Η έμφυλη βία αποτελεί ακραία έκφραση της ανισότητας των φύλων και της άνισης κατανομή εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Πρόκειται για ένα διαχρονικό και παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο εκδηλώνεται με διάφορες μορφές και πλήττει κυρίως τις γυναίκες. Παρόλο που το διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο παρέχει ένα πλαίσιο προστασίας για τα άτομα που έχουν υποστεί έμφυλη βία, το φαινόμενο εξακολουθεί να έχει ευρεία έκταση και σοβαρές επιπτώσεις σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. Οι διαστάσεις και οι πτυχές της έμφυλης βίας απαιτούν εξειδικευμένη γνώση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, τόσο για την κατανόηση και την αναγνώριση του φαινομένου ως τέτοιου, όσο και για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την πρόληψη και την καταπολέμησή του, καθώς και για τη διαχείριση σχετικών περιπτώσεων από επαγγελματίες του πεδίου.
Το παρόν πρόγραμμα επιμόρφωσης επιδιώκει την παροχή εξειδικευμένης γνώσης σε σύγχρονα θέματα έμφυλης βίας και ισότητας των φύλων, την εμβριθή ενημέρωση και πληροφόρηση των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών σε θέματα των πολλαπλών ειδών και μορφών έμφυλης βίας, καθώς και τη δημιουργία ενός νέου στελεχιακού δυναμικού, εξειδικευμένου στα θέματα αυτά, μέσω της ανάπτυξης δεξιοτήτων και της παροχής μεθοδολογικών εργαλείων, ώστε να προωθείται η αρχή της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.
Ειδικότερα, το Πρόγραμμα στοχεύει στα ακόλουθα:
- Βιωματική/διαδραστική και θεωρητική επιμόρφωση σε θέματα έμφυλων ρόλων, στερεότυπων και διακρίσεων που συντείνουν στην ανάπτυξη του φαινομένου της έμφυλης βίας και του σεξισμού.
- Απόκτηση σφαιρικής εικόνας για το φαινόμενο της έμφυλης βίας (θεωρητικές προσεγγίσεις, πολιτικές, εργαλεία, υποστηρικτικές υπηρεσίες κ.λπ.).
- Παροχή της απαιτούμενης τεχνογνωσίας και ανάπτυξη δεξιοτήτων για την προώθηση της αποτελεσματικής πρόληψης και αντιμετώπισης των πολλαπλών ειδών και μορφών έμφυλης βίας.
- Ανάπτυξη δεξιοτήτων αναγνώρισης, διαχείρισης και κατάλληλης παραπομπής περιπτώσεων έμφυλης βίας.
- Ανάπτυξη κριτικού αναστοχασμού (μέσω της διδασκαλίας, των δραστηριοτήτων, των εργαλείων, της μεθοδολογίας, και των βιωματικών εργαστηρίων) για θέματα έμφυλης βίας, με έμφαση στον δημόσιο λόγο που αναπτύσσεται για το εν λόγω φαινόμενο.
Για ποιον λόγο να επιλέξω αυτό το Πρόγραμμα;
Οι επιμορφώτριες/-ές του Προγράμματος διαθέτουν υψηλή εξειδίκευση και εμπειρία από τον ακαδημαϊκό χώρο, θεσμικούς φορείς ισότητας και την κοινωνία των πολιτών, και επιδιώκουν τη μεταφορά τεχνογνωσίας (ειδικές στρατηγικές, τεχνικές και εργαλεία), προκειμένου οι συμμετέχοντες/-ουσες να αξιοποιήσουν την εκπαιδευτική εμπειρία στα πεδία της εργασίας/εξειδίκευσής τους, αλλά και της ζωής τους ευρύτερα.
Το Πρόγραμμα ακολουθεί τη διαδικασία της εξ ολοκλήρου σύγχρονης τηλεκπαίδευσης ενηλίκων με τη χρήση πολυμορφικών μεθόδων. Ειδικότερα, αξιοποιούνται εκπαιδευτικά εργαλεία που επιδιώκουν τη βιωματική/διαδραστική εμπλοκή των συμμετεχόντων/-ουσών, ενώ ενισχύεται η δυνατότητα προσωπικής και ομαδικής διεργασίας των υπό ανάπτυξη επιμέρους θεμάτων που περιλαμβάνονται στις θεματικές ενότητες.
Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες έχουν πρόσβαση στην Βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστημίου η οποία είναι μια από τις πληρέστερες βιβλιοθήκες πολιτικών και κοινωνικών επιστημών στην Ελλάδα.
Ενότητα 1: Ορισμοί, εννοιολογικές αποσαφηνίσεις και θεωρητικές προσεγγίσεις
- Συνεδρία 1.1
«Το φαινόμενο της έμφυλης βίας: ορισμοί, είδη και μορφές. Η έμφυλη βία τον καιρό της πανδημίας».
- Συνεδρία 1.2
«Έμφυλα στερεότυπα, προκαταλήψεις, έμφυλες διακρίσεις και σεξισμός».
- Συνεδρία 1.3
«Πατριαρχία και έμφυλη βία: Οι ριζοσπαστικές φεμινιστικές προσεγγίσεις».
- Συνεδρία 1.4
«Η έμφυλη βία στο 3ο και 4ο φεμινιστικό κύμα».
- Συνεδρία 1.5
«Διαθεματικές προσεγγίσεις και διαστάσεις της έμφυλης βίας»
- Βιωματικό εργαστήριο «Η βία μέσα μας» Ι:
«Αδιόρατες αναπαραγωγές και επιτελέσεις έμφυλων διακρίσεων και τοξικότητας».
- Βιωματικό εργαστήριο «Η βία μέσα μας» ΙΙ:
« Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς στην καθημερινή μας πράξη; (στρατηγικές, τεχνικές και εργαλεία αντιμετώπισής τους».
Ενότητα 2: Οι όψεις της βίας κατά των γυναικών
- Συνεδρία 2.1
«Ενδο-οικογενειακή βία κατά των γυναικών: Η περίπτωση της συζυγικής/συντροφικής κακοποίησης».
- Συνεδρία 2.2
«Γυναικοκτονίες: Η πιο ακραία εκδήλωση της έμφυλης βίας».
- Συνεδρία 2.3
«Σεξουαλική παρενόχληση κατά των γυναικών στον κόσμο της εργασίας και στα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα».
- Συνεδρία 2.4
«Βιασμός κατά των γυναικών και ζητήματα σεξουαλικής συναίνεσης».
- Συνεδρία 2.5
«Παράνομη διακίνηση και εμπορία γυναικών με σκοπό την οικονομική/σεξουαλική εκμετάλλευση (trafficking)».
Ενότητα 3:Έμφυλη βία, δημόσιος λόγος και νέες φεμινιστικές προσεγγίσεις
- Συνεδρία 3.1
«Ο ρόλος του Κέντρου για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα – Διοτίμα κατά της έμφυλης βίας».
- Συνεδρία 3.2
«Το κίνημα #metoo στην Ελλάδα».
- Συνεδρία 3.3
«Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού δικτύου κατά της βίας».
- Βιωματικό εργαστήριο
«Έμφυλες αναπαραστάσεις της βίας στον δημόσιο λόγο».
- Βιωματικό εργαστήριο «Ζώντας σε μια νέα έμφυλη εποχή» Ι
«Από την κανονικότητα, στη χειραφέτηση και τον αυτοπροσδιορισμό».
- Βιωματικό εργαστήριο «Ζώντας σε μια νέα έμφυλη εποχή» ΙΙ
«Εξερεύνηση, πειραματισμός και ανακατασκευή νέων υγιών εκφάνσεων αρρενωπότητας και θηλυκότητας».
Ενότητα 4: Νομοθετικό πλαίσιο, πολιτικές και σχεδιασμός δράσεων για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.
- Συνεδρία 4.1
«Πολιτικές για τη βία κατά των γυναικών σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».
- Συνεδρία 4.2
«Σχεδιασμός πολιτικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών».
- Συνεδρία 4.3
«Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ενδοoικογενειακή βία κατά των γυναικών».
- Συνεδρία 4.4
«Η σκοπιμότητα και η λειτουργία του πανελλαδικού Δικτύου υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών».
- Συνεδρία 4.5
«Η συμβουλευτική στήριξη των κακοποιημένων γυναικών με την οπτική του φύλου» Ι
- Συνεδρία 4.6
«Ανοικτή συζήτηση με εργαζόμενες/-ους στο πεδίο της έμφυλης βίας»
Σύνολο ωρών: 100 ώρες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης εκ των οποίων 75 ώρες σύγχρονης τηλεκπαίδευσης που θα διενεργηθούν σε 25 τρίωρες συνεδρίες.
- Άτομα που δραστηριοποιούνται στο πεδίο προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων (π.χ. μέλη φεμινιστικών και γυναικείων οργανώσεων, LBTQI + κοινότητα, ΜΚΟ, κ.ά.).
- Επιστημονικό προσωπικό / επαγγελματίες πεδίου που ασχολούνται με τη στήριξη ατόμων που έχουν υποστεί έμφυλη βία (π.χ. στελέχη των δομών του πανελλαδικού Δικτύου δομών (Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες φιλοξενίας, τηλεφωνική γραμμή SOS), υγειονομικό προσωπικό, προσωπικό αστυνομικών και δικαστικών αρχών, κοινωνικές/-οί λειτουργοί, δικηγόροι/νομικοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, κ.λπ.).
- Άτομα που ασχολούνται με τη στήριξη γυναικών που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (π.χ. κοινωνικές υπηρεσίες, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και εποπτευόμενοι φορείς, κ.λπ.).
- Στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των ζητημάτων φύλου (π.χ. Γραφεία Ισότητας, ΔΕΠΙΣ, ΠΕΠΙΣ κ.λπ.).
- Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων οι οποίες/-οι ενδιαφέρονται για την προώθηση της ισότητας και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.
- Στελέχη πολιτικών κόμματων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνεταιριστικών επιχειρήσεων, τα όποια στηρίζουν την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.
- Εργαζόμενες/-οι στο πεδίο της επικοινωνίας και της διαφήμισης που ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν τις θεσμικές επιταγές για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.
- Πολίτες, άνδρες και γυναίκες, που ενδιαφέρονται για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.
ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ – Κίνητρα για την Επαγγελματική Εξέλιξη των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του Επιμορφωτικού Προγράμματος χορηγείται το αντίστοιχο Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, το οποίο εκτός από τον ιδιωτικό τομέα, δύναται να αποδώσει ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης στο ελληνικό δημόσιο λόγω της δημόσιας ιδιότητας του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Παντείου Πανεπιστημίου, όπως κάθε φορά θα ισχύουν τα κριτήρια μοριοδότησης στην εκάστοτε μελλοντική Πρόσκληση, π.χ.: προαγωγές στελεχών του Δημοσίου Τομέα[1] σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3839/2010[2] , προσλήψεις Α.Σ.Ε.Π., κρίσεις & αξιολογήσεις Προϊσταμένων και Στελεχών Δημοσίου Τομέα, ένταξη στο εκπαιδευτικό δυναμικό φορέων Μετα-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων (π.χ.: Ι.Ε.Κ., Σ.Δ.Ε., Κ.Δ.Β.Μ. κ.λπ.).
[1] Βλ.Σχετ.: Ν.3528/2007 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Άρθρο 47 Υπηρεσιακή εκπαίδευση1. Η υπηρεσιακή εκπαίδευση είναι δικαίωμα του υπαλλήλου. Η εκπαίδευση γίνεται με τη συμμετοχή του υπαλλήλου σε προγράμματα εισαγωγικής εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, μετεκπαίδευσης και προγράμματα ή κύκλους μεταπτυχιακής εκπαίδευσης. Η μετεκπαίδευση έχει ως σκοπό την απόκτηση από τον υπάλληλο των ειδικών γνώσεων που είναι απαραίτητες για την άσκηση των καθηκόντων του. Γίνεται σε φορείς δημόσιους ή ιδιωτικούς, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ιδίως σε Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι. και στο Ε.Κ.Δ.Δ.Α.
[2] Επίσης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3839/2010, μοριοδοτείται η πιστοποιημένη επιμόρφωση που παρέχεται από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) και άλλες σχολές του Δημοσίου, καθώς και αυτή που παρέχεται από Πανεπιστήμια ή T.E.I, ή από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης, το Κοινωνικό Πολύκεντρο ή από το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης και αποδεικνύεται με αντίστοιχο πιστοποιητικό: μέχρι 50 μόρια (ανά ημέρα επιμόρφωσης ένα (1) μόριο με ανώτατο όριο τα 50 μόρια).
Σύνολο ωρών: 100 ώρες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης εκ των οποίων 75 ώρες σύγχρονης τηλεκπαίδευσης που θα διενεργηθούν σε 25 τρίωρες συνεδρίες.