Επιλογή Σελίδας

Την 1η Φεβρουαρίου, ώρα 19.00, στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ( κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30) θα πραγματοποιηθεί τελετή ανακοίνωσης των τριών ονομάτων που θα αποσταλούν εκ μέρους της Ελλάδας στη Διεθνή Αστρονομική Ένωση για το διαγωνισμό NameExoWorlds 2022  (https://hub.uoa.gr/nameexoworlds2022/).

Ο διαγωνισμός αφορούσε στην πρόταση ονόματος για έναν από τους 20 εξωπλανήτες (δηλαδή πλανήτες άλλων ηλιακών συστημάτων) που θα παρατηρηθούν εντός του επόμενου έτους από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb Space Telescope.

Ο διαγωνισμός διαδραματιστηκε σε εθνικό επίπεδο ~100 χωρών και η τελική επιλογή ανάμεσα στα προτεινόμενα από κάθε χώρα ονόματα θα γίνει από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση και τους ερευνητές που ανακάλυψαν τους εξωπλανήτες. 

Κατά τη διάρκεια της τελετής θα γίνουν σχετικές ομιλίες από τους αστροφυσικούς Κ. Δασύρα (ΕΚΠΑ), Π. Νιάρχο (ΕΚΠΑ), Π. Πατάπη (Πολυτεχνείο Ζυρίχης), τον γεωλόγο Ι. Μπαζιώτη (ΓΠΑ) και θα βραβευθούν οι ομάδες που πρότειναν τα τρία καλύτερα ονόματα.

Πηγή: ΕΚΠΑ