Επιλογή Σελίδας

Ημερομηνία & Ώρα

  • 19 Φεβρουαρίου 2023Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 202313:00

Τοποθεσία

Zoom

Είσοδος

Ελεύθερη είσοδος

Τον Φεβρουάριο, η Εφηβική Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ, συνεχίζεται με συντονιστή τον δημιουργό κόμικς και μεταφραστή, Θανάση Πέτρου. Μεταξύ των έργων του, συγκαταλέγονται τα Γιαννούλης Χαλεπάς. Ο μύθος της νεοελληνικής γλυπτικής (σε σενάριο Δημήτρη Βανέλλη, Εκδόσεις Πατάκη, 2019), Γρα-Γρου (σε σενάριο Τάσου Ζαφειριάδη και Γιάννη Παλαβού, εκδ. Ίκαρος), Στη μάχη του Μαραθώνα (σε σενάριο Κατερίνας Σέρβη, Εκδόσεις Πατάκη, 2015).

Το βιβλίο που θα διαβάσουμε αυτόν τον μήνα μαζί είναι το Φως σε μαύρο ουρανό της Ελένης Πριοβόλου. 30 μέλη από 12 έως 16 ετών συζητούν με αφορμή το απολαυστικό βιβλίο μυστηρίου, για να δημιουργήσουν και να ανακαλύψουν, μέσα από τις σελίδες του, νέους κόσμους.

Αν δεν προλάβεις να διαβάσεις όλο το βιβλίο, αρκεί έστω το μισό. Κάθε μήνα, ο Συντονιστής της Λέσχης, Θανάσης Πέτρου, δίνει το σύνθημα, ανακοινώνοντας το βιβλίο που θα διαβάσουμε όλοι μαζί τις επόμενες εβδομάδες. Στο τέλος του μήνα, με αφετηρία το βιβλίο που διαβάσαμε, ανταλλάζουμε σκέψεις, εντυπώσεις, συναισθήματα και ανησυχίες.

Η υπόθεση

Ο Ντίνος, μαθητής της Α΄ Λυκείου, ζει με την οικογένειά του στην Αθήνα. Ο ίδιος λατρεύει τα μαθηματικά και ήταν άριστος μαθητής, μέχρι που οι γονείς του έμειναν άνεργοι. Η έλλειψη πόρων δυσκολεύει πολύ την καθημερινότητα της οικογένειας που πλέον μένει στο σπίτι χωρίς ρεύμα και θέρμανση, με λιγοστό και κακό φαγητό. Η ανέχεια προκαλεί αλλαγή στη συμπεριφορά των γονιών του. Καθημερινά υπάρχουν διαπληκτισμοί, καβγάδες, μέχρι και χειροδικία από τον πατέρα του.

Το οικογενειακό περιβάλλον δεν προσφέρει πια στοργή και αγάπη στον Ντίνο και στη μικρή του αδελφή, αλλά γίνεται ασφυκτικό.

Ο Ντίνος θέλει να ξεφύγει απ’ αυτό το καταπιεστικό περιβάλλον. Πικραμένος αναζητάει μια διέξοδο έξω στον κόσμο, στην πόλη, περπατώντας στους δρόμους της, ψάχνει να βρει τη θέση του. Θα συναναστραφεί με άστεγους, με μετανάστες, με μια παρέα παιδιών απ’ το σχολείο που έχουν το μουσικό συγκρότημα «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και κάνουν πρόβες σ’ ένα εγκαταλειμμένο παγοποιείο. 

Μέσα σ’ έναν κόσμο που αλλάζει προς το χειρότερο ο Ντίνος πιστεύει ότι:
«άμα καλυτερέψει ο καθένας τον εαυτό του, τότε μπορεί κάτι να αλλάξει».

Ένα βραβευμένο βιβλίο για την πίστη σ’ έναν σκοπό και την καλλιέργεια της αγάπης και της αλληλεγγύης.

Η συγγραφέας: 

Η Ελένη Πριοβόλου γεννήθηκε στο Αγγελόκαστρο Μεσολογγίου όπου και έζησε μέχρι τα 18 της. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει καταθέσει είκοσι τρία βιβλία για παιδιά και εφήβους, οκτώ μυθιστορήματα για μεγάλους, μία νουβέλα και ένα βιβλίο με ιστορίες. Το μυθιστόρημά της για ενήλικες, «Όπως ήθελα να ζήσω» (Καστανιώτης, 2009) τιμήθηκε το 2010 με το «Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ». Επίσης έχει αποσπάσει το Βραβείο για Μεγάλα Παιδιά του περιοδικού «Διαβάζω» για το βιβλίο της «Το σύνθημα» (2009). Το «Φως σε μαύρο ουρανό» (2021) κέρδισε το Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος για εφήβους. Το ίδιο βιβλίο διακρίθηκε ανάμεσα στα 200 καλύτερα βιβλία για εφήβους από την Διεθνή βιβλιοθήκη του Μονάχου και αναρτήθηκε στον τιμητικό πίνακα της IBBY για το 2022.

Λίγα λόγια για τον συντονιστή της Λέσχης:

Ο Θανάσης Πέτρου γεννήθηκε το 1971 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και στο Παρίσι και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην κοινωνιογλωσσολογία. Το 2002 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό κόμικς (κατηγορία «Νέα Ταλέντα») που οργάνωνε το περιοδικό «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» σε συνεργασία με τον ΑΚΤΟ. Από το 2002 μέχρι το 2005 σπούδασε με υποτροφία στον ΑΚΤΟ στο τμήμα Σκίτσο-Κόμικς-Καρτούν. Έχει εργαστεί ως καθηγητής γαλλικών, μεταφραστής, εικονογράφος, μουσικός. Από το 2005 μέχρι το 2011 εργαζόταν στο περιοδικό «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Από το 2012 διδάσκει στο κολλέγιο ΑΚΤΟ. Από το 2008 μέχρι το 2022 έχουν εκδοθεί, σε διάφορους εκδοτικούς οίκους, 16 βιβλία του με κόμικς είτε σε συνεργασία με σεναριογράφους (Δημήτρης Βανέλλης, Κατερίνα Σέρβη, Παύλος Μεθενίτης, Τάσος Ζαφειριάδης, Γιάννης Παλαβός κ.ά.) είτε σε δικά του σενάρια. Το τελευταίο του βιβλίο είναι το: «1923: Εχθρική πατρίδα» (εκδόσεις Ίκαρος, 2022).

Κυριακή 19/02
13.00-14.30

ΖΟΟΜ

Για αγόρια και κορίτσια 12-16 ετών
Συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή

Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα (έστω, το μισό!).

Το βιβλίο της Ελένης Πριοβόλου , Φως σε μαύρο ουρανό, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το βιβλίο έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.

Πηγή: ΚΠΙΣΝ