«Στα στελέχη εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτικούς της χώρας μας» αφιέρωσε την τιμητική διάκριση που της απέδωσε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών στην κεντρική του εκδήλωση, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Στο πρόσωπο της Υπουργού, τιμήθηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί, για την καίρια συμβολή τους στη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος ζωντανής, μεταφέροντάς την από γενιά σε γενιά, μέσα από την εκπαίδευση.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται ετησίως με αφορμή την 27η Ιανουαρίου, Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, η οποία φέτος είχε θέμα τη «Σκυτάλη στη Μνήμη»
«Πλέον είναι δικό μας χρέος, και δεδομένου ότι οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος ολοένα λιγοστεύουν, να κρατήσουμε στα χέρια μας τη ‘’Σκυτάλη της Μνήμης’’ και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, ώστε ποτέ να μην ξεχαστεί -και ποτέ να μην επαναληφθεί- αυτή η τόσο σκοτεινή σελίδα της ανθρώπινης ιστορίας» είπε η Υπουργός, επισημαίνοντας ότι «δεν πρόκειται για έναν αγώνα ταχύτητας, αλλά για έναν αγώνα αντοχής. Με επιμονή, με διάρκεια, με την κατάλληλη προεργασία, που δεν είναι άλλη από την εκπαίδευση ενάντια στη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό, τον αντισημιτισμό, το φασισμό. Μέσα από τη γνώση οικοδομούμε τείχη απέναντι σε φαινόμενα ολοκληρωτισμού, θωρακίζουμε τις αξίες μας, τα δημοκρατικά μας ιδεώδη, τα ανθρώπινα δικαιώματα που τόσο βάναυσα καταπατήθηκαν στους πιο ζοφερούς καιρούς που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα.»
Τονίζοντας το αίσθημα ευθύνης και την πλήρη επίγνωση της ουσιαστικής διαφοράς που μπορούν να επιφέρουν οι δράσεις στον τομέα της Παιδείας, η Νίκη Κεραμέως παρουσίασε το συνεκτικό πλέγμα πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί στο Υπουργείο, ώστε να καλλιεργηθούν στα παιδιά μας από νωρίς οι αρχές της ισότητας, του αλληλοσεβασμού, της ανεκτικότητας, της δημοκρατίας. Πέραν του νομοθετικού πλαισίου, που διαρκώς εμπλουτίζεται και διασφαλίζει το καθεστώς των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων, η Υπουργός παρουσίασε τις πρόσφατες δράσεις του ΥΠΑΙΘ και της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, σε 5 πτυχές: 1. ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας κατά του αντισημιτισμού, μέσω προγραμμάτων και δραστηριοτήτων, 2. επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, 3. συνεργασίες, ανταλλαγές, συμμετοχή στο διεθνή διάλογο για το Ολοκαύτωμα, 4. ενίσχυση της ορατότητας του Ολοκαυτώματος μέσα από εκδηλώσεις, τελετές και άλλες πρωτοβουλίες, 5. επόμενες δράσεις προς άμεση υλοποίηση.
Κλείνοντας την ομιλία της, η κα Κεραμέως ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς «από καρδιάς για την αδιάκοπη και πολύτιμη συμβολή στον αέναο αγώνα να δώσουμε ‘’Σκυτάλη στη Μνήμη’’, να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την άσβεστη φλόγα της ειρήνης, της ανεκτικότητας, του δικαιώματος στην ελευθερία και την αρμονική συνύπαρξη όλων, να τιμήσουμε τα θύματα της θηριωδίας. Ποτέ ξανά.»
Η ομιλία της Υπουργού ΕΔΩ
Πηγή: ΥΠΑΙΘ