Τον Μάρτιο, η Εφηβική Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ, συνεχίζεται με συντονιστή τον δημιουργό κόμικς και μεταφραστή, Θανάση Πέτρου. Μεταξύ των έργων του, συγκαταλέγονται τα Γιαννούλης Χαλεπάς. Ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής (σε σενάριο Δημήτρη Βανέλλη, Εκδόσεις Πατάκη, 2019), Γρα-Γρου (σε σενάριο Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού, εκδ. Ίκαρος), Στη μάχη του Μαραθώνα (σε σενάριο Κατερίνας Σέρβη, Εκδόσεις Πατάκη, 2015).
Το βιβλίο που θα διαβάσουμε αυτόν τον μήνα μαζί είναι το Η πέμπτη πόλη των Δωριέων του Κώστα Στοφόρου. 30 μέλη από 12 έως 16 ετών συζητούν με αφορμή το απολαυστικό βιβλίο μυστηρίου, για να δημιουργήσουν και να ανακαλύψουν, μέσα από τις σελίδες του, νέους κόσμους.
Αν δεν προλάβεις να διαβάσεις όλο το βιβλίο, αρκεί έστω το μισό. Κάθε μήνα, ο Συντονιστής της Λέσχης, Θανάσης Πέτρου, δίνει το σύνθημα, ανακοινώνοντας το βιβλίο που θα διαβάσουμε όλοι μαζί τις επόμενες εβδομάδες. Στο τέλος του μήνα, με αφετηρία το βιβλίο που διαβάσαμε, ανταλλάζουμε σκέψεις, εντυπώσεις, συναισθήματα και ανησυχίες.
Η υπόθεση
Μεγάλη Εβδομάδα, μια παρέα παιδιών επισκέπτεται το χωριό των παππούδων τους, στο όρος Γκιώνα, στη Φωκίδα. Χαρές, ανταμώματα, μουσικές και τραγούδια με φίλους και ξαδέλφια που έρχονται από το εξωτερικό. Όλα μοιάζουν ειδυλλιακά. Όμως, οι εορτασμοί του Πάσχα θα αρχίσουν να σκιάζονται μια και η παρέα των πρωταγωνιστών θα ανακαλύψει σιγά σιγά ότι το αρχαίο παρελθόν της περιοχής συνδέεται με ιστορίες από τη γερμανική κατοχή, και όλα έχουν δυσάρεστες συνέπειες στο σήμερα.
Ένα μυθιστόρημα το οποίο, αν και ξεκινώντας εστιάζει στις παραδόσεις και στα έθιμα της ελληνικής επαρχίας, πολύ σύντομα αποκτάει αστυνομική πλοκή, μια και εμπλέκονται εταιρείες εξόρυξης ορυκτών, αδίστακτοι, διαπλεκόμενοι μεγιστάνες, απρόσμενες αρχαιολογικές ανακαλύψεις και ζητήματα προστασίας της φύσης.
Ο συγγραφέας:
Ο Κώστας Στοφόρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην τηλεόραση. Συνεργάζεται με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και γράφει στο διαδίκτυο, σε εφημερίδες και περιοδικά κυρίως για θέματα βιβλίου και πολιτισμού. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, του Pen Greece και της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ). Έχει γράψει τη σειρά βιβλίων «Ημερολόγιο ενός πατέρα», παραμύθια και ιστορίες για παιδιά και νέους, αλλά και βιβλία για ενήλικες. Κάποια από τα βιβλία του: Ο Κώδικας της Λέρου – Περιπέτεια στο νησί της Άρτεμης (2016), Στα ίχνη του Ομήρου – Περιπέτεια στη Χίο (2018), Η Σπηλιά του Δράκου – Περιπέτεια στην Καστοριά (2019).
Λίγα λόγια για τον συντονιστή της Λέσχης:
Ο Θανάσης Πέτρου γεννήθηκε το 1971 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και στο Παρίσι και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην κοινωνιογλωσσολογία. Το 2002 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό κόμικς (κατηγορία «Νέα Ταλέντα») που οργάνωνε το περιοδικό «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σε συνεργασία με τον ΑΚΤΟ. Από το 2002 μέχρι το 2005 σπούδασε με υποτροφία στον ΑΚΤΟ στο τμήμα Σκίτσο-Κόμικς-Καρτούν. Έχει εργαστεί ως καθηγητής γαλλικών, μεταφραστής, εικονογράφος, μουσικός. Από το 2005 μέχρι το 2011 εργαζόταν στο περιοδικό «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Από το 2012 διδάσκει στο κολλέγιο ΑΚΤΟ. Από το 2008 μέχρι το 2022 έχουν εκδοθεί, σε διάφορους εκδοτικούς οίκους, 16 βιβλία του με κόμικς είτε σε συνεργασία με σεναριογράφους (Δημήτρης Βανέλλης, Κατερίνα Σέρβη, Παύλος Μεθενίτης, Τάσος Ζαφειριάδης, Γιάννης Παλαβός κ.ά.) είτε σε δικά του σενάρια. Το τελευταίο του βιβλίο είναι το: «1923: Εχθρική πατρίδα» (εκδόσεις Ίκαρος, 2022).
Κυριακή 26/03
13.00-14.30
ΖΟΟΜ
Για αγόρια και κορίτσια 12-16 ετών
Συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή
Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα (έστω, το μισό!).
Το βιβλίο του Κώστα Στοφόρου , Η πέμπτη πόλη των Δωριέων, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.
Πηγή: ΚΠΙΣΝ