Τον Ιανουάριο, συνεχίζεται η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, για τους μικρούς βιβλιόφιλους από 10 έως 12 ετών, με συντονίστρια τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση. Η Αγγελική Δαρλάση γράφει πεζογραφία και θέατρο, ενώ έχει ασχοληθεί επίσης με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Ανάμεσα στα έργα της που έχουν αποσπάσει διακρίσεις βρίσκονται τα Αγόρι στο θεωρείο, Παλιόπαιδο, Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο και Ονειροφύλακες.
Αφορμή για τη συνάντηση του μήνα είναι το βιβλίο «Ο Τζορτζ και το διαστημικό κυνήγι θησαυρού» της Κάθριν Λούσι Χόκινγκ.
Το Σάββατο 28/01, οι μικροί αναγνώστες θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν εντυπώσεις, συναισθήματα και σκέψεις, αλλά και να ταξιδέψουν, με όχημα τη φαντασία τους και αφετηρία το βιβλίο του μήνα, στους συναρπαστικούς κόσμους που ξεπηδούν από τις σελίδες τους.
Το βιβλίο
Η οικογένεια του Τζορτζ θεωρώντας υπεύθυνη την επιστήμη για πολλά δεινά του κόσμου επέλεξαν να ζουν χωρίς τίποτε που να παραπέμπει σε επιστήμη και πολιτισμό, ακόμα και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο! Ευτυχώς όμως που το γουρουνάκι του Τζορτζ κάποια στιγμή το έσκασε, πήγε στον κήπο των γειτόνων τους κι έτσι ο Τζορτζ γνώρισε την συνομήλική του Άνι και τον επιστήμονα πατέρα της, τον Έρικ, αλλά και τον Κόσμο, το πιο έξυπνο κομπιούτερ στη Γη που έχει εφεύρει ο Έρικ. Κοντά τους λοιπόν ο Τζορτζ γνώρισε τον απίθανο κόσμο της φυσικής και της κοσμολογίας και, μεταξύ άλλων περιπετειών, γλίτωσε την τελευταία στιγμή από μια μαύρη τρύπα.
Έλα όμως που η Άννι κι ο πατέρας της μετακομίζουν στην Αμερική καθώς ο Έρικ εργάζεται σε ένα νέο διαστημικό πρόγραμμα για την ανακάλυψη ζωής στο σύμπαν. Μέχρι που στέλνουν ένα γράμμα στους γονείς του Τζορτζ για να τον αφήσουν να περάσει τις διακοπές μαζί τους στην Αμερική. Κι η ίδια η Άνι στέλνει μήνυμα στον Τζορτζ προσκαλώντας τον να ετοιμάσει τη διαστημική του στολή καθώς τον χρειάζεται για μια νέα διαστημική αποστολή.
Όταν, λοιπόν, εκείνος φτάνει στην Αμερική διαπιστώνουν πως το ρομπότ που έχει σταλθεί στην επιφάνεια του Άρη για την μελέτη ύπαρξης ζωής συμπεριφέρεται πολύ περίεργα. Και στον υπερυπολογιστή του πατέρα της, τον Κόσμο, ανακαλύπτουν ένα περίεργο μήνυμα… Μήπως πρόκειται για κάποιο κωδικοποιημένο μήνυμα από εξωγήινους; Μήπως υπάρχει πράγματι ζωή εκεί έξω; Και κάπως έτσι ο Τζορτζ μαζί με την Άνι και τον ξάδερφό της τον Έμετ θα μπλεχτούν σε ένα καταπληκτικό κυνήγι θησαυρού ως την άκρη του Γαλαξία, μεταφέροντας μηνύματα και αναζητώντας ενδείξεις ή αποδείξεις για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Άραγε θα μπορέσει αυτή η μικρή παρέα να λύσει τους κοσμικούς γρίφους και να φτάσει σ’ έναν θαυμαστό προορισμό;
Αν σας αρέσουν λοιπόν κι εσάς οι παρέες, οι περιπέτειες, αν έχετε απορίες για το σύμπαν κι ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν οι επιστήμες τι θα λέγατε να ταξιδέψουμε μαζί νοερά στο σύμπαν μέσα από την ιστορία του Τζορτζ και των φίλων του; Να συζητήσουμε τόσο για τις παρέες όσο και τα κρυμμένα μυστικά του σύμπαντος.
Η συγγραφέας
Η Κάθριν Λούσι Χόκινγκ γεννήθηκε στην Αγγλία (2 Νοεμβρίου 1970 ). Γονείς της ήταν ο επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ και η συγγραφέας Τζέιν Χόκινγκ. Ως παιδί έζησε μερικά χρόνια στην Καλιφόρνια αλλά μεγάλωσε στο Κέιμπριτζ κι ως νέα φρόντισε τον πατέρα της όταν η υγεία του επιδεινώθηκε λόγω της νόσου του. Σπούδασε γαλλικά και ρωσικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αλλά και στη Μόσχα. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε γνωστές εφημερίδες του Η.Β αλλά και στο ραδιόφωνο. Ήθελε πάντα να γίνει συγγραφέας κι έτσι το 2004 και 2005 εξέδωσε δυο μυθιστορήματα ενώ το 2007, μεταπήδησε στην παιδική λογοτεχνία δημοσιεύοντας το «Ο Τζορτζ και το μυστικό κλειδί του σύμπαντος» το πρώτο βιβλίο της σειράς με τον Τζορτζ, το οποίο μεταφράστηκε σε 38 γλώσσες και εκδόθηκε σε 43 χώρες, βιβλίο που συνέγραψε με τον πατέρα της. Τον Απρίλιο του 2008, προσκεκλημένη ομιλήτρια σ’ εκδήλωση για τα 50ά γενέθλια ΝΑSA, στη διάλεξή της, μεταφέροντας και την προσωπική της εμπειρία από το αναγνωστικό κοινό των βιβλίων της, τόνισε την ανάγκη να ασχοληθούν τα παιδιά με την επιστήμη από νεαρή ηλικία. Έχει λάβει το βραβείο Sapio – ένα ιταλικό βραβείο αφιερωμένο σε καινοτόμους ερευνητές – για τη διάδοση της επιστήμης παγκοσμίως. Το 2013, έδωσε διάλεξη στο φεστιβάλ BrainSTEM. Το 2017 μαζί με άλλες δυο γυναίκες τιμήθηκε από το Amsterdam News Educational Foundation, για την προσφορά τους στη διάδοση των επιστημών.
Ο Στίβεν Χόκινγκ (8 Ιανουαρίου 1942 – 14 Mαρτίου 2018) ήταν Άγγλος θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος και θεωρείται ένας από τους πιο λαμπρούς θεωρητικούς φυσικούς από την εποχή του Αϊνστάιν. Μεταξύ 1979-2009 κατείχε τη Λουκασιανή Έδρα των Μαθηματικών και της Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ που θεωρείται ως μία από τις πιο διάσημες ακαδημαϊκές θέσεις στον κόσμο. Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, ισόβιο μέλος της Ποντιφικής Ακαδημίας Επιστημών και αποδέκτης του Προεδρικού Μετάλλου της Ελευθερίας, του υψηλότερου πολιτικού βραβείου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2002, ο Χόκινγκ κατατάχθηκε στην 25η θέση στη δημοσκόπηση του BBC για τους 100 μεγαλύτερους Βρετανούς. Πέθανε το 2018 σε ηλικία 76 ετών, αφού έζησε με τη νόσο του κινητικού νευρώνα για περισσότερα από 50 χρόνια.
Το βιβλίο του Το Χρονικό του Χρόνου έγινε παγκόσμιο μπεστ-σέλερ (με πάνω από 12 εκατομμύρια αντίτυπα διεθνώς) και είναι διαθέσιμο σε περισσότερες από 35 γλώσσες.
Η συντονίστρια
Συγγραφέας λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, θεατρική συγγραφέας και διδάσκουσα δημιουργικής γραφής και θεάτρου.
Έργα και βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Τουρκικά, Κορεατικά, Ισπανικά και Γαλλικά. Βιβλία της έχουν διασκευαστεί για θεατρικές παραστάσεις, (με πιο πρόσφατη την παράσταση «Το αγόρι στο θεωρείο» από το Εθνικό Θέατρο- 2021-2022), κουκλοθεατρικές παραστάσεις και κάποια βρίσκονται σε στάδιο προπαραγωγής για ταινίες (σε δικό της σενάριο) – σε Ελλάδα κι εξωτερικό.
Συμμετείχε ως συν-συγγραφέας σε παραγωγές των Κρατικών θεάτρων Καρλσρούης και Ουψάλας και Εθνικού Θεάτρου του Λουξεμβούργου (2021&2022) και της Union des Théâtres del’Εurope (2018). Θεατρικά έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα: Φάρος –ΚΠΙΣΝ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ Αναλόγια του Θεάτρου Τέχνης, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, Θέατρο Αλκμήνη, θέατρο Αμόρε-Β σκηνή κά).
Έχει επανειλημμένως βραβευθεί και διακριθεί για το συγγραφικό της έργο (πεζογραφικό και θεατρικό).
Διδάσκει Δημιουργική γραφή ή/και Θέατρο από το 2006 σε ενηλίκους και παιδιά-εφήβους, συνεργαζόμενη τόσο με δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς (π.χ. Τμήμα θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ, εκδόσεις Μεταίχμιο κά). Είναι εισηγήτρια κι εμψυχώτρια δράσεων που αφορούν σε παιδιά κι εφήβους (δημιουργική γραφή, θέατρο, τέχνες κι εκπαίδευση, φιλαναγνωσία κλπ)
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του The Royal Central School of Speech and Drama (MA in Performance Studies).
Δραστηριότητες για τα παιδιά πριν τη Λέσχη Ανάγνωσης
Κάποια πράγματα που μπορείς να σκεφτείς και να σημειώσεις πριν τη συνάντησή μας, ώστε να τα μοιραστούμε και να τα συζητήσουμε όταν συναντηθούμε:
Σε συνέντευξή της η Λούσι Χόκιν είχε πει ότι η ιδέα για το πρώτο βιβλίο της σειράς «γεννήθηκε σε ένα πάρτι γενεθλίων του γιου μου, όταν ένα αγόρι ρώτησε τον πατέρα μου τι θα του συνέβαινε, αν έπεφτε σε μια μαύρη τρύπα! Το θεωρήσαμε σπουδαία ερώτηση, έτσι, αποφασίσαμε να γράψουμε μαζί μια ιστορία για ένα αγόρι που σώζει κάποιον που έπαθε ακριβώς αυτό!».
Υπάρχει κάποια ερώτηση που αν μπορούσες θα έκανες κι εσύ σε έναν/μία επιστήμονα; Και που πιθανότατα θα ήθελες να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης ή αφορμή για τη συγγραφή κάποιου βιβλίου;
Σάββατο 28/01
17.30 – 19.00
ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΒΕ
Έως 22 συμμετοχές, για παιδιά 10 έως 12 ετών
Ελεύθερη συμμετοχή, με ηλεκτρονική προεγγραφή
Οι προεγγραφές ανοίγουν την 04/01, στις 12.00
Για τη συμμετοχή στη Λέσχη είναι απαραίτητο όσοι και όσες κρατούν θέση να έχουν διαβάσει το βιβλίο του μήνα. (Επίσης, είναι χρήσιμο να το έχουν μαζί τους).
Το βιβλίο «Ο Τζορτζ και το διαστημικό κυνήγι θησαυρού» της Κάθριν Λούσι Χόκινγκ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis.
Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντοτε από γονείς ή ενήλικες συνοδούς οι οποίοι δε θα πρέπει να απομακρύνονται από τον εξωτερικό χώρο της δραστηριότητας.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το παιδικό βιβλίο της Λέσχης Ανάγνωσης, έχει επιλεγεί από το Προσωπικό της ΕΒΕ.
Πηγή: ΚΠΙΣΝ