Επιλογή Σελίδας

Ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε πιο σημαντική τη… χαρά του χιονιού, ενώ υπήρξαν και εκπαιδευτικοί που επικαλέστηκαν «έλλειψη εξοπλισμού»

Η τηλεκπαίδευση μπήκε για τα καλά στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτό αποδείχθηκε χθες, μετά την άμεση –το απόγευμα της Κυριακής– απόφαση του υπουργείου Παιδείας να πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση στις περιοχές στις οποίες ανεστάλη η διά ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων με αποφάσεις δήμων ή περιφερειών. Ωστόσο, υπήρξαν αρκετοί εκπαιδευτικοί που δεν εφάρμοσαν την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν τον απαραίτητο εξοπλισμό, ενώ κάποιοι προέβαλαν και πολιτικούς λόγους. Η αξιοποίηση της τηλεκπαίδευσης αποτέλεσε άλλωστε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, ακολουθεί την απόφαση της τοπικής αυτοδιοίκησης για τυχόν αναστολή λειτουργίας των σχολείων για έκτακτο λόγο (π.χ. κακοκαιρία). «Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αρμόδιοι να αξιολογήσουν την επικινδυνότητα των καιρικών φαινομένων και εντέλει να σταθμίσουν τα δεδομένα για το εάν θα λειτουργήσουν ή όχι τα σχολεία», ανέφερε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. Η αρμοδιότητα του υπουργείου αφορά το ακαδημαϊκό έργο και την αναπλήρωσή του.

Λειτούργησαν 37.000 τάξεις

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, χθες περίπου 37.000 τάξεις λειτούργησαν διαδικτυακά χωρίς να σημειωθούν τεχνικά ζητήματα, προβλήματα λειτουργίας της πλατφόρμας ή άλλα. Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου ανέφεραν πως ο μηχανισμός είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να αξιοποιήσει τα ψηφιακά εργαλεία που αποτελούν κεκτημένο της εκπαιδευτικής κοινότητας ήδη από την περίοδο της πανδημίας. Για να τεκμηριώσει τη θέση, το υπουργείο υπενθύμισε άτυπα ότι «έχουν δοθεί πάνω από 664.000 vouchers, αξίας άνω των 132 εκατ. ευρώ, για όλους τους εκπαιδευτικούς, χωρίς κανένα κριτήριο, και για παιδιά και νέους 4-24 ετών, και αξιοποιήθηκαν για την αγορά ψηφιακού εξοπλισμού (tablets, laptops, desktops), ώστε να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα όλων στην εκπαίδευση». Απάντησε έτσι στις αιτιάσεις του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Νίκου Φίλη, ο οποίος δήλωσε: «Το χιόνι είναι ευκαιρία για παιχνίδι και χαρά. Είναι μια πολύτιμη εμπειρία και γνώση. Την τηλεκπαίδευση, ακόμη και εκείνο το 24ωρο που θα χιονίσει στην Αθήνα, την επιβάλλουν αυτοί που γεννήθηκαν και έζησαν ως γέροι και μάλλον επιθυμούν το ίδιο για τα παιδιά μας. Αλλο η καταφυγή στην τηλεκπαίδευση με συστηματικό τρόπο για λόγους ανωτέρας βίας και μεγάλο διάστημα κι άλλο η πρόχειρη οργάνωσή της για μία-δύο μέρες, που διασπά και αποδιοργανώνει την εκπαιδευτική πράξη. Εξάλλου, να υπάρχει και λίγη σοβαρότητα: οι εκπαιδευτικοί είναι αδύνατον να προετοιμάσουν σε ένα απόγευμα πραγματικό μάθημα τηλεκπαίδευσης, που είναι τόσο διαφορετικό από το μάθημα της τάξης. Κι όμως, τους το επιβάλλει Κυριακή απόγευμα η υπουργός! Αποκλειστικά και μόνο για λόγους εντυπώσεων!». Και πρόσθεσε: «Φυσικά, να μη διανοηθεί το υπουργείο να επιβάλει καταγραφή απουσιών, όταν είναι γνωστό ότι πολλά σπίτια θα αντιμετωπίζουν δυσκολίες για σύνδεση με την τάξη». Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί έκαναν μάθημα, «καθώς έχουμε την τεχνογνωσία και εξοπλισμό από την περίοδο της καραντίνας», όπως ανέφερε στην «Κ» η φιλόλογος Λία Χολέβα. «Δεν έλειψαν εκείνοι που δεν έκαναν τηλεμάθημα. Θεωρώ ότι το κράτος οφείλει να εξασφαλίζει τη νομιμότητα και την ισότητα».

Την ίδια στιγμή, αρκετοί εκπαιδευτικοί δεν έκαναν τηλεκπαίδευση επικαλούμενοι μόνο πολιτικούς λόγους. Η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ επίσης έβαλαν κατά της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας. Ενδεικτικά, η ΔΟΕ κατηγόρησε την ηγεσία του για «επικοινωνιακό παραλήρημα προσπαθώντας να πείσει την κοινωνία ότι έχει μεριμνήσει για τα πάντα και ότι όλα είναι έτοιμα, με εντολές μέσω απλών μηνυμάτων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης στην αργία του Σαββατοκύριακου προκειμένου τα σχολεία να λειτουργήσουν από αύριο, παρά την κακοκαιρία, με… τηλεκπαίδευση, κι απαιτεί με εντολές της τελευταίας στιγμής να δημιουργηθεί μια ψευδής εικόνα ομαλότητας».

Πηγή: Η Καθημερινή- Απόστολος Λακασάς