Επιλογή Σελίδας

Ημερομηνία & Ώρα

  • 18 Φεβρουαρίου 2023Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 202317:30

Τοποθεσία

Παιδικό Εργαστήρι ΕΒΕ

Είσοδος

Ελεύθερη είσοδος

Τον Φεβρουάριο, συνεχίζεται η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, για τους μικρούς βιβλιόφιλους από 10 έως 12 ετών, με συντονίστρια τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση. Η Αγγελική Δαρλάση γράφει πεζογραφία και θέατρο, ενώ έχει ασχοληθεί επίσης με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ανάμεσα στα έργα της που έχουν αποσπάσει διακρίσεις βρίσκονται τα Αγόρι στο θεωρείο, Παλιόπαιδο, Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο και Ονειροφύλακες.

Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα είναι το βιβλίο «Το καπλάνι της βιτρίνας» της Άλκης Ζέη. 

Το Σάββατο 18/02, οι μικροί αναγνώστες θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες τους. 

Το βιβλίο

Είναι καλοκαίρι του 1936 και η Μέλια και η Μυρτώ περνούν ένα ακόμη καλοκαίρι  τους στο αγαπημένο τους νησί του Αιγαίου μαζί με τον παππού που μιλάει  ώρες ατέλειωτες για τους «αρχαίους» του. Αλλά και με τους φίλους και τις φίλες τους που έρχονται από τα τσαρδάκια.  Και φυσικά τρελαίνονται με τις μαγικές ιστορίες του καπλανιού που τους διηγείται ο ξάδερφός τους ο Νίκος, που είναι φοιτητής στην Αθήνα. 

Το καπλάνι –όπως το λένε στο νησί–, είναι ένας βαλσαμωμένος τίγρης, που βρίσκεται κλειδωμένο μέσα στη βιτρίνα στο σαλόνι του σπιτιού, και  πότε κοιτάει με το γαλάζιο και πότε με το μαύρο του μάτι, ανάλογα με τη διάθεσή του. 
Κι ανάλογα με τη διάθεσή τους απαντάνε και η Μέλια κιη Μυρτώ όταν ρωτάνε η μία την άλλη στη δική τους γλώσσα: ΕΥ-ΠΟ; ΛΥ-ΠΟ; 

Όμως όλα φαίνεται ότι αλλάζουν μια ζεστή μέρα του Αυγούστου… Τι είναι αυτό που συμβαίνει και  που αναστατώνει τόσο τη ζωή των κοριτσιών και του περίγυρού τους; Και υπάρχει πράγματι  κάποιος που θέλει να βλάψει το καπλάνι; Και γιατί; 

Το Καπλάνι της βιτρίνας, εκδόθηκε το 1963 και ήταν το πρώτο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη. Υπήρξε έργο – σταθμός για την ελληνική παιδική λογοτεχνία και θεωρείται πλέον ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά, με συνεχείς επανεκδόσεις και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό.

Αν σου αρέσουν κι εσένα τα ταξίδια στο χρόνο, η Ιστορία αλλά κι οι ιστορίες που εμπνέονται από πραγματικά γεγονότα , οι δυνατές και δεμένες παρέες φίλων, οι περιπέτειες κι οι συγκινήσεις, τι θα έλεγες να διαβάσεις το συγκεκριμένο βιβλίο για να το συζητήσουμε και να ταξιδέψουμε σε όλα αυτά μέσα από  ένα κλασικό ανάγνωσμα. 

Η συγγραφέας

Η Άλκη (Αγγελική) Ζέη  (15 Δεκεμβρίου 1923- 27 Φεβρουαρίου 2020) θωρείται από τις πιο σημαντικές Ελληνίδες λογοτέχνιδες και  πρέσβειρα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό, καθώς το σύνολο του έργου της μεταφράστηκε σε 20 γλώσσες και κυκλοφορεί σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

 Πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Σάμο, τόπο καταγωγή της μητέρας της. Όταν άρχισε το σχολείο, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στο Μαρούσι και στη συνέχεια στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας.

Η σχέση της με το γράψιμο ξεκίνησε από τα γυμνασιακά της χρόνια, γράφοντας έργα για το κουκλοθέατρο, διηγήματα και νουβέλες, που δημοσιεύονταν σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Παράλληλα με το γράψιμο, αγωνίστηκε ενεργά για την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, συμμετέχοντας στο αριστερό κίνημα από τα χρόνια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. 

Από το 1952 μέχρι το 1964 έζησαν μαζί με τον άντρα της, το θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, σαν πολιτικοί πρόσφυγες στη Σοβιετική Ένωση όπου γεννήθηκαν και τα δυο παιδιά τους. Επέστρεψαν στην Ελλάδα το ’64 για να ξαναφύγουν το ’67 στο Παρίσι, όπου παρέμειναν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70 λόγω της δικτατορίας.

Τα περισσότερα βιβλία της απευθύνονται στα παιδιά και τους εφήβους. Πολλά από τα έργα της εμπνέονται από προσωπικές της εμπειρίες υφαίνοντας την υπόθεσή τους παράλληλα με ιστορικά γεγονότα. Τα θέματα που πραγματεύονται είναι καθημερινά και πανανθρώπινα.

Το εφηβικό μυθιστόρημα Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της κέρδισε το 2003 το βραβείο εφηβικού μυθιστορήματος Eλληνικoύ τμήματος της IBBY. Το 2004 ήταν υποψήφια για τα Διεθνή βραβεία Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και Άστριντ Λίντγκρεν. Το Βραβείο Mildred L. Batchelder της απονεμήθηκε για τις εκδόσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες των έργων της Το καπλάνι της βιτρίνας, Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου και Κοντά στις ράγες. 

Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της. 

Αναγορεύτηκε σε επίτιμη διδάκτορα, το 2012 από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, το 2014 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστημίο Θεσσαλονίκης και το 2015 από τη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.  

Τον Ιανουάριο του 2015 έλαβε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, διάκριση που αποδίδεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε διαπρεπείς προσωπικότητες των τεχνών, των επιστημών και των γραμμάτων, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015 τιμήθηκε από τη Γαλλία με τον τίτλο του Ταξιάρχη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων (Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres).

Η συντονίστρια

Συγγραφέας λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, θεατρική συγγραφέας και διδάσκουσα δημιουργικής γραφής και θεάτρου. 

Έργα και βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Τουρκικά, Κορεατικά, Ισπανικά και Γαλλικά. Βιβλία της έχουν διασκευαστεί για θεατρικές παραστάσεις, (με πιο πρόσφατη την παράσταση «Το αγόρι στο θεωρείο» από το Εθνικό Θέατρο- 2021-2022), κουκλοθεατρικές παραστάσεις και κάποια βρίσκονται σε στάδιο προπαραγωγής για ταινίες (σε δικό της σενάριο) – σε Ελλάδα κι εξωτερικό.

Συμμετείχε ως συν-συγγραφέας σε παραγωγές των Κρατικών θεάτρων Καρλσρούης και Ουψάλας και Εθνικού Θεάτρου του Λουξεμβούργου (2021&2022)  και της Union des Théâtres del’Εurope (2018). Θεατρικά έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα: Φάρος –ΚΠΙΣΝ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ Αναλόγια του Θεάτρου Τέχνης, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, Θέατρο Αλκμήνη, θέατρο Αμόρε-Β σκηνή κά).    
Έχει επανειλημμένως βραβευθεί και διακριθεί για το συγγραφικό της έργο (πεζογραφικό και θεατρικό). 

Διδάσκει Δημιουργική γραφή ή/και Θέατρο από το 2006 σε ενηλίκους και παιδιά-εφήβους, συνεργαζόμενη τόσο με δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς (π.χ. Τμήμα θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ, εκδόσεις Μεταίχμιο κά). Είναι εισηγήτρια κι εμψυχώτρια δράσεων που αφορούν σε παιδιά κι εφήβους (δημιουργική γραφή, θέατρο, τέχνες κι εκπαίδευση, φιλαναγνωσία κλπ)  
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του The Royal Central School of Speech and Drama (MA in Performance Studies).

Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης

Κάποια πράγματα που μπορείς να σκεφτείς και να σημειώσεις πριν τη συνάντησή μας, ώστε να τα μοιραστούμε και να τα συζητήσουμε όταν συναντηθούμε:

Η Άλκη Ζέη όπως η ίδια είχε πει πολλές φορές έγραφε τις ιστορίες της εμπνεόμενη από γεγονότα που είχε η ίδια ζήσει. Ποια αληθινά γεγονότα πιστεύεις ότι περιγράφει στη συγκεκριμένη ιστορία; Τόσο γεγονότα που αφορούν στην κοινωνικοπολιτική κατάσταση της περιόδου αυτής όσο και στοιχεία που μπορείς ν’ αντλήσεις από το βιογραφικό της. 

Σάββατο 18/02
17.30 – 19.00

ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΒΕ

Έως 22 συμμετοχές, για παιδιά 10 έως 12 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το  βιβλίο του μήνα. (Επίσης, είναι χρήσιμο να το έχουν μαζί τους).

Το βιβλίο «Το καπλάνι της βιτρίνας» της Άλκης Ζέη  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας. 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το παιδικό βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης, έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Πηγή: ΚΠΙΣΝ