπ. Παιδείας που επιδιώκει να μην υπάρξει καθυστέρηση στις διαδικασίες.

Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΠ Σάββας Φωτιάδης ανέφερε ότι η απόφαση για αποχή ελήφθη διότι οι υπάλληλοι καλούνται να αντιμετωπίσουν μεγάλο εργασιακό φόρτο χωρίς να μπορούν να πάρουν άδεια. «Όλο το καλοκαίρι δεν μπορούσαμε να πάρουμε άδεια λόγω της διαδικασιών. Τώρα πολλοί σχεδιάζουν να πάρουν άδεια κατά τη διάρκεια των γιορτών. Είπαμε να “βάλουμε πλάτη” μετά τις γιορτές για να προχωρήσουν οι διαδικασίες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια του 2022 οι υπάλληλοι των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα εκλήθησαν να ολοκληρώσουν τις ιδιαιτέρως γραφειοκρατικές διαδικασίες της επιλογής διευθυντών εκπαίδευσης, συμβούλων εκπαίδευσης, των διορισμών εκπαιδευτικών και των προσλήψεων 52.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Ο κ. Φωτιάδης ανέφερε ότι το υπουργείο Παιδείας δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) για το θέμα της απεργίας της ΠΟΣΥΠ.

Κατόπιν τούτων, σε ερώτηση της «Κ» αρμοδίως εάν το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να προσφύγει στα δικαστήρια κατά της απεργίας-αποχής, η απάντηση ήταν πως «πρέπει πρώτα να διαπιστωθεί αν θα παραβούν τα καθήκοντά τους. Για την ώρα, δεν έχουμε τέτοια ένδειξη». Ο κ. Φωτιάδης θεωρεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ακολουθεί παρελκυστική πολιτική με στόχο τα στελέχη της εκπαίδευσης να πιέσουν τους υπαλλήλους να μην απέχουν. «Καλούμε την πολιτική ηγεσία, αν κρίνει ότι έχει νομικά, υπηρεσιακά και λογικά επιχειρήματα, να προσφύγει δικαστικά για να ακυρώσει τη νόμιμη απεργία-αποχή μας και όχι με δόλιους και εκβιαστικούς τρόπους να προσπαθεί να διχάσει υπαλλήλους και προϊσταμένους στις υπηρεσίες μας και να επιχειρεί να σαμποτάρει την τεράστια συμμετοχή των συναδέλφων μας στην απεργία-αποχή που κήρυξε η ΠΟΣΥΠ», ανέφερε μεταξύ άλλων η ομοσπονδία.

Παρατάσεις

Ήδη πάντως εδώ και δύο χρόνια δίνονται παρατάσεις στη θητεία των νυν διευθυντών σχολείων, ενώ συνεχείς είναι οι χρονοτριβές στις διαδικασίες επιλογής στελεχών. Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχουν παραιτήσεις πανεπιστημιακών από τα συμβούλια επιλογής συμβούλων εκπαίδευσης, ενώ όπως είπε στην «Κ» ο κ. Φωτιάδης, το καλοκαίρι άλλαξε ο νόμος για την επιλογή διευθυντών. Αρχικά προβλεπόταν η επιλογή να γίνει από περιφερειακά συμβούλια επιλογής στα οποία θα συμμετείχαν, σύμφωνα με το άρθρο 37 του νόμου 4823/21, μέλος του ΑΣΕΠ και πανεπιστημιακοί, και δύο στελέχη της διοικητικής, εκπαιδευτικής πυραμίδας. Ωστόσο, αποφασίστηκε –με σκοπό να επισπευστεί η διαδικασία– τα τοπικά συμβούλια επιλογής να αποτελούνται από έναν διευθυντή εκπαίδευσης και τέσσερις εκπαιδευτικούς με κριτήριο τα χρόνια προϋπηρεσίας και χωρίς να αξιολογείται η διοικητική εμπειρία.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ– Α. Λακασάς