Επιλογή Σελίδας

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο γιορτάζουν τα 100 χρόνια από τη γέννηση της συγγραφέως και τα 30 χρόνια από την ίδρυσή τους

Μέσα στο 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Αλκης Ζέη. Η αγαπημένη συγγραφέας μικρών αλλά και μεγαλύτερων αναγνωστών έφυγε από τη ζωή το 2020, ωστόσο το έργο και η μνήμη της παραμένουν ολοζώντανα, όπως μας επιβεβαίωσαν χθες και οι υπεύθυνοι των εκδόσεων Μεταίχμιο σε μια σύντομη παρουσίαση που έγινε στο καφέ του Βυζαντινού Μουσείου. Εκεί οι εκδότες Νώντας και Ελένη Παπαγεωργίου μας μίλησαν τόσο για τις πολλές εκδηλώσεις που ετοιμάζονται για το (επίσημο πια) «Λογοτεχνικό Ετος Αλκης Ζέη», όσο και για τα υπόλοιπα σχέδιά τους με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων ζωής του ίδιου του Μεταίχμιου.

Ξεκινώντας από τον δεύτερο εορτασμό, το Μεταίχμιο αρχικά διοργανώνει ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Φτιάξε το δικό σου βιβλίο!», το οποίο θα είναι δωρεάν και θα απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού· σκοπός είναι αυτά να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του βιβλίου και να ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους, δημιουργώντας τελικά τα δικά τους έργα. Να γράψουν καλούνται και οι ενήλικοι μέσω του διαγωνισμού διηγήματος που θα διοργανωθεί με θέμα μια ιστορία που εκτυλίσσεται σε έναν εκδοτικό οίκο, και δέκα νικητές, τα διηγήματα των οποίων θα κυκλοφορήσουν σε ebook.

Στην πλευρά του αναγνώστη τώρα και συγκεκριμένα των φανατικών της αστυνομικής λογοτεχνίας, το Μεταίχμιο ετοιμάζει αναγνωστικό μαραθώνιο διάρκειας 10 μηνών, κατά τους οποίους φίλοι του αστυνομικού θα προσκληθούν να διαβάσουν 10 βιβλία, ένα κάθε μήνα, και κατόπιν να απαντήσουν σχετικές ερωτήσεις. Τέλος ο πολυχώρος των εκδόσεων θα φιλοξενήσει μια σειρά από εκθέσεις σχετικές με τα τριαντάχρονα, αντλώντας έμπνευση από τα εξώφυλλα των βιβλίων μέσα σε αυτές τις τρεις δεκαετίες.

Οπως είπαμε βέβαια το 2023 την τιμητική της βασικά έχει η Αλκη Ζέη. Το Μεταίχμιο, όπως είναι λογικό, προσανατολίζει τις σχετικές δράσεις του κυρίως στα σχολεία, εκεί όπου παιδιά και έφηβοι μεγαλώνουν –ή αξίζει να μεγαλώσουν– με τα βιβλία της Ελληνίδας συγγραφέως. Ενα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σχεδιασμένο από τη μουσειολόγο Καλλιόπη Κουτρουμπή, σε συνεργασία με την ίδια τη Ζέη, πριν από τον θάνατό της, θα απευθυνθεί σε μαθητές και μαθήτριες δημοτικού. Ταυτόχρονα θα τρέξει διαγωνισμός συγγραφής για παιδιά και εφήβους, πάλι μέσα από τα σχολεία, με θέμα τη μετανάστευση, την οποία συναντούμε συχνά και στα δικά της βιβλία, ενώ οι εκδόσεις θεσπίζουν και βραβείο παιδικής λογοτεχνίας «Αλκη Ζέη», το οποίο θα απονέμεται σε πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς μέσα από διαγωνισμό.

«Επίσης προτρέπουμε τα σχολεία όλης της χώρας να δώσουν το όνομα “Αλκη Ζέη” στις σχολικές βιβλιοθήκες τους. Οι εκδόσεις Μεταίχμιο, έπειτα από κλήρωση, θα αποστείλουν σε 20 τέτοιες βιβλιοθήκες δημοτικών και γυμνασίων όλα τα έργα της Αλκης Ζέη, καθώς και δεκάδες ακόμα βιβλία για τον εμπλουτισμό τους», κατέληξε η Ελένη Παπαγεωργίου. Από τα βιβλία της Αλκης Ζέη μάλιστα το Μεταίχμιο κυκλοφορεί φέτος πέντε νέες σκληρόδετες εκδόσεις, ανάμεσα στις οποίες τα πολυδιαβασμένα «Το καπλάνι της βιτρίνας», «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» αλλά και το πιο ενήλικο «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα».

Πηγή: Η Καθημερινή- Αιμίλιος Χαρμπής