Επιλογή Σελίδας

Το σχολείο αποτελεί χώρο συνάθροισης και συμβίωσης διαφορετικών ανθρώπων και χώρο κοινωνικοποίησης και διαμόρφωσης της προσωπικότητας των μαθητών/ητριών. 

Σε ποιο βαθμό η επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους άλλης εθνικότητας, γλώσσας, θρησκείας, εμφάνισης, πνευματικής ανάπτυξης και άλλου χρώματος μας οδηγεί και στην αποδοχή της διαφορετικότητας; 
Μπορεί το σχολείο να λειτουργεί με βάση τις αρχές της συμπερίληψης; 

Στο μάθημά μας θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουμε το πώς η εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού, η καταπολέμηση της ξενοφοβίας, η αποδόμηση των προκαταλήψεων και στερεοτύπων, η υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και αποδοχή της διαφορετικότητας εαυτού και του άλλου, μπορεί να γίνει πράξη. 

Εσύ + Εγώ = Εμείς = Άνθρωποι. Μαθητές λύνουν τον γρίφο της ανθρωπότητας, με την εξίσωση της ισότητας και της διαφορετικότητας. Αντλώντας έμπνευση από την φωτογραφική έκθεση Humanae της καλλιτέχνιδας Angélica Dass που φιλοξενήθηκε το 2021 στον Δημόσιο Χώρο του ΚΠΙΣΝ, οι μαθητές ακολουθώντας μια διαδραστική διαδρομή, θα αναπτύξουν την προσωπική τους θεώρηση για τα χρώματα του ανθρώπινου δέρματος.

Το μάθημα δεν αποτελεί μια εξαντλητική παρουσίαση του θέματος, αλλά περισσότερο ένα ερέθισμα για να μελετήσουν οι μαθητές το ζήτημα της διαφορετικότητας μέσα από βασικά σημεία και να αποτελέσει κυρίως εφαλτήριο για να μιλήσουν και να μοιραστούν τις σκέψεις τους και τις εμπειρίες τους. 

Το μάθημα στοχεύει οι μαθητές/ήτριες να:

  • εντοπίσουν τον εαυτό τους μέσα στον κόσμο, να μπουν στη θέση του άλλου προσώπου, σχολιάζοντας με θετικό πρόσημο τη διαφορετικότητα των ανθρώπων 
  • ενθαρρυνθούν ώστε να εξαλείψουν τις διακρίσεις και τον ρατσισμό και να καταπολεμήσουν την ξενοφοβία
  • αποδομήσουν προκαταλήψεις και στερεότυπα
  • υπερασπιστούν τα ατομικά δικαιώματα, τα δικά τους και των άλλων
  • αποδεχτούν τη διαφορετικότητα, τη δική τους και των άλλων

Πέμπτη 02/02 | 17.30

Πραγματοποιήστε την εγγραφή σας

Πηγή: ΚΠΙΣΝ