Επιλογή Σελίδας

ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΗΒΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Η εφηβική μας σκηνή ως χώρος ανάπτυξης ενός πολυδιάστατου πλέγματος καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων που  δίνει βήμα στους εφήβους και το περιβάλλον τους, δίνει παράλληλα την ευκαιρία σε νέους αλλά και καταξιωμένους συγγραφείς να τροφοδοτήσουν με την έμπνευση και τον προβληματισμό τους το δυναμικό σύστημα που ονομάζεται «θέατρο για εφήβους» και να εξοικειωθούν με τις ιδιαίτερες προκλήσεις του θεατρικού αυτού είδους, έτσι ώστε να εδραιωθεί το θέατρο για νέους ως ζωτικό μέρος της πολιτιστικής ζωής.

Το Στούντιο Συγγραφής Θεατρικού έργου φέρνει τους προβληματισμούς των εφήβων στο φως, αλλά εξοικειώνει και τους ίδιους με τον πυρήνα της δημιουργικής διαδικασίας. Τα ερωτήματά τους   μετεξελίσσονται σε έργα, που θα εμπλουτίσουν το σύγχρονο ελληνικό ρεπερτόριο για νέους!Φέτος οι Μαρία Γιαγιάννου,  Μαρία Παπαλέξη,  Ειρήνη Δερμιτζάκη, και Σταύρος Γιαννουλάδης, που επιλέχτηκαν να γράψουν νέα θεατρικά έργα για το εφηβικό θέατρο, συναντούν με ένα “πρώτο υλικό” τους υπό εξέλιξη, μαθητές σε σχολικές μονάδες της Αττικής. Τον σχεδιασμό των εργαστηρίων έχουν κάνει ο Κρις Κούπερ και η Σοφία Βγενοπούλου, τα εργαστήρια στα σχολεία οργανώνει και συντονίζει η Ελένη Ζαραφίδου, και τους χαρακτήρες των έργων υπό εξέλιξη ζωντανεύουν μέσα στις σχολικές τάξεις οι ηθοποιοί του Μικρού Εθνικού. Η σχολική τάξη μετατρέπεται σε ζωντανό  και καθρέφτη της εμπειρίας των νέων ανθρώπων. Συγγραφείς, μαθητές, καλλιτέχνες, αλληλεπιδρούν, προβληματίζονται, φαντάζονται μαζί!

Αιτήσεις  συμμετοχής για το δεύτερο Στούντιο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για το Εφηβικό Θέατρο 2022-23. Πατήστε ΕΔΩ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 21-22

Στη γόνιμη αυτή διαδικασία την σεζόν 21-22, τέσσερις θεατρικοί συγγραφείς επιλέχτηκαν και εργάστηκαν με τον καταξιωμένο Βρετανό θεατρικό συγγραφέα και δάσκαλο Chris Cooper, την υπεύθυνη συντονίστρια της δράσης Ελένη Ζαραφίδου, και την υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού Σοφία Βγενοπούλου.

Η συνεργασία αυτή ήταν με τα λόγια του Κρις Κούπερ «μια μικρή οδύσσεια, σε αναζήτηση μιας κοινής γλώσσας και μεθόδου αλλά και κοινών αξιών και οράματος για μια εφηβική σκηνή που εστιάζει στο τι σημαίνει να είσαι νέος άνθρωπος σε αυτούς τους καιρούς». Μετά από διερεύνηση των θεματικών τους σε 20 σχολεία της Αττικής και έναν πολύ γόνιμο διάλογο με τους μαθητές που συμμετείχαν, οι συγγραφείς μας παρακολούθησαν ένα εντατικό σεμινάριο με τον κο Κούπερ και την κα Βγενοπούλου που περιλάμβανε βιωματικά εργαστήρια με τους έφηβους των εργαστηρίων του Μικρού Εθνικού.

Το παράγωγο αυτής της διαδικασίας ήταν τέσσερα νέα έργα για το εφηβικό θέατρο τα οποία  παρουσιάστηκαν με την μορφή θεατρικού αναλογίου στο πλαίσιο της διημερίδας για το εφηβικό θέατρο τον Οκτώβριο του 2022.

  • Δυσφορία ή πώς νιώθει η οδοντόπαστα, της Ευαγγελίας Γατσωτή, διερευνά τις πιέσεις που νιώθουν οι έφηβοι στην διαδικασία της κοινωνικοποίησής τους και συγκεκριμένα μέσα από την οικογένεια και τους γονείς ως φορείς αυτής της διαδικασίας
  • We (l) come, της Αρτέμιδας Μάνου, διερευνά την εφηβεία ως την περίοδο ακραίας ευαλωτότητας.
  • Talent Show, του Γιώργου Παναγιωτάκη, ένα έργο για την αναζήτηση ταυτότητας και πώς η κοινωνία μας ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό στις ζωές των νέων μέσα από περιοριστικά στερεότυπα.
  • Ο ερημίτης, της Σοφιάννας Θεοφάνους, διαπραγματεύεται την παθολογία πίσω από ένα mass shooting σε ένα σχολείο, και το πώς η λανθάνουσα μορφή βίας σε μια οικογένεια και η απομόνωση τρέφει παρόμοια φαινόμενα.

«Κάθε ένα από αυτά τα έργα ξεχειλίζει από καίρια νοήματα για το νεαρό κοινό, και αντανακλά τις προκλήσεις και τις κρίσεις που αντιμετωπίζουν στην ζωή τους οι έφηβοι. Κάθε ένα από αυτά τα έργα μαρτυρά την δέσμευση των συγγραφέων στο κοινό τους και την αφοσίωσή τους σε αυτό. Και καθένας από τους τέσσερις συγγραφείς αξίζει το χειροκρότημά μας, για την διαθεσή τους να μάθουν σε κάθε στάδιο της διαδικασίας και την αφοσίωσή τους στον στόχο τους. Στο Μικρό Εθνικό υπάρχει όραμα και πραγματική δέσμευσή, άρα και πολύ μέλλον»

Κρις Κούπερ

Η  Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» που  έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Πηγή: Εθνικό Θέατρο